Itt vagy: » Hírek » Több mint négyszáz bevetésen az erdővidéki tűzoltók

Több mint négyszáz bevetésen az erdővidéki tűzoltók

2021. június 2., szerda

Pontosan egy évvel ezelőtt adták át a baróti tűzoltóállomást és rohammentőszolgálatot, azóta több mint 400 bevetésen segítettek a tűzoltók. Szerdán éves mérleget vontak a tevékenységről, az eseményen a tűzoltóság és a megyei önkormányzat vezetősége mellett jelen voltak a munkapont építését támogató helyi önkormányzatok vezetői is.

Az egyre gyakoribbá váló tűzesetek mellett közúti balesetnél, szülésnél is segítettek a baróti tűzoltók, számolt be Adrian Simtea parancsnok, a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetője, aki kiemelte, hogy az erdővidéki munkapont létesítésének köszönhetően jelentősen csökkent a bevetési idő. Egy év alatt minden erdővidéki településen volt szükség a tűzoltóság segítségére és az is újra és újra bebizonyosodik, hogy mentéskor minden perc számít, mondta el a parancsnok. Mint kiderült, a működést megkezdését követően, 2020-ban 13 tűzesethez riasztották, az idei évben már 17 alkalommal kellett kiszállniuk tüzet oltani. A rohammentőszolgálatra több mint kétszáz esetben volt szükség.

Legfontosabb az emberek biztonsága, ezért segítettünk szervezésben és anyagi finanszírozásban, hogy létrejöjjön és működjön ez a munkapont. Az elmúlt 12 hónapban összesen 412 eset volt, idén már 192 esetben voltak bevetésen a baróti tűzoltók, ami jól jelzi, hogy szükség volt erre a létesítményre itt, Erdővidéken” – nyomatékosított Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, ismertetve az térséget érintő egyéb infrastrukturális fejlesztéseket is. Mint ismert, két, nagy értékű uniós pályázatból finanszírozzák a hatodi út, illetve a Barót-Vargyas-Hargita megyehatár közötti útszakasz teljes korszerűsítését. A hatodi út javításának ütemezése kapcsán elmondta, június  közepéig 22 áteresz teljes újjáépítése fejeződik be, július 15-ig pedig átadják az ágastonfalvi Olt híd - Barót bibarcfalvi kijárata közötti szakaszt. A kivitelezőnek szeptember elsejéig a Hatodon áthaladó szakaszt kell átadnia. A korszerűsítési munkálatok teljes lezárása, a teljesen felújított útszakasz átadásának határideje 2022 novembere.

Az erdővidéki emberek biztonsága szempontjából nagy szükség volt erre a beruházásra, jó az együttműködés az intézménnyel, értékelte Benedek Huszár János, Barót polgármestere, aki beszélt arról is, hogy a helyi önkormányzat a maga részéről mindent megtesz, hogy a város infrastruktúráját fejlessze, felzárkóztatva a megyei fejlesztésekhez.


 

A baróti tűzoltóállomást Kovászna Megye Tanácsa Barót, Nagyajta, Nagybacon, Bölön, Bardoc és Vargyas önkormányzataival közösen építette, működtetését a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség biztosítja.

Hírek