Itt vagy: » Hírek » Támogatásokról, öntözésről tárgyaltak

Támogatásokról, öntözésről tárgyaltak

2014. április 15., kedd

Készül Románia új vidékfejlesztési stratégiája: Nagy Tamás Péter mezőgazdasági államtitkár Sepsiszentgyörgyön egyeztetett a helyi gazdákkal, termelőket tömörítő egyesületek képviselőivel.

Készül Románia új vidékfejlesztési stratégiája: Nagy Tamás Péter mezőgazdasági államtitkár Sepsiszentgyörgyön egyeztetett a helyi gazdákkal, termelőket tömörítő egyesületek képviselőivel.

Az államtitkár elmondta: az elmúlt három hét során sikerült elérnie, hogy az üzemanyag támogatások, valamint a marhatenyésztőknek járó juttatás is megérkezik húsvétig a gazdák számlájára. Nagy Tamás azt is kifejtette: a juh, kecske, valamint szarvasmarha tenyésztésért járó támogatások rendszerét is egyszerűsítik – eddig több alkalommal, rendszerint rövid határidők és körülményes kritériumrendszer szerint érkezett a szubvenció, ám ezután csupán egy kérést kell az APIA-hoz benyújtani. A rendszer tehát egyszerűsödik, a gazdáknak pedig kevésbé kell a bürokráciával bajlódniuk.

A támogatások összege is növekedett az elmúlt időszakhoz képest: húsmarhára 300 euro, tejmarhára pedig 71 euró támogatás igényelhető. A megemelkedett üzemanyagárat is ellensúlyozzák a következő hónaptól kezdve: a literenkénti 1,39 banis támogatás 1, 46 lejre emelkedik.

Az eseményen részt vett Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora, korábbi államtitkár is: elmondása szerint az eddigi fejlesztési stratégiákból kimaradtak a kisvárosi gazdák. Háromszéken többek közt ilyen település Barót városa, amely esetében szintén fontos, hogy a termelők és gazdák megélhetése garantált legyen.

Könczei Csaba megyei mezőgazdasági igazgató, valamint Orbán Miklós az AgroSIC egyesület vezetője a Háromszéki öntőzési lehetőségeket járták körbe. Orbán Miklós elmondta: eddig 20 farmer jelezte, hogy komolyabb mezőgazdasági területen alkalmaz öntözést, ám valószínűsíthető, hogy a tényleges szám ennek a duplája. Könczei Csaba rámutatott: Háromszéken jelenleg meglehetősen kicsi azon mezőgazdasági területek száma, ahol bármilyen forrásból öntöznek, azonban erre egyre inkább szükség van. Orbán úgy véli, hogy az AgroSIC egyesület elláthatja azt a szerepet, hogy a vízügyi hatóság és a gazdák közt közvetítsen, ezáltal megteremtve a vízpumpák engedélyezéséhez szükséges hátteret. Mivel a pumpák engedélyeztetése meglehetősen költséges (pumpánkét nagyjából 6 000 lejre tehető), egy átfogó, a teljes megyét átölelő öntözési terv engedélyeztetését javasolják a szakemberek.

 

 

Hírek