Itt vagy: » Hírek » Székelyföld Napok kapcsán tartottak megbeszélést Kézdivásárhelyen

Székelyföld Napok kapcsán tartottak megbeszélést Kézdivásárhelyen

2019. augusztus 6., kedd

2019. június 18-án a minden év októberében megrendezésre kerülő Székelyföld Napok kapcsán tartottak megbeszélést Kézdivásárhelyen. A Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársai szerettek volna többet megtudni a helyi (kézdivásárhelyi), illetve a felső-háromszéki községek kulturális helyzetéről/problémáiról is.

Imreh-Marton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetője köszöntötte a jelenlévőket, majd bizalmukat megköszönve hangsúlyozta, hogy az általa vezetett intézmény kiemelt céljai a szakmai együttműködés, a közművelődés területén tevékenykedők segítése, valamint kapcsolathálózat kialakítása környékbeli és már régióbeli  szervezőkkel. A találkozón résztvevő képviselők (Bereck, Torja, Gelence, Kézdiszentkereszt, Esztelnek, Csernáton, Kézdivásárhely) közös célkitűzése a helyi kultúra megőrzése, továbbadása az utókor számára, ehhez viszont olyan szakmai utánpótlás nevelése szükséges, mely mozgatórugóként, összetartó erőként szolgál a jövőben.

A jelenlevők elmondták, a közönség érdeklődése műfajfüggő. Vannak előadások, ahol 200-300 az érdeklődők száma, van ahol csak 40. A Kovászna Megyei  Művelődési Központ segítségével próbálnak olyan stratégiákat kieszközölni, amelyek segítséget nyújthatnak különböző generációk megszólításához. Néptáncban, illetve színjátszásban látják a jövőt, a monotonitás megszakítása érdekében szívesen tanulnának vendégoktatóktól, szerveznének táncházakat, mutatkoznának be egymás közönsége előtt. Virág Endre néptáncoktató, koreográfus felajánlotta segítségét, hangsúlyozva azt, hogy példa hiányában egy táncház-hagyomány kialakítása nehézkesnek tűnhet. Fontos az élő beszéd és a személyes kapcsolatok, amelyek közösségépítő jelleggel bírnak.

Imreh-Marton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója nemcsak táncban, de közösségépítésben is gondolkodik. Beszámolt az intézmény szervezésében hamarosan Csernátonban megrendezésre kerülő Mozsika népzenei, illetve a borospataki néptánc műhelymunkákról is, amelyek fejlődési lehetőségként szolgálnak a részvevőknek.

A következő beszélgetésre 2019. június 20-án kerül sor, az erdővidéki művelődésszervezőkkel.

Hírek