Itt vagy: » Hírek » Székely termékekkel a magyarországi piacon

Székely termékekkel a magyarországi piacon

2010. február 4., csütörtök

Magyarországon a Cora üzletlánc az első multinacionális cég, amely székelyföldi termékeket kínál a helyi vásárlóknak. Mint ismeretes a Székelyföldi márkanevet Hargita, Kovászna és Maros megyék együtt regisztrálták az elmúlt év során.

Magyarországon a Cora üzletlánc az első multinacionális cég, amely székelyföldi termékeket kínál a helyi vásárlóknak. Mint ismeretes a Székelyföldi márkanevet Hargita, Kovászna és Maros megyék együtt regisztrálták az elmúlt év során. Az első komoly megmérettetés a Székelyföldi márkának, valamint a termékeknek a magyarországi akció lesz, hiszen sikeres szereplés esetén a helyi vállalkozók új piacot hódíthatnak – mutatott rá Borboly Csaba.

A székelyföldi önkormányzati vezetők az elmúlt két év előrelépéseit sajtótájékoztató  keretében értékelték Sepsiszentgyörgyön, február 4-én. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: a Kovászna – Hargita – Maros megyék együttműködésével sikerült elérni, hogy egységes arculattal, a régió fejlesztésére fordított energiákat összefogva, Székelyföld konkrét eredményeket tudjon felmutatni. Az önkormányzati vezető szerint erre jó példa a Hargita megyében elkezdett Székelyföldi Kerékpáros Körverseny, vagy a Kovászna megyei Aquarius Borvízfesztivál. Bár mindkét kezdeményezés sikeres volt, áttörést mégis mindkét esetben Kovászna és Hargita megye együttes támogatása jelentett. A nagyobb költségvetés, illetve a nagyobb célközönség hatékonyabb sikert biztosít a rendezvények számára.

Tamás Sándor szerint hatalmas előrelépést jelentett, hogy az elmúlt évben, a bukaresti turisztikai kiállításon Bukovina, Dobrogea és más régiók mintájára Székelyföld standot is állítottak, amely a Romexpo leglátogatottabb standjává vált.

A székelykapuk megőrzésére, illetve új kapuk állítására indított projekt is az egységes székelyföldi arculat kialakítását célozza. Ebben a projektben Kovászna és Hargita megye is részt vesz, akárcsak a hagyományos a falukép megőrzéséért tett intézkedéseket.

„Székelyföldet intézményekkel, politikai testületekkel és cselekvési konszenzussal lehet csak építeni” nyilatkozta Antal Árpád polgármester a székelyföldi önkormányzatok közös cselekvési tervének és eredményeinek bemutatóján. A cselevési terv olyan programok, tervek megvalósítását és olyan alapok létrehozását tűzi ki célul, mint a Székelyföldi Fejlesztési Alap vagy a Székelyföldi Hazatérési Alap, székely történelemkönyv kiadása vagy a Székelyföldi Turisztikai Ügynökség megalapítása.

Antal Árpád kifejtette, a másfél évvel ezelőtt gyerekcipőben járó megyei és városi együttműködés mára jelentőssé nőtte ki magát, az önkormányzati vezetők rendszeresen egyeztetnek fontos fejlesztési kérdésekben.

„Nagyon sok munka és nagyon sok kompromisszum szükséges ahhoz, hogy hosszú távú terveinket megvalósítsuk. Székelyföld fejlesztése időt, munkát és türelmet igényel. Nem szavakat, hanem tetteket” összegezte a polgármester, aki azt is elmondta, elhatárolódik azoktól, akik azt hangoztatják, a székelyek nem tudnának mit kezdeni az autonómiával. Ellenkezőleg, véleménye szerint az autonómia szükséges és fontos velejárója Székelyföld fejlődésének.

„Számunkra kedves fogalom, azaz Székelyföld létjogosultságot nyert, és az elmúlt két évben tartalommal is sikerült megtölteni” – mondta Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök. A Hargita megyei tanács elnöke kitért a kétnyelvűség problémájára is, szerinte nem beszélni kell róla, hanem alkalmazni.

Székelyföld építésében sok fontos projekt kivitelezője Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán. Az ő nevéhez fűződik többek között a Székleyföldi Kerékpáros Körverseny megszervezése vagy a jövő héten kezdődő Sítájfutó Világhét megszervezése, amelyek hatalmas eredményt jelentenek Székelyföld megismertetésében nemzetközi szinten.

Hírek