Itt vagy: » Hírek » Támogatjuk a vidék fejlődését

Támogatjuk a vidék fejlődését

2022. január 13., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa 32,9 millió lejt osztott szét a helyi önkormányzatoknak, az összegeket a közigazgatási egységek beruházásokra és működési költségekre egyaránt fordíthatják. A megyei önkormányzat január 13-án, csütörtökön tartotta idei első tanácsülését.

Évről-évre több pénzzel támogatjuk a vidék fejlődését. Az a célunk, hogy vonzóbbá, élhetőbbé tegyük falvainkat, ezt szolgálják a helyi fejlesztések, ennek ösztönzésére adtunk most pénzt. A jövedelemadóból visszaosztott összegek 6 százalékáról a megyei önkormányzat rendelkezik, idén ez közel 33 millió lejt tesz ki. A helyi önkormányzatokkal egyeztetve döntöttünk a pénzelosztásról, a legfontosabb szempont nyilván a fejlesztések, helyi beruházások ösztönzése volt” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Sepsiszentgyörgy, mint megyeszékhely 14 millió lejt kap. Kézdivásárhely 5 millió lejben, Barót 1,5 millió lejben részesül, az összegeket hangsúlyosan a városi kórházak működtetésére szánjuk. Kovászna városának komoly költségvetési tételt jelent a Kommandó felé vezető út fenntartása, ebből a keretből 1,5 millió lejt kap, amiből többek között biztosítani tudja a téli és nyári karbantartást. Bodzaforduló 830 ezer lejben részesül, a város fontos munkálata a vízhálózatának bővítése, korszerűsítése” – sorolta az elnök.

A községek esetében az volt a cél, hogy minimum 150 ezer lejt kapjon minden közigazgatási egység, ahol vannak folyamatban levő kormányzati és/vagy uniós pályázatok. „Az 5 ezer lakos feletti községeink – Bardoc, Előpatak, Gelence és Zágon – minimum 300 ezer lejben részesültek, ugyanakkor figyelembe véve a helyi fejlesztések helyzetét még megtoldottuk ezeket az összegeket. Több település esetében – Bereck, Esztelnek, Gelence, Kézdialmás, Kézdiszentlélek, Lemhény, Zágon – a folyamatban levő egyházi munkálatokra adtunk plusz támogatást. Kommandónál például figyelembe vettük, hogy befejezés előtt áll az új iskola építése és hangsúlyosan hozzájárulunk az árnövekedés miatt megváltozott költségekhez. Mikóújfalunak fontos, hogy minél hamarabb befejezze a vízhálózat kiépítését, ezért kapott nagyobb összeget. Uzon az egyetlen község, ahol gázhálózat kiépítésére nyertek pályázatot, ott többek között az önrészhez járulunk hozzá” – részletezte Tamás Sándor.

Kovászna Megye Tanácsa a 2022-es évre becsült jövedelemadóból visszaosztott összegek hat százalékát, 32 994 000 lejt a helyi önkormányzatoknak oszt szét. Tavaly ez az összeg 27 134 000 lej volt.

Hírek