Itt vagy: » Hírek » Teljesen felújítják a Zágoni iskolát

Teljesen felújítják a Zágoni iskolát

2010. június 21., hétfő

Kovászna Megye Tanácsánál ma írták alá azt a szerződést amelynek értelmében a Mikes Kelemen iskolát pincétől padlásig felújítják. A projekt értéke 850 ezer euró köré tehető

Kovászna Megye Tanácsánál ma írták alá azt a szerződést amelynek értelmében a Mikes Kelemen iskolát pincétől padlásig felújítják. A projekt értéke 850 ezer euró köré tehető.

Tamás Sándor önkormányzati vezető a sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztató keretében június 20-án elmondta: a pályázati siker azért is fontos, mert Kovászna megyében ez az egyetlen ilyen jellegű vidéken megnyert pályázat. Az iskola felújításának java részt a Központi Fejlesztési Régió tanügyi beruházásokat célzó alapjából finanszírozzák, de a közel 39 millió új lejes költségvetéshez a szaktárca, illetve a helyi önkormányzat is hozzájárul, 396- illetve 61 ezer új lejjel. Tamás Sándor elmondta: a a felújítást 20 hónap alatt bonyolítják le. Az épület felújítása mellett a új felszerelésekkel is ellátják az iskolát.Zágon Kovászna megye legnagyobb községe, ahol a demográfiai adatok szerint továbbra sincs hiány iskolásokból, ezért tökéletesen megfelel a pályázat feltételeinek – közölte Simion Crețu a Központi Fejlesztési Régió elnöke. A hétfői sajtótájékoztató keretében Crețu ismertette a megyénkből benyújtott pályázatok helyzetét is. Elmondása szerint azokból az alapokból, amelyek fölött a Központi Fejlesztési Régió rendelkezik a múlt hét végéig közel 130 millió euróra pályáztak. A szerződési fázisban lévő projektek értéke 13,5 millió euró fölé tehet, a szerződés előtt álló pályázatok közel 9,4 millió eurót tesznek ki.A szerződés aláírásának napját ünnepnapnak nevezte Kis József, Zágon község polgármestere. A pályázat előkészítése közel két és fél évet vett igénybe, ám az önkormányzat nagy reményeket fűz hozzá, mivel az épület szerkezeti hibáinak javítása mellett a tetőszerkezet, hőszigetelés és a központi fűtés elkészítését is a pályázati pénzből fedezik. A polgármester elmondta: a tanintézményben magyar, román s roma nemzetiségű diákok is tanulnak. 

Hírek