Itt vagy: » Hírek » Természetjárás, honismeret, környezetvédelem Lehet regisztrálni az EKE vándortáborba

Természetjárás, honismeret, környezetvédelem Lehet regisztrálni az EKE vándortáborba

2017. június 26., hétfő

A Rétyi Nyírben egy hónap múlva, július 25-30. között tartják az EKE 26. vándortáborát – a rendezvényről hétfőn tartottak sajtótájékoztatót, felhívva az érdeklődők figyelmét, hogy július 20-ig lehet regisztrálni a www.heke.ro honlapon

A Rétyi Nyírben egy hónap múlva, július 25-30. között tartják az EKE 26. vándortáborát – a rendezvényről hétfőn tartottak sajtótájékoztatót, felhívva az érdeklődők figyelmét, hogy július 20-ig lehet regisztrálni a www.heke.ro honlapon.

Kovászna Megye Tanácsa 50 ezer lejjel támogatja a 26. EKE vándortábort, jelentette be Tamás Sándor tanácselnök, aki elmondta, a Természetvédelmi és Hegyimentő Szolgálaton keresztül is szerepet vállaltak a tábor előkészítésében. "A Bodoki-hegységben 125 kilométeren megtörtént az általános felmérés, 17 turista útvonal kifestése, kijelölése  is, ezek elérhetőek GPS-en is, hamarosan letölthetőek lesznek a www.natkov.ro honlapon. 80 darab kétnyelvű, túrázóknak szóló útjelző táblát is kihelyeztünk. Készül a digitális alaptérkép a megye természetvédelmi helyeivel. Háromszéken idén a Turizmus éve van, terveink között szerepel, hogy kiemelten támogassuk a bakancsos turizmust is" – számolt be Tamás Sándor, hozzátéve, a Háromszéki EKE megalakulásának 125. évfordulója tiszteletére reprint kiadásban megjelentetik az Erdély – turistai, fürdőügyi és néprajzi folyóirat 1892-ben megjelent első kötetét.

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület Erdély legrégebbi és legnagyobb civil szervezete, mondta el Dr. Kovács Lehel, az EKE országos elnöke, aki szerint a vándortáborban várhatóan felveszik a 16. tagszervezetüket is. Jók a kapcsolataik a magyarországi természetjárókkal, a táborban az anyaországiak is azonos feltételekkel vehetnek részt, akárcsak az erdélyi EKE-tagok, a vándortábor résztvevőinek bő egyharmada külföldről érkezik. Hozzávetőleg 1500  személyre számítanak, amelyből körülbelül 200 gyerek, ezért napközben nekik szóló foglalkozások is lesznek.  A program kapcsán elmondta, a tábor három napján szerveznek túrákat, igyekeznek a megye minden zugát bejárni, naponta 32 túrát indítanak a helyszínről, esténként kulturális programok, előadások várják az érdeklődőket.

A 26. EKE vándortábort tíz fős csapat szervezi, hetven túravezető és segítő lesz, aki levezényli a napi 32 kirándulást, ezek között biciklis, szekeres és gyalogtúra, honismereti kirándulás, fürdőkörút is szerepel, tájékoztatott Baki János főszervező. Sátortábort a Rétyi-tó partján alakítanak ki, de mint kiderült, sokan keresnek panzióban is szállást. Fontos, hogy a résztvevők regisztráljanak, fel lehet iratkozni a túrákra is, mert ez a szervezők munkáját segíti, hívta fel a figyelmet a főszervező, hozzátéve az EKE hármas jelmondatát szem előtt tartva, a természetjárás, honismeret, környezetvédelem címszavak köré építették a vándortábor programját.

*** Az Erdélyrészi Kárpát-Egyesület Háromszékmegyei osztályának alakuló közgyűlésére Potsa József, Háromszék megye főispánjának kezdeményezésére 125 évvel ezelőtt, 1892. április 3-án került sor a Vármegye háza nagytermében, akkor 110 taggal meg is alapítják a háromszéki szervezetet, amely természetszeretetre és környezetismeretre buzdította a székelységet.  A főispán a későbbiekben is aktívan részt vett a természetjáró szervezet életében, de ifj. Gödri Ferenc, Sepsiszentgyörgy polgármestere is aktívan bekapcsolódott. A királyi Romániában a második világháború végéig az EKE a székelység egyik összetartó erejévé vált, olyan jelentős személyiségek kapcsolódtak be tevékenységébe, mint Dr. Fogolyán Kristóf kórházigazgató és a múzeumépítő Csutak Vilmos. A kommunista rendszer 1948-ban teljesen felszámolta az EKÉ-t, előbb Népi Turista Egyesület név alatt működhettek a természetjárók, majd különböző szakkörök keretében szerveznek túrákat. 1992-ben alakul újra a Háromszéki EKE, elnöke Dukrét Lajos, tiszteletbeli elnöke Kisgyörgy Zoltán. Az elmúlt 25 év alatt számtalan túrán vettek részt, rendszeresen tartottak előadásokat a természetjáráshoz kötődően, túravezetői tanfolyamot szerveztek, több mint kétezer kilométernyi turistautat festettek újra, jelöltek ki, pár éve pedig kezdeményezték a kisgyerekes családokhoz szóló kisbakancsos mozgalmat, hogy ezáltal is tudják biztosítani a természetjárók szervezetének utánpótlását 

Hírek