Itt vagy: » Hírek » Székelyföld jövője a gyarapodó család

Székelyföld jövője a gyarapodó család

2015. június 24., szerda

Gyerek kacaj és vidám hangulat övezte az 6. alkalommal megszervezett, kézműves foglalkozásokkal, népi gyermekjátékokkal és kulturális műsorokkal tarkított Székely Családok Napját, melyre június 20-án az olaszteleki Daniel kastély udvarán került sor.

Gyerek kacaj és vidám hangulat övezte az 6. alkalommal megszervezett, kézműves foglalkozásokkal, népi gyermekjátékokkal és kulturális műsorokkal tarkított Székely Családok Napját, melyre június 20-án az olaszteleki Daniel kastély udvarán került sor.

A családeszmény, a nagycsaládban való gondolkodás népszerűsítése céljából megálmodott eseményen Balázsi Dénes, Bardóc község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, kihangsúlyozva a családok fontosságát. „A család köteléke mérhetetlen hatalommal áld meg minket. De azt is el kell fogadnunk, ami vele jár: felelősséget nyújt, hogy feltétel nélkül szerethessünk. Soha nem mondhatunk le a kötelék hatalmáról, még akkor sem, ha próbára tesz minket. A kötelék táplál, erőt ad.” Az elöljáró elmondása szerint a család a társadalom szíve, onnan származik az a nemzedék, amely felelős lesz értékeink továbbadásáért, a hagyományok ápolásáért.

Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális Gondozási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője kihangsúlyozta, a családnak nagy szerepe van a társadalom fejlődésében.  A gyermeknek szüksége van a biztonságos, nyugodt, szeretetteljes környezetet nyújtó családra.

„Székelyföld jövőjének záloga azok a székely családok, amelyek napról napra gyarapodnak és sokasodnak.” fogalmazott a rendezvényen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A megyevezető a rendezvény célkitűzései kapcsán elmondta: „Azért kezdeményeztük a Székely Családok Napját, mert úgy gondoljuk, hogy ezer éves múltunk mellett a jövőre is kell gondolni, melynek záloga az a kulturális háttér, amellyel rendelkezünk és az a székely család, amelyre építkezni lehet, akik pontosan tudják, hogy milyen jövőt akarnak maguknak és közösségüknek.” Hozzátette: „Nem lehet csak betonnal és vassal, aszfalttal és híddal jövőt építeni. Fontosak ezek, a mindennapjainkat megkönnyítő beruházások, viszont meggyőződésem, jövőt csak egy erős közösséggel lehet építeni. Ennek pedig alapeleme a székely család.”   


A rendezvényt minden évben valamilyen háromszéki történelmi vonatkozású helyszínen szervezi meg a megyei önkormányzat a Kovászna Megyei Művelődési Központtal, a Europe Direct Információs Központtal, valamint a Kovászna Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság és a rendezvénynek otthont adó község polgármesteri hivatalával közösen.

Tüzes-Bölöni Ferenc, olaszteleki református lelkipásztor áldása után a hagyományokhoz híven megszelték a székely családok kenyerét, amelyből minden résztvevő falatozhatott. A kastélylátogatással egybekötött eseményen mindenki talált kedvére való foglalkozást, szülők és gyerekek együtt próbálhatták ki a bútorfestést, nemezelést és a korabeli játékokat.

 

Hírek