Itt vagy: » Hírek » Tetemes összeg műemlék-felújításra Háromszéknek

Tetemes összeg műemlék-felújításra Háromszéknek

2011. március 29., kedd

Az elmúlt húsz év legjelentősebb minisztériumi támogatása érkezik idén a műemléképületek korszerűsítésére Kovászna megyébe idén, a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium jóvoltából – számolt be vasárnap, Sepsiszentgyörgyön Kelemen Hunor tárcavezető.
 

Az elmúlt húsz év legjelentősebb minisztériumi támogatása érkezik idén a műemléképületek korszerűsítésére Kovászna megyébe idén, a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium jóvoltából – számolt be vasárnap, Sepsiszentgyörgyön Kelemen Hunor tárcavezető, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere társaságában.

 

A minisztériumnál már a tavaly megfogalmazódott az az elképzelés, hogy az Országos Műemlék Felújítási Programot kiterjesztik. Ennek megfelelően már 2010-ben, az előző évekhez képest jócskán megugrott azon műemlékek száma, amelyek felújítását kezdeményezték. Háromszéken ez 11-et jelentett, ami hatalmas előrelépés már az előző két évhez képest is, hiszen akkor legtöbb négy ingatlan került fel a listára. Idén ez a szám tovább növekszik, Kovászna megye esetében 18 műemléképületről van szó. Ezek a sepsiszentkirályi unitárius templom, gidófalvi református templom, a feldobolyi református templom, a kökösi unitárius templom, kálnoki református templom, a zabolai református templom, a nagybaconi református templom, a kézdivásárhelyi minorita kolostor, az ilyefalvi református erődtemplom, a zágoni Mikes-Szentkereszty udvarház, a sepsiszentgyörgyi, a székek egykori székháza, a mai Kovászna Megyei Könytár, a sepsiszentgyörgyi egykori Hungária szálló, a nagyajtai polgármesteri hivatal, ahol a községi kultúrotthon is működik, a csernátoni Ika vár, az imecsfalvi Cserei udvarház, a lemhényi Szent Mihály római katolikus templom épületegyüttese, a vargyasi Szent Arkangyalok fatemplom, a kézdivásárhelyi egykori katonanevelde, az uzoni könytár, az egykori Pünkösdi udvarház, illetve a sepsiszentgyörgyi Váradi utcában található ortodox felekezeti iskola épülete. Emellett szintén felújításra kerül idén a sepsiszentgyörgyi Bazárépületben található Gyárfás Jenő képtár is, amelyet elsősorban kibővítnek.

 

A kulturális tárca összesen valamivel több, mint három millió lejt fordít a fenti ingatlanok rendbetételére, illetve újabb egy millió lejjel járul hozzá a Bazárépületben elvégzendő munkálatok finanszírozásához – tette hozzá Kelemen Hunor.
„Ezen munkálatok esetében is kötelező módon versenytárgyalást kell hirdetnünk, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb esetben ez a procedúra nem vesz fel annyi időt, mint más tendereknél” – fejtette ki a tárcavezető.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke rámutatott, hogy az elmúlt két évben, amióta Kelemen Hunor vezeti a kulturális és örökségvédelmi tárcát, elmondható, hogy a legjelentősebb összegeket fordította a minisztérium a műemléképületek megőrzésére.
 
 

Hírek