Itt vagy: » Hírek » Szórványprogramunkat ismertettük az EMKE ünnepi közgyűlésén

Szórványprogramunkat ismertettük az EMKE ünnepi közgyűlésén

2010. április 19., hétfő

2010. április 17.-én Kolozsváron a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében került sor az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) éves közgyűlésére. A tavaly útjára indított hagyomány szerint a közgyűlésnek szakmai részeként fontosnak tartott kulturális programok is bemutatásra kerülnek.
 

2010. április 17.-én Kolozsváron a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében került sor az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) éves közgyűlésére. A tavaly útjára indított hagyomány szerint a közgyűlésnek szakmai részeként fontosnak tartott kulturális programok is bemutatásra kerülnek.

Idén a szórvány- és a tömbmagyarság kulturális kapcsolatairól, a Hargita- és a Kovászna Megyei Tanácsok ezirányú projektjeinek bemutatásáról hallhattak – láthattak az érdeklődők. Zonda Erika (Csíkszereda), Kofity Zoltán (Vajdahunyad) és Nemes Előd (Sepsiszentgyörgy) programfelelősök képes bemutató segítségével idézték fel az eddig megvalósult rendezvényeket, de beszéltek a jövő terveiről is. Dáné Tibor Kálmán EMKE elnök felajánlotta az EMKE társulását is a programokhoz és kihangsúlyozta a székelyföldi önkormányzatok lépésének fontosságát.

Dáné Tibor Kálmán, az EMKE ügyvezető elnöke köszöntötte a meghívott vendégeket, majd Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke mondott ünnepi beszédet majd befejezésül megköszönte az elmúlt húsz évben nyújtott teljesítményt, jó munkát kívánva mindazoknak, akik értékteremtő munkát végeznek.
– 125 év minden nemzet történelmében hatalmas idő. Megpróbáltatások, elbukások és újrakezdések, mindenben volt része az egyesületnek. Az EMKE léte, az utóbbi húsz évben folytatott feladata azt mutatja, jó irányba haladunk a kulturális autonómia alapjainak lefektetésében. Erre lehet, erre kell építkezni. A mai ünnep és visszatekintés bizakodásra ösztönöz – fogalmazott Szilágyi Mátyás, a Kolozsvári Magyar Konzulátus főkonzulja.

Az ünnepi beszédek sorát dr. Szurmainé Silkó Mária, a Közművelődési Főosztály vezetője, valamint Sipos Gábor, az Erdélyi Múzeum Egyesület újonnan megválasztott elnöke folytatta. A szakmai fórumon a szórvány- és tömbmagyarság kulturális kapcsolatairól tartott vetítettképes előadást Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési és Programigazgatóságának vezetője, illetve a szórványmegyéket támogató, Összetartozunk programjának vezetője, valamint Nemes Előd, Kovászna Megye Tanácsának szórványprogram-felelőse.

Zonda Erika bevezetőjében az aggasztó demográfiai adatokat ismertette: napról napra fogy a szórványmagyarság.
– „Lehet, mert kell” – ennek szellemében dolgoztuk ki szórványstratégiánkat - mondta. Főbb célkitűzésként említette az intézményesített kapcsolatok kialakítását Beszterce-Naszód és Temes megye magyar közösségeivel, támogatni a szórványmagyarság megmaradását és fejlődését, bevonni őket a magyarországi testvérmegyei kapcsolatokba.

Beder Tibor író, az aranyosszéki szórványról, tervezett programjaikról számolt be, majd Nemes Előd Kovászna megye és a Hunyad megyei szórványközösség kapcsolatáról, kettejük gyümölcsöző együttműködéséről tartott bemutatót, utána pedig a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus erdélyi programjait ismertette Borbáth Erika főigazgató.

A közgyűlést követően 15 órától a Házsongárdi temetőben hajtottak fejet az EMKE-alapító Pákéi Sándor József sírjánál elhelyezve a kegyelet koszorúit. A 18 órától kezdődő díjkiosztó gálán tiszteletbeli taggá választották Berszán Lajos gyimesfelsőloki esperes-plébánost iskolateremtő munkásságáért, Bánffy Miklós-díjban részesült a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, és Szolnay Sándor-díjjal tüntették ki a csíkszeredai Tőzsér Józsefet és Kozma Máriát az erdélyi képzőművészetet bemutató, a Pallas-Akadémia Könyvkiadónál megjelentetett művészeti albumokért.
 

Hírek