Itt vagy: » Hírek » Szociális szolgáltatásokat támogat az önkormányzat

Szociális szolgáltatásokat támogat az önkormányzat

2015. április 20., hétfő

Idén 400 ezer lejre nőtt a szociális ellátási szolgáltatásokra fordított összeg Kovászna megyében – számolt be Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Idén 400 ezer lejre nőtt a szociális ellátási szolgáltatásokra fordított összeg Kovászna megyében – számolt be Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Az április 16-án, csütörtökön tartott sajtótájékoztató keretében több háromszéki civil szervezet képviselője, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője, Vass Mária, valamint Henning László alelnök arról számoltak be, hogy idén 8 pályázó egyesület és szervezet részesül támogatásban. Henning rámutatott: az otthoni beteggondozásra szánt összeg idén 195 ezer lej, ami 35 ezres növekedés a 2014-es adatokhoz képest.

Vass Mária elmondta: az idén a Diakónia Keresztény Alapítvány, a Caritas, a Szent Ferenc Alapítvány, a Vörös Kereszt Kovászna megyei szervezete, a Diakónia – Kapernaum Keresztény Alapítvány, a Laura Ház egyesület, az Izabella alapítvány és a Háromszéki Mára egyesület részesül összesen 14 projekt támogatásában.

Makkai Péter, a Diakónia Keresztény Alapítvány részéről elmondta: „A kormány és a szociális minisztérium azt a bizonyos szubvenciós programot, amelyet a 2000-es évek elejétől működtetett, beszűkíti és úgy tűnik fel is akarja számolni. Itt a megyében is legalább két alapítvány vesztette el a szubvencióit, a Diakónia 70 ezer lejtől esett el, ami egészen nagy összeg. Ezek a támogatások szinte alanyi jogon járnak – arról van szó, hogy elvégzünk egy szociális feladatot és ezt az államnak az adófizetők pénzéből valamilyen módon támogatnia kellene. Úgy néz ki, hogy ezt meg akarják szüntetni és így átdobják a felelősséget az önkormányzatokhoz. Az, hogy növekedik a támogatás azt mutatja, hogy a megyei tanács illetve a helyi tanácsok megértik a helyzetet.” Mint ismeretes a Diakóniánál 33 személy van állandó alkalmazásban, ők a fogyatékkal élő személyek, illetve a nehéz helyzetben levő családból származó gyermekek számára működtetnek nappali központot, tevékenységük ugyanakkor kiterjed az otthoni betegápolásra is. Egy 2014-ben fogant intézkedés miatt a fogyatékkal élő személyeket érintő programjukra már nem igényelhetnek támogatást, ami jelentős anyagi kiesést jelent.

A Laura Házat képviselő Cseresznyés Emilia a tudatosító munkát emelte ki az egyesület éves tevékenységéből: „Egyre kevesebb példa van arra, hogy elzárják a fogyatékkal élőt a falu elöl –ezt a mentalitást akarjuk minél pozitívabbra átváltani.”

Az Izabella Alapítvány tevékenysége elsősorban a betegek ellátására, segítségére terjed ki – számolt be Dr. Szigyártó Ernő.

A Caritas képviseletében Hubbes Kinga elmondta: az otthoni beteggondozásra kapják a legnagyobb támogatást, idén három településsel bővült a lefedettségük. Azokon a településeken, ahol a Caritas jelen van nem csupán egy szolgáltatást nyújtanak: üzemeltetnek telefonos távszolgáltatást, pánikgombos mobil segélyhívást, mobil EKG szolgáltatást is. Ez utóbbi esetében a diagnózist Bukarestben állítják fel, majd visszaküldik a helyszínre.

Szőcs Ilona, a Háromszéki Mára Szociális és Közművelődési Egyesület tevékenységéről elmondta: 21 gyereket segítenek, akik nehéz körülmények közt, nagy családban élnek, tanulásban, felzárkóztatásban és étkeztetésben részesülnek.

Pap Adolf, a Kovászna Megyei Vöröskereszt részéről hangsúlyozta: pozitív dolog, hogy növekedik évről évre a szociális alap. A Vöröskereszt többféle szociális programot működtet, de tevékenységében szerepel táborok szervezése és betegápolási szolgáltatás is, programokból, adományokból finanszírozzák tevékenységüket, ugyanis a jelenlegi törvényes keretek miatt állami szubvenciókra nem jogosultak. Beteggondozásban napi szolgáltatást nyújtanak elsősorban ágyhoz és házhoz kötött személyeknek: egy gondozottra átlag 3 óra szolgáltatás jut – közölte Pap.

A Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóságon keresztül olyan civil szerveztek kaptak támogatást, amelyek az állam által nem támogatott tevékenységeket, szolgáltatásokat fejtenek ki.

 

 

Hírek