Itt vagy: » Hírek » Tavalyi szinten a költségvetés

Tavalyi szinten a költségvetés

2010. február 8., hétfő

„A vidéki települések esetében, a kisebb költségvetésből is lehet tartani a tavalyi szintet”- mondta el Tamás Sándor, azon a rendkívüli tanácsülésen, amelyet elsősorban a településeknek szánt költségvetések elfogadására hívtak össze.
 

„A vidéki települések esetében, a kisebb költségvetésből is lehet tartani a tavalyi szintet”- mondta el Tamás Sándor, azon a rendkívüli tanácsülésen, amelyet elsősorban a településeknek szánt költségvetések elfogadására hívtak össze.

A február 8-án, hétfőn tartott ülésén megszavazták a hozzáadott értékadóból és a jövedelemadóból visszaosztott összegek területi-közigazgatási egységekre való felosztását, melynek célja a helyi költségvetések kiegyensúlyozása. A hozzáadott értékadóból visszaosztott pénzek felhasználását is támogatta a testület – ebből fedeznék a megyei és községi utak fenntartását is.

„A községek esetében tudtuk tartani az elmúlt évben meghatározott összeget, míg a városok tekintetében 2009-hez képest 99 százalékos a visszaosztás. Az év során gondoskodunk arról, hogy a hiányzó összegeket különböző kormányzati forrásokból pótoljuk. Ha a közpénzek elosztásában azt az elvet alkalmaznánk, amit más megyékben is, Nagyborosnyó teljesen pénz nélkül maradt volna. Elértük, hogy a megye legnehezebb helyzetű településének 150 000 lejt jutassunk.” – tájékoztatott Tamás Sándor.
A megyei tanács megszavazat az előterjesztett határozatot, azonban a Magyar Polgári Párt frakciója tartózkodott a szavazástól. Tulit Attila frakcióvezető rámutatott: a helyi pénzügyi autonómia korlátozását jelenti az, hogy a megyei önkormányzatok a költségvetési pénzeknek csupán 20 százalékáról dönthetnek. Az MPP tanácsosai a jogszabály elleni tiltakozásukat tartózkodással fejezték ki.

„Képviselőink, a parlamentben kezdeményezték a költségvetési törvény módosítását, amely a megyei önkormányzatoknak nagyobb teret biztosított volna a közpénzek megfelelő elosztásában, sajnálatos módon a parlament többsége ezt nem támogatta” – fejezte ki egyetértését Tamás Sándor.
A rendkívüli tanácsülés másik napirendi pontja két épület felújítását célozta. A tervezet értelmében összesen 406 000 lejjel támogatnák a hidvégi idősek otthonának pályázatát és a Sajtó utca 8. szám alatt található ingatlan felújítását. A megye forgólapjából 265 000 lejt fordítanak a hidvégi idősek számára fenntartott műemlék- ingatlan technikai dokumentációja elkészítésére, amely egy Európai Uniós pályázaton való részvétel előfeltétele. A Sajtó utcában található épület a Kovászna Megyei Szociális Gondozási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságnak biztosít majd otthont, az elengedhetetlen felújítást előkészítő munkálatokra 141 000 lejt szavazott meg a testület.
 

Hírek