Itt vagy: » Hírek » Székelyföldi gyógyturizmus-egyesületet alapítanak

Székelyföldi gyógyturizmus-egyesületet alapítanak

2009. október 9., péntek

 Fontos, hogy a turisztikai szakemberek adjanak a döntéshozók kezébe szakmai érveket, hogy az eddigi hatékony lobbizást folytatni lehessen. Az október 9-én, Sepsiszentgyörgyön megszervezett Sikeres Székelyföld: Település – Arculat - Turizmus nevű konferencia nemcsak a turizmushoz kapcsolódó gazdasági lehetőségek témakörét, hanem településmarketinget, illetve a hosszú távra tervezett stratégiák elkészítését is érintette.Megtartották a Sikeres Székelyföld konferenciasorozat második rendezvényét
 

A turisztikai szakemberek adjanak a döntéshozók kezébe szakmai érveket, hogy az eddigi hatékony lobbizást folytatni lehessen – fordult a pénteki, sepsiszentgyörgyi konferencia részvevőihez Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Az október 9-én, Sepsiszentgyörgyön megszervezett Sikeres Székelyföld: Település – Arculat - Turizmus nevű konferencia nemcsak a turizmushoz kapcsolódó gazdasági lehetőségek témakörét, hanem településmarketinget, illetve a hosszú távra tervezett stratégiák elkészítését is érintette.

„A mindennapok problémái mellett fontos, hogy azokról az eredményekről is beszéljünk, amelyeket már fel tudunk mutatni. Célunk, hogy megmutassuk, hogy Székelyföld sikeres régiója lehet a Kárpát-medencének” – fejtette ki Tamás Sándor.

Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta, úgy érzi, eljött annak az ideje, hogy a Kovászna és Hargita megye közti, eddigi versengés a közös célkitűzések minél hamarabbi megvalósításának irányába haladjon. Az RMDSZ államelnökjelöltje úgy véli, hogy azokat az értékeket, amelyeket Székelyföld jelent, be kell építeni a régió fejlesztési stratégiájába is.A Székelyföldi Fejlesztési Intézet, Kovászna Megye Tanácsa és Hargita Megye Tanácsa által szervezett eseményen egyetemi tanárok, turisztikai szakemberek, vállalkozók és önkormányzati képviselők is részt vettek. 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta: „A hasonló jellegű konferenciák jelentik azt a hátteret, amelyre a régió fejlesztési stratégiája felépíthető.” Mint kifejtette, az embereknek jövőképet kell felmutatni, amiben fogódzóra lelnek. A tanácselnök szerint alulról kell építkezni, és ebbe be kell vonni valamennyi társadalmi réteget. A konferencia témájára térve Borboly Csaba elmondta, tehetünk azért, hogy megvédjük értékeinket, és Hargita Megye Tanácsának megvan az ehhez szükséges eszköztára. Itt példaként említette a Hargita megyei önkormányzat faluképvédelmi programját, amelyben törekednek a székely települések hagyományos arculatának megőrzésére, illetve kialakítására.

A konferencián elhangzottakból kiderült: a székely megyékben egyre inkább hangsúlyt kapnak a turisztikai beruházások – ezek ösztönzését az önkormányzati vezetők, a vállalkozók és a média is fontosnak látja. A konferencián Lőrincz Zsigmond, Kovászna polgármestere bejelentette, hogy Szováta, Parajd, valamint Tusnád részvételével megalapítják a Székelyföldi Gyógyturizmusért Egyesületet. A felsorolt települések mindegyike híres gyógyhatású vizeiről, amelyek régebb messziről vonzották látogatóikat. Az egyesület komoly támogatásra számít a turisztikai minisztériumtól, hiszen Elena Udrea tárcavezető több alkalommal is hangsúlyozta, hogy segítené a gyógyászati célú befektetéseket.

A Sikeres Székelyföld sorozat témaköreinek közéleti ismertetését a Hargita Népe Lapkiadó végzi.

Hírek