Itt vagy: » Hírek » Területiség és regionális fejlesztés - Európai régiók képviselői tanácskoznak Háromszéken

Területiség és regionális fejlesztés - Európai régiók képviselői tanácskoznak Háromszéken

2020. március 5., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsának meghívására március 11-12. között Háromszéken tartja tavaszi plenáris ülését az Európai Régiók Közgyűlése (AER). Kovászna városában szerdán és csütörtökön tizenöt ország száz képviselője a regionális fejlesztések témakörét területi megközelítésben vitatja meg. 

Kovászna Megye Tanácsának meghívására március 11-12. között Háromszéken tartja tavaszi plenáris ülését az Európai Régiók Közgyűlése (AER). Kovászna városában szerdán és csütörtökön tizenöt ország száz képviselője a regionális fejlesztések témakörét területi megközelítésben vitatja meg. 

Európában évszázados hagyománya van a regionális gondolkodásnak, mi is ennek vagyunk hívei. Székelyföld számunkra egységes régió, még akkor is, ha a mai Romániában három megye területén található. Kitűzött célunk, hogy elfogadtassuk a román közgondolkodásban Székelyföldet, mint régiót, amely épp olyan természetes entitás, mint Bukovina vagy Dobrudzsa. Ehhez külföldi jó példákat is segítségül hívunk, az Európa Tanács Önkormányzati Kongresszusa mellett most az Európa Régiók Közgyűlésének tagjait hívtuk megyénkbe. Kovászna megye aktívan jelen van mindkét nemzetközi testületben, ahol tevékenységünk összekapcsolódik regionális törekvéseinkkel, megerősít alapvető céljainkban: jobban és békében élni szülőföldünkön” – mondta a nemzetközi konferencia céljáról Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, rámutatva, hogy ez a törekvés összhangban van a fenntartható fejlődési célokkal, mely szerint mindenki számára ugyanolyan esélyt és lehetőséget kell biztosítani az élet minden területén. 

Magnus Berntsson, az AER elnöke a találkozót megelőzően arra hívta fel a figyelmet, hogy tíz év maradt, hogy a társadalom elérje a fenntartható fejlődési célokat (SDG). Mint fogalmazott: „a cselekvés évtizedét kezdjük meg, fokoznunk kell erre vonatkozó törekvéseinket”. Az Európai Régiók Közgyűlése mindent megtesz azért, hogy az európai régiók minél nagyobb mértékben elérjék a fenntartható fejlődési célokat.

Jelenleg, amikor a fenntartható fejlődési célokról beszélünk, leginkább a városokra összpontosítunk. Ebben a megközelítésben, úgy tűnik, mintha a városok önmagukban léteznének, holott az őket körülvevő vidéktől függnek. A régiók tudatában vannak a város-vidék dinamikájának, ez a perspektíva elengedhetetlen, ha azt akarjuk, hogy az egész társadalom elérje a fenntartható fejlesztési célokat. Ez lesz a kiindulási pontja a Kovásznán megtartott ülésnek, amelynek során a régiófejlesztést területi megközelítésben tárgyaljuk” – emelte ki Magnus Berntsson, hozzátéve, hogy a Kovásznán felvetett témák hozzásegítik az AER-t, mint szervezetet, hogy a régióknak megfelelő álláspontot alakítsanak ki, amelyet az EU-val és az ENSZ-szel folytatott tárgyalásokon képviselhetnek a fenntartható fejlődési célok kapcsán. 

Az ilyen típusú rendezvényeknek több célkitűzése van, egyrészt, hogy megismerjünk más regionális fejlesztési jó példákat, másrészt, hogy megmutassuk Európának Székelyföldet, harmadrészt bizonyítani, hogy nem ördögtől való a regionális gondolkodás, a területi megközelítés. Az erdélyi magyarság az élet számos területén szembesül a kettős mércével, kezdve az egyéni szinttől az intézményes szintig, holott az európai törekvések és dokumentumok éppen azt szorgalmazzák, hogy a regionális nyelvi és kulturális sokszínűség előnyt jelent, legyen szó gazdaságról, turizmusról, társadalmi értékről. Ehhez képest Romániában épp az ellenkezőjét tapasztaljuk a napi önkormányzati munkában, ezért kell minél több nemzetközi színtéren felszólalni” – hangsúlyozta Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.   

A konferencia hivatalos megnyitóját március 11-én, szerdán 10 órától tartják Kovásznán, a Clermont Hotel Millennium konferenciatermében. Felszólal Magnus Berntsson, az AER elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Gyerő József, Kovászna polgármestere. 

Csütörtökön tartják a plenáris ülést, amelynek 9 órakor kezdődő megnyitóján beszédet mond Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke és Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője. A tavaszi plenáris ülés témája az AER bizottsági struktúrának felülvizsgálata. 

Ez mellett panelbeszélgetést és műhelymunkákat tartanak, többek között a vidékek fenntartható és innovatív módon való összekapcsolása, a vendégszerető és dinamikus térségek, agyelszívás, egészségügy témakörökben. A műhelymunkákban előadóként vesz részt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős alelnöke és Tatár Márta, kovásznai kardiológus szakorvos.

Az esemény nyelve angol, szinkrontolmácsolást biztosítunk magyar és román nyelvre. 

Felhívjuk a sajtó figyelmét, hogy március 11-én, szerdán 13 órától sajtótájékoztatóra kerül sor az esemény helyszínén.  

Részletes program itt elérhető. 

***Az Európai Régiók Közgyűlése, az Assembly of European Region (AER) az 1985-ben alapított AER az európai régiók legnagyobb független szervezete, mely 35 országból több mint 200 régiót, valamint 16 interregionális szervezetet foglal magában. A szervezet feladatai közé tartozik a szubszidiaritás és regionális demokrácia elveinek támogatása, a régiók politikai befolyásának növelése az európai intézményeken belül, a régiók támogatása az unió bővítési és globalizációs folyamatokban, valamint az interregionális együttműködések elősegítése Európán belül és azon kívül is. Kovászna Megye Tanácsa 1997-től tagja a testületnek. 

***Fenntartható fejlődési célok - Sustainable Development Goals (SDGs) - Az ENSZ 193 tagállama 2015 szeptemberében fogadta el az új integrált fenntartható fejlődési és fejlesztési keretrendszert, az Agenda 2030-at, amely a szegénység megszüntetéséhez, az egyenlőtlenségek leküzdéséhez, földünk környezeti rendszerének megóvásához vázol fel elképzeléseket. Az új keretrendszer egyik fő jellegzetessége, hogy – szemben a korábbi fejlesztési együttműködési tervekkel – átveszi a fenntartható fejlődési programok átfogóbb szemléletét, minden ország és régió számára célokat és feladatokat ír elő. Az Agenda középpontjában a Fenntartható Fejlődési Célok (Sustainable Development Goals, SDG) állnak, minden nemzetre érvényesen és senkit nem kihagyva a célok megvalósulásából („leaving no-one behind”).

Hírek