Itt vagy: » Hírek » Szent István szobrot avattak

Szent István szobrot avattak

2010. augusztus 22., vasárnap

Szentkirályban a hétvége többszörös okot adott a vígasságra: elkészült a falu címere és zászlója, első alkalommal rendeztek falunapokat és a falu hatalmas ajándékot kapott: országalapító István királyunk mellszobra is megtalálta méltó helyét a település központjában.


Szentkirályban a hétvége többszörös okot adott a vígasságra: elkészült a falu címere és zászlója, első alkalommal rendeztek falunapokat és a falu hatalmas ajándékot kapott: országalapító István királyunk mellszobra is megtalálta méltó helyét a település központjában.

Augusztus 21-én, szombaton, egy nappal a nemzeti ünnep után ökomenikus istentisztelet keretében került sor a szobor átadására. A Szent Istvánt ábrázoló alkotást Dienes Attila jelenleg Magyar országon élő, de marosvásárhelyi származású szobrászművész készítette a háromszéki faluba pedig a Szentkirály Szövetség adományaként érkezett. A szövetségnek azok a falvak tagjai, amelyek neve István királyra utal.

Az istentisztelet keretében Bustya János református, Adorjáni Levente unitárius és T. Kacsó Sándor katolikus lelkészek többször is hangsúlyozták a szentistváni intelmek fontosságát. Adorjáni Levente elmondta: a mai unitárius templomot egy hajdanán Szent Istvánnak szentelt épületből alakíthatták át – nem mellékes az sem, hogy mindmáig ő a falu védőszentje.

Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke ezúttal nem megyezászlót, hanem a közösség kérésére elkészített faluzászlót hozott ajándékba. A zászlót, valamint a falu címerét Szekeres Attila István heraldikus készítette szintén ajándékként. Tamás Sándor kifejtette: „A címert tervező heraldikus nap helyett nyolcágú csillagot alkalmazott, mert az ország alapítás korában a nap helyett ezt a szimbólumot használták. A címerpajzsot Árpád-kori korona fedi, a zászló pedig vörössel és fehérrel vágott téglalap, amelyek az Árpád-ház színei.”

A színültig telt református templomban zajló ceremónián részt vett Pálosi Ferenc Magyarország konstancai tiszteletbeli konzulja, Márton Árpád RMDSZ-es honatya is. Illyefalva község (amelyhez Sepsiszentkirály is tartozik) polgármestere Fodor Imre hangsúlyozta: a falu lakosságának az érdeme, hogy erre az ünnepség-sorozatra sor kerülhetett.

Az istentiszteletet követően a templom előtt került sor a szobor leleplezésére: itt az Uzoni Asszonykórus énekelt, valamint a falu híres kőhídjáról elnevezett egyesület nevében Sándor Csaba vette át a szobor adományozó okmányát Csáki Károly marosszentkirályi lelkésztől, a Szentkirály Szövetség alapító tagjától. Az ünnepség utolsó mozzanataként a résztvevők koszorúkat helyeztek el a szobor talapzatánál.
 

Hírek