Itt vagy: » Hírek » Színes program a Székelyföldi Civil Napokon

Színes program a Székelyföldi Civil Napokon

2010. június 21., hétfő

Gondosan szervezett munka áll a Civil Napok háta mögött. Ördög - Gyárfás Lajos a rendezvény koordinátora a megnyitó keretén belül elmondta: a rendezvény eddig nyolc alaklommal került megszervezésre, az idén már Kovászna és Hargita megyék együttműködésével.

Gondosan szervezett munka áll a Civil Napok háta mögött. Ördög - Gyárfás Lajos a rendezvény koordinátora a megnyitó keretén belül elmondta: a rendezvény eddig nyolc alaklommal került megszervezésre, az idén már Kovászna és Hargita megyék együttműködésével. A szervezők szerint jövőre már Maros megye is társul a Székelyföldi Civil Napokhoz.A június 18-án, pénteken tartott megnyitón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta: a megyei és helyi önkormányzatok is civilbarát intézményekké váltak. Borboly szerint fontos a civil szféra és az önkormányzatok közti együttműködés, a szubszidiaritás nélkül nehéz lenne elképzelni a térség jövőjét. A tanácselnök hangsúlyozta, hogy Székelyföld jövőjére nézve a civil kezdeményezéseknek meghatározó a szerepe.

„Miénk itt a tér, miénk itt a felelősség”- hangsúlyozta Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere a Székely Nemzeti Múzeumban a civil kezdeményezések fontosságára tért ki, aláhúzva, hogy az összefogás akkor is fontos, ha ezzel néha az önkormányzatok orra alá törnek borsot. A városatya szerint vállalkozók és civilek hiányában nem lehet sem egy város, sem az önálló Székelyföld jövőjét elképzelni.Székelyföldön az országos átlagnál jóval több civil szervezet létezik – mondta megnyitóbeszédében Tamás Sándor a Kovászna megyei önkormányzat elnöke. Tamás azt is elmondta, hogy 2001-től folyamatosan nőtt a megpályázható összegek értéke és a pályázók száma is: a kezdeti 139 programhoz képest, ma már 399 pályázót támogat az önkormányzat. „Kovászna megyében nagy hagyománya van a civil összefogásnak, példa erre a számos önkéntes tűzoltó, de civil kezdeményezés nyomán született meg a pár hete megrendezett huszártoborzó is. Fontos, hogy azok a civil szervezetek amelyeket támogatunk nemes és jó célt szolgáljanak” – mondta el Tamás Sándor.

A Székelyföldi Civil Napok első napján konferenciát is tartottak Közös tér, közös örökség címmel a Székely Nemzet Múzeumban. Ugyanitt este 6 órától kiállítás-megnyitóra is sor kerül, amelyben az elmúlt 10 évben felújított történelmi műemlékek állapotát ismertetik. 12 órai kezdettel a Kónya Ádám Művelődési Házban a Székelyföldi népi fürdők helyreállítása címmel nyílt kiállítás.

A rendezvény második napján, az új sepsiszentgyörgyi sportcsarnok szomszédságában található téren előadások, játszóház és tűzzsonglőrök várják az érdeklődőket.
 

Hírek