Itt vagy: » Hírek » Székelyföld legnagyobb nyilvános reggelije - Újdonságok a XVI. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztiválon

Székelyföld legnagyobb nyilvános reggelije - Újdonságok a XVI. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztiválon

2018. november 7., szerda

Óriás kolbászos tojásrántottás reggeli, kolbászos pityókás kenyér és tízméteres bélbe töltött kolbász szerepel a XVI. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál újdonságai között.

Óriás kolbászos tojásrántottás reggeli, kolbászos pityókás kenyér és tízméteres bélbe töltött kolbász szerepel a XVI. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál újdonságai között.

„A hétvégi esemény is abba a sorba illik bele, amit 2-3 éve teszünk, Háromszék és Székelyföld turisztikai promoválása terén, hiszen a tavaly leheltünk lelket újra a kolbásztöltő fesztivál sorozatába. Ez egy tudatos építkezése a térség gasztroturizmusának fejlesztésére, bővítésére. A tavalyi rendezvény nyomán úgy gondoljuk, hogy idén is sikeres rendezvénynek nézünk elébe”— fogalmazott a témában tartott sajtótájékoztatón Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Az elnök kiemelte, november 10-én a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokban sorra kerülő esemény igazi attrakciója lesz a Diószegi pékség által elkészített óriás pityókás kenyér, amelynek közepébe a Bertis cég által saját recept alapján elkészített kolbászt sütnek bele. A finomságot szombaton 9.30-kor szeletelik fel és osztják szét a jelenlévők között.

A rendezvényen résztvevő csapatok közös reggelivel indítják a napot. A kenyér mellé dukáló tartalmas frustuk a Bertis cég hideg felvágottaiból, valamint a Diószegi csárda által hatszáz tojásból és tavalyi nyertes cuki kolbászból készített rántottából áll. Ez lesz a térség legnagyobb nyilvános reggelije. A nap másik különlegessége az egy bélbe töltött 10 méteres kolbász, amelyet ugyancsak a Bertis alapanyagából készít el a szervező csapat.

Mivel a csapatok semmilyen húst vagy hústerméket nem hozhatnak otthonról, sem a kolbászhoz, sem pedig a díszítéshez, ezért a Bertis cég biztosítja idén is a versenyhez szükséges alapanyagot, illetve a reggeli mellé kínált felvágottat, a kolozsvári szalonnát, a bertises szalámit és kolbászt is. Közel hatszáz kilogramm ellenőrzött húsról van szó, hangsúlyozta Klózer Ferenc, a vállalat kereskedelmi igazgatója, aki örömét fejezte ki az idei rendezvény kapcsán, amelynek nem szab gátat a korábban felmerült sertéspestis veszélye. Elmondta, előszeretettel kínálják majd a rendezvény ideje alatt a cuki kolbászt, amelyet igyekeznek piacra dobni a későbbiekben a fogyasztói vélemény függvényében.

Falvai János eddig versenyzőként vett részt a fesztiválon, idén pedig a zsűri társelnökeként értékeli a csapatok munkáját. A hagyománytisztelő zsűritag elmondta, főként azon csapatok szerezhetnek nála plusz pontot, akik tradicionális székely ízekkel rukkolnak elő úgy a káposztafőzés, mint a kolbásztöltés terén.

Még mindig lehet jelentkezni a versenyre, eddig ötven csapat nevezett be a kolbásztöltésre, 15 pedig a káposztafőzésre, emelte ki Grubisics Levente, a fesztivál egyik szervezője, ismertetve a technikai részleteket. Az érdeklődők 10 lejes jegy megvásárlásával nyernek belépést a sportcsarnok lelátójára, ahonnan megtekinthetik a csapatok munkáját. A belépővel jár egy kóstoló jegy is, mely beváltható a sportbázis melletti Diószegi csárdánál egy frissen töltött Bertis kolbászra, egy pohár sörre vagy üdítőre. A tizennégy év alatti gyerekek számára a belépés díjtalan. Az eseményt hivatalosan 11.45-kor nyitják meg, ezt követően 12 órától kezdetét veszi a kétórás kolbásztöltés és a háromórás káposztafőzés. A zenei hangulatot a Kászonújfalusi Hagyományőrző zenekar biztosítja.

A csapatok munkáját hattagú zsűri értékeli: a Bertis cégcsoport éttermeinek vezető séfje, Falvai János mellett Mădălina Sánta, kreatív-séf, food stylist a zsűri elnökeként. További tagok: Dr. Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság igazgatója, főállatorvosa, Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, a magyarországi Uhrin Sándor, a Csabai Kolbászklub Egyesület alelnöke és a brassói Oana Irina Coantă, a Bistro de l'Arte társtulajdonosa és menedzsere.

A XVI. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivált Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV), a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége (SVESZ), valamint az AgroSIC Közösségek Közti Társulás szervezi.

 

Hírek