Itt vagy: » Hírek » Tanácshatározattal az összefogásért

Tanácshatározattal az összefogásért

2010. január 28., csütörtök

Közös kulturális, oktatási és tudományos programok lebonyolításának céljából, Hunyad megye és Kovászna megye közt írásos megállapodás is születik. Az ehhez szükséges döntést Kovászna Megye Tanácsa január 28-i rendes ülésén fogadta el.
 

Közös kulturális, oktatási és tudományos programok lebonyolításának céljából, Hunyad megye és Kovászna megye közt írásos megállapodás is születik. Az ehhez szükséges döntést Kovászna Megye Tanácsa január 28-i rendes ülésén fogadta el.


A Hunyad megyével történő együttműködés nem hivatalos formában közel egy éve zajlik. „A megfelelő anyagi is politikai támogatással ez mindkét megye magyarságának, jelentős eredményeket hozhat. Itt, Székelyföldön nem nézhetjük karba tett kézzel, hogy a szórványvidéken apad a magyarság száma. Nekünk belső anyaországként kell segítséget nyújtanunk” – hangsúlyozta Tamás Sándor megyei önkormányzati vezető. A Hunyad megyei magyar szórvány támogatása komoly prioritást élvez a megyei tanács idei tervei közt.

Egy, az elmúlt év decemberében meghozott kormányrendelet értelmében a Mezőgazdasági Tanácsadói Hivatalok átalakulnak, helyüket a Mezőgazdasági Kamara veszi át. Az intézmény alkalmazottait tovább az újonnan létesített kamaránál foglalkoztatják. Tamás Sándor szerint „ez az átalakítás a decentralizációnak egy újabb fontos lépése. Megpróbáljuk hatékonyabbá, dinamikusabbá tenni ezt az intézményt. A kamara Kovászna Megye Tanácsának alárendelt megyei érdekeltségű decentralizált közintézményként fog működni” – mondta el a tanácselnök. Az igazgatóság működésének finanszírozása továbbra is központi forrásokból, illetve saját bevételekből történik.
A megyei tanács megvitatta, hogy kik legyenek azok a személyek, akik az Út és Híd rt. vezetőségében, az önkormányzatot képviselik. A testület választása Fehér László Ödönre, Nagy Lajosra és Kiss Tiborra esett.


A megyei önkormányzat két ingatlan megvásárlására is készül: a Székely Nemzeti Múzeum mellet található épület megvásárlása után képzőművészeti kiállításoknak adna otthont, míg a Megyei Utakat Karbantartó Igazgatóság telephelye mellett található területet az intézmény venné igénybe. A tanács támogatta azt az elképzelést is, hogy a különböző politikai frakciók képviseletével hozzanak létre egy állandó bizottságot, amely az ingatlanok megvásárlásával foglalkozna.


A testület támogatta Tischler Ferenc kinevezését a Területi Közrendi Hatósághoz, mint a közösség képviselője.
 

Hírek