Itt vagy: » Sajtószoba » Sajtófigyelő » Székelyföld újra Bukarestben

Székelyföld újra Bukarestben

2010. március 25., csütörtök

A demokrata-liberális politikusaszony, Elena Udrea jól érezte magát a székelyöldi megyék standjainál - írja a Kovászna Megyei Tanács beszámolójában, ami a Romexpón megnyitott turisztikai vásárról tájékoztat.

A demokrata-liberális politikusaszony, Elena Udrea jól érezte magát a székelyöldi megyék standjainál - írja a Kovászna Megyei Tanács beszámolójában, ami a Romexpón megnyitott turisztikai vásárról tájékoztat. A turisztikai tárca vezetője értékelte a standon bemutatott székelyföldi értékeket, megcsodálta a helyben készülő festett és patkolt húsvéti tojásokat, amelyekből ajándékba is kapott. Biztosította a Hargita és Kovászna megyeieket, hogy folytatni fogja a térségben elkezdett beruházásokat, és hamarosan ismét ellátogat Székelyföldre.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Gazda Zoltánnal, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület képviselőjével együtt végigkísérte Udreát a standon, bemutatva mind a 18 székelyföldi kiállítót. A Hargita megyei tanácselnök szerint a székelyföldi összefogás, az együttes fellépés, a közös projektek turisztikai szempontból is fontos pillérét jelentik a térség fejlődésének.

„Értékesek számunkra a külföldi turisták, de igazából a román turisták a leghálásabbak, ezért is tartjuk fontosnak bukaresti jelenlétünket ezen a rangos vásáron. Bízom benne, hogy a különféle kedvezményes üdülési ajánlataink mellett – jelenleg kiemelten a húsvéti ajánlatainkra fektettünk hangsúlyt – a konferencia és üzleti turizmus terén nyújtott kínálataink is felkeltik a nagyközönség figyelmét” – nyilatkozta a vásár helyszínén Borboly. Hozzátette: biztató jel, hogy Maros megyéből is többen csatlakoztak a kezdeményezéshez, így közösen tudják bemutatni a régió egyedi szépségű tájait.


„A tapasztalat azt mutatja, hogy a tavalyi és idei egységes fellépés nagy figyelmet kelt a politikusok, vállalkozók és a média körében is. Fontosnak tartjuk, hogy Székelyföld gazdasági potenciálját minél többen észrevegyék. Ha nemcsak Bukarestben, hanem minél több lehetőséget megragadva következetesen együtt lépünk fel, ha nem is azonnal, de előbb-utóbb a régió gazdaságán is érezhetővé válik az egységes székelyföldi stratégia eredménye” – nyilatkozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Gazda Zoltán a Kovászna Megye Turizmusáért egyesület munkatársa szerint az a kedves vendég, aki jól fizet, márpedig a Bukarestből érkezőkről ez a hír járja, tehát onnan kell a látogatókat a térségbe vonzani, és ezeket profi vendéglátóhoz méltóan tárt karokkal fogadni.

Azon túl, hogy a székelyföldi megyék ismét a közös, Székelyföld nevű  standon mutatják be kincseiket, számos újdonsággal készültek a tavaszi vásárra. A vásár főépületének kupolájában, a B35-ös szektorban 100 négyzetméteres felületen felállított stand egyedi, különleges és az őszi vásárhoz képest megújult dizájnnal jelentkezett. Összesen 18 kiállító – Hargita Megye Tanácsával, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülettel, valamint Szováta Város Önkormányzatával közösen – mutatja be Székelyföld turisztikai látványosságait, állít ki a térséget népszerűsítő anyagokat. A több száz kiállító (a hazaiak mellett például Görögország, Törökország, Magyarország és Spanyolország) között is egyedi lesz egy vármezői cég által a vásár bejáratánál felállított magyar motívumokkal díszített mongol jurta, amely a standra csalogatja a látogatókat, ahol közel három méter magas, fából készült székely kapu fogadja a betérőket.

A turisztikai cégek kedvezményes nyári ajánlatai mellett számos érdekességre és újdonságra számíthatnak a székelyföldi stand látogatói: a nyári turisztikai idényre készülve székelyföldi értéktérkép mutatja be öt négyzetméteres felületen a kulturális és turisztikai szempontból kiemelkedően fontos helyi látványosságokat, potenciális turisztikai célpontokat. A kiállítók ugyancsak nagyméretű térképen mutatják be Székelyföld elhelyezkedését, megközelítési lehetőségeit, útvonalait. Nagy képernyős televíziókon reklámfilmeket mutatnak be, így például a hegymászás és siklóernyőzés, sárkányrepülés lehetőségével csalogatják e nyári sportok kedvelőit a székelyföldi hegyekbe.

A vásár első napján, március 25-én a 10 órai megnyitót követően elindították a nagy sikerű iranytu.ro honlap román nyelvű változatát, a destinatiamea.ro oldalt. A húsvéti ünnepekre hangolódva székely mesterek a tojásfestés és -patkolás rejtelmeibe avatták be az érdeklődőket. A látogató, akinek mindez és a hasonló különlegességek felkeltik érdeklődését, az érintőképernyős infópulton barangolhat virtuálisan Székelyföld turisztikai látványosságai között, hogy kedvet kapjon és ellátogasson a vidékre.

Bartos Lóránt

Az eredeti cikk I T T olvasható.
 

Hírek