Itt vagy: » Hírek » Székelyföldi gasztroturizmus újabb fejezete - XV. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál

Székelyföldi gasztroturizmus újabb fejezete - XV. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál

2017. október 3., kedd

2017. október 27-29. között szervezi meg Sepsiszentgyörgy Főterén a XV. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivált Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV), valamint a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége (SVESZ)

2017. október 27-29. között szervezi meg Sepsiszentgyörgy Főterén a XV. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivált Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV), valamint a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége (SVESZ).

Háromszéken a gasztronómiai rendezvények szerves részét képezik a turizmus fellendítésének. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a kolbászparádé témában tartott sajtótájékoztatón kiemelte, a Turizmus évével az volt a céljuk, hogy összefogják a turizmusban érdekelteket, hogy Székelyföld megerősödjön, mint turisztikai desztináció. „Hétről hétre olyan, nagy volumenű rendezvényeket szervezünk, amelyek beillenek a térség turisztikai fejlesztésébe. Meggyőződésem, hogy a turizmus piacalapú vállalkozás. Önkormányzatként ezt a fejlődési lehetőséget segítjük, célunk, hogy ajánlatot tegyünk mindazoknak, akik újszerűt, eredetit akarnak.”

A háromszéki kolbászparádét a békéscsabai fesztivál ötleteként 2003-ban indították el. Bagoly Miklós, az ASIMCOV elnöke szerint az ott szerzett tapasztalatok során kaptak kedvet a helyi esemény megszervezésére, amikor is benevezett csapatként egy székelyföldi sajátossággal, 19. századi recept alapján, paprika nélküli kolbásszal rukkoltak elő. A sepsiszentgyörgyi kolbászparádé iránt egyre nő az érdeklődés, kezdetben 15 csapat, míg az elmúlt években 80 csapat nevezett be.

Erdély szerte az első gasztronómiai rendezvények közé sorolhatjuk a kolbászparádét. A 14 év kitartó munkája során a szervezők felkarolták a helyi értékeket. Vajda Lajos, az ASIMCOV ügyvezető igazgatója kiemelte, a kolbásztöltésnek hagyománya van a térségben, és az e köré épülő fesztivál egyre nagyobb rendezvénnyé növi ki magát. Igyekeznek felzárkózni a jó hangulatú békéscsabai kolbászfesztiválhoz, amelyen versenyen és versenyen kívül mára 500-600 csapat vesz részt.

Kovács István, a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetségének elnöke szerint már több újratervezést megélt a rendezvény. A káposzta fesztivált 5 évvel ezelőtt kezdeményezték és mára a kolbászparádé társa lett. Idén új lendülettel várják az érdeklődőket, ahol a hagyományos termékek mellett újragondolt finomságokat is készíthetnek a benevező csapatok.

A XV. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztiválra önkormányzatok, cégek, civil szervezetek, magánszemélyek és határon túli csapatok jelentkezését is várják október 20-ig.

 

Az október 28-i kolbászparádéra 450 lej, a 29-i káposztafesztiválra pedig 100 lej a benevezési díj. A csapatok a www.kolbaszparade.ro honlapon található jelentkezési lapok kitöltésével és a kolbaszparade2017@gmail.com címre való elküldésével nevezhetnek be. Azon csapatok, amelyek mindkét versenyre jelentkeznek 500 lejes díjat fizetnek ki. A 4 tagú csapatok számára a szervezők biztosítják a hús alapanyagot és a versenyen való részvételhez szükséges kellékeket — részletezte Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

 

Hírek