Itt vagy: » Hírek » Tamás Sándor: a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium idén is hathatósan támogatja Kovászna megyét

Tamás Sándor: a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium idén is hathatósan támogatja Kovászna megyét

2011. március 22., kedd

A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium idén is hathatósan támogatja megyénket. Borbély László most is betartotta adott szavát: megyénk, a tavalyi árvízkárok utáni pénzalapok leosztásakor 13,6 millió lej értékben kapott támogatást.

A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium idén is hathatósan támogatja megyénket. Borbély László most is betartotta adott szavát: megyénk, a tavalyi árvízkárok utáni pénzalapok leosztásakor 13,6 millió lej értékben kapott támogatást, ebből 4 milliót a Bölön patak medrének rendezésére fordítottunk – jelentette be Tamás Sándor tanácselnök március 22-én, Sepsiszentgyörgyön, Borbély László kovásznai látogatása alkalmával.

Van, mit tenni a Kovászna megyében. Ma, a Víz Világnapján egy olyan Európai Uniós pénzekből finanszírozandó szerződést írunk alá, amely Kovászna megye integrált vízrendszerének kiépítést szorgalmazza. A beruházás értéke áfa nélkül 86 millió euró – hangsúlyozta Borbély.
Elsődleges fontosságú, hogy a huszonegyedik században minden polgár számára biztosítsuk a tiszta vízhez való hozzáférést – mondta Borbély László kiemelve: vezetékes víz bevezetésére az önkormányzatok a Környezetvédelmi Alaphoz eddig 905 pályázatot nyújtottak be, ebből a minisztérium idén 200-at tud finanszírozni, a fennmaradók terveket alternatív forrásokból, így például az infrastrukturális fejlesztési alapból fogjuk megvalósítani.

A Megyei Tanács képviselőivel és a polgármesterekkel tartott tanácskozás alkalmával Borbély az uniós forrásokból finanszírozandó hulladék-feldolgozó munkálatainak minél hamarabbi leszerződését szorgalmazta.  A környezetvédelmi miniszter véleménye szerint Románia fejlesztése szempontjából nagyon fontos az uniós források lehívási ütemének felgyorsítása, éppen ezért szorgalmazta a kormány legújabb intézkedést, melynek célja az uniós tervekkel foglalkozó alkalmazottak számának növelése.
A miniszter arról is beszámolt, hogy az uniós tervek kivitelezői 10 százalékos előleget kapnak, így próbálja a minisztérium gyorsítani a munkálatok elkészítési ütemét.  Borbély László véleménye szerint a minisztérium a szerződések megkötése terén jól áll, hiszen eddig 4 milliárd euró értékben sikerült szerződéseket megkötni. Mostantól a kifizetések összegének növelésére kell koncentrálnunk - hangsúlyozta a miniszter.

A környezetvédelemmel kapcsolatos beruházásokról Borbély László elmondta: 2010-ben a Környezetvédelmi Alapból 1 milliárd eurót fordítottak zöld programokra, és nagyjából ugyanennyit költünk idén is hasonló kezdeményezésekre. A Környezetvédelmi Alap programjaival kapcsolatosan a miniszter hangsúlyosan kiemelte: bár sok kritika érte a parkosítási programot a falvakban a park lehet az egyik olyan hely, ahol a gyerekek megfelelő környezetben játszhatnak, éppen ezért fontosnak tartom, hogy folytassuk a parkosítást. Borbély véleménye szerint fontos, hogy a bicikli utak kiépítését szorgalmazó program a vidéki önkormányzatokra is kiterjedjen: biciklik számára nem csak a városokban épülhet út, falvak is pályázhatnak kerékpáros szakaszok építésére. Ha nincsen más lehetőség, akár a folyómedrek melletti töltéseket is át lehet alakítani e célra – emelte ki a miniszter.

A polgármesterekkel folyatott tanácskozáson Borbély László az önkormányzatok figyelmébe ajánlotta a Környezetvédelmi Alap erdősítési programját. Véleménye szerint ahhoz képest, hogy erdősítésre 100 százalékos támogatást nyújt a minisztérium, eddig igen kevés kovásznai önkormányzat tett le terveket. Csupán Zágon község pályázott - hangsúlyozta a környezetvédelmi miniszter.

Májusban újraindul a minisztérium zöld ház programja. Kovászna itt is előkelő helyen áll. A tavaly leadott 551 kovásznai pályázatból jelenleg 200-at fizettünk ki – hangsúlyozta a miniszter.
 

Hírek