Itt vagy: » Hírek » Természet az élet forrása - Zöldtábor Szentkatolnán

Természet az élet forrása - Zöldtábor Szentkatolnán

2017. augusztus 31., csütörtök

Augusztus 28-a és 30-a között negyedik alkalommal szervezett Természet az élet forrása címmel zöldtábort a kézdivásárhelyi Zöldnap Egyesület. A hagyományokhoz híven a tábor ismét környezetvédelemmel kapcsolatos témát választott, az idén a szelektív hulladékgyűjtés és vizeink tisztaságának megőrzésén volt a hangsúly

Augusztus 28-a és 30-a között negyedik alkalommal szervezett Természet az élet forrása címmel zöldtábort a kézdivásárhelyi Zöldnap Egyesület. A hagyományokhoz híven a tábor ismét környezetvédelemmel kapcsolatos témát választott, az idén a szelektív hulladékgyűjtés és vizeink tisztaságának megőrzésén volt a hangsúly.

A táborban 30 gyerek és önkéntes vett részt Kézdivásárhely, Uzon, Dálnok, Szentlélek, Bodok és Szentkatolna településekről, többen már negyedik alkalommal tértek vissza a számukra sok újdonságot, meglepetést és felejthetetlen élményeket tartogató táborba.
Az idei tábor szervezésében a házigazda Zöldnap Egyesület mellett a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI-SIMD), valamint az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület  is szerepet vállalt. A háromnapos táborozás során a résztvevők meglátogatták a Lécfalván induló Integrált Hulladékkezelő Központot, valamint a kézdivásárhelyi víztisztító állomást, ahol a gyerekek betekintést nyerhettek a fenntartható hulladékgazdálkodás és a felelős vízgazdálkodás rejtelmeibe.


A lécfalvi látogatás kapcsán Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója elmondta: ”meggyőződésem, hogy a gyerekeken keresztül sokkal hatékonyabban jutnak el üzeneteink a szülőkhöz, sokkal fogékonyabbak az újra, gyorsabban sajátítják el azokat az egyszerű, de fontos lépéseket, hogy miként kell a hulladékkal gazdálkodni, hiszen a szelektív gyűjtés lényegében ezt jelenti. Olyan, általunk termelt melléktermékről, a hulladékról beszélünk, amely azon kívül, hogy esztétikailag és egészség szempontjából is szennyezi környezetünket, raktározása és szállítása pedig pénzbe kerül. Öröm látni, hogy a gyerekek szinte percek alatt tanulják meg a helyes szelektív gyűjtést".
Fazakas András, az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület igazgatója szerint minden olyan kezdeményezést támogatnak, amely környezetvédelmi témát választ magának, hogy a szelektív hulladékgyűjtés mellett felhívják a figyelmet, mennyire fontos az életet adó víz tisztasága, tudatos használata. Ma, amikor egyre gyakrabban lehet kutak kiapadásáról hallani, naponta láthatjuk és hallhatjuk, hogy a víz használatát több országban racionalizálják, hatalmas felelősség hárul mindannyiunkra. Ezt a felelősségtudatot már kisgyerekkorban el kell alakítani.

Ráduly Attila, a kézdivásárhelyi Zöldnap Egyesület elnöke és a szervezet önkéntesei legfontosabb céljuknak tartják, hogy a változatos és játékos programok mellett a táborban a környezettudatos nevelés, a természetvédelem, illetve a játékos tanulás kerüljön előtérbe. Az ADI SIMD-del és AQUACOV-val közösen megszervezett tábort a támogatásoknak köszönhetően színesebbé, gazdagabbá tudták tenni. A cél közös: környezetünk, vizeink tisztántartása, gyerekeink környezeti öntudatosságra való nevelése.

A háromnapos tábort a sokak által ismert „Terra” is meglátogatta, aki a már hónapok óta zajló országos Ökotudatosító kampány kabalafigurája, arra ösztönözve a jelenlevőket, hogy az október végéig tartó verseny hátralevő részében is ugyan olyan odaadással vegyenek részt, mint eddig.

Hírek