Itt vagy: » Hírek » Szeptemberben tárgyalnak Strasbourgban a háromszéki civilek petíciójáról

Szeptemberben tárgyalnak Strasbourgban a háromszéki civilek petíciójáról

2017. augusztus 9., szerda

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa hivatalos levélben tájékoztatta Kovászna Megye Tanácsát, hogy a benyújtott, 150 háromszéki civil szervezet és történelmi egyházi képviselő által aláírt petíciót szeptemberben tárgyalja a kongresszus elnöksége

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa hivatalos levélben tájékoztatta Kovászna Megye Tanácsát, hogy a benyújtott, 150 háromszéki civil szervezet és történelmi egyházi képviselő által aláírt petíciót szeptemberben tárgyalja a kongresszus elnöksége. A testület alelnöke, Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke a kongresszus által készített Kisebbségi és Regionális Nyelvek Európai Chartájában foglalt előírások megvalósításáról szóló jelentés raportőre, aki már korábban tájékozódott az ügyben Kovászna megyében.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: „Tisztában vagyunk azzal, hogy az Európa Tanács nem szokott szankciókat alkalmazni a tagállamok ellen, viszont minden alkalmat megragadunk, hogy a nemzetközi fórumokon hangot adjunk a székelyföldi nyelvi jogsértéseknek. Gyakran ütközünk nyelvhasználati kérdésekben a kormány központi vagy megyei képviselőivel, a kétnyelvű űrlap esetében is, mint minden más alkalommal az állampolgárok érdekeit tartjuk szem előtt. Többször kihangsúlyoztuk, hogy mi nem a román nyelv használata ellen, hanem a magyar nyelv használata mellett kampányolunk. Erre egy elfogadható megoldás létezik, az, hogy a román mellett legyen a magyar is hivatalos nyelv Székelyföldön. Ezt a megoldást az Európa Tanács is szorgalmazza."

Grüman Róbert alelnök, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának tagja kihangsúlyozta: „Fontos, hogy a kongresszus elnökségének a napirendjére került a petíció, hisz ez újabb lehetőség elmondani, hogy a kormány megyei megbízottja, a prefektus nem engedi alkalmazni a Románia által tíz éve elfogadott, törvényben rögzített Regionális és Kisebbségi Nyelvek Chartájának előírásait. Ez világosan leszögezi, hogy a hatóságoknak és intézményeknek gondoskodniuk kell arról, hogy a nemzeti kisebbségek írásban és szóban is használni tudják nyelvüket. Világos, egyértelmű és nem többféleképpen értelmezhető törvényekre van szükség, amelyek a többnyelvűség használatát elősegítik és nem gátolják."

A petícióban a civilek az ellen tiltakoznak, hogy Kovászna megye kormánymegbízottja idén megvétózta a megyei önkormányzat által használt kétnyelvű pályázati űrlapot. Az iktatott dokumentumban rámutatnak, hogy "Kovászna megye prefektusa semmibe vette az Európa Tanács által 1992-ben elfogadott Kisebbségi és Regionális Nyelvek Európai Chartájába foglalt előírásokat, a Charta 25 éves évfordulóján, pontosan 10 évvel azt követően, hogy azt Románia is a 2007/282-es számú törvénnyel elfogadta. (...) Semmibe veszi a nemzeti kisebbségek azon jogát, hogy anyanyelvüket használhassák a helyi hatóságokkal való kapcsolattartásban".

Hírek