Itt vagy: » Sajtószoba » Sajtófigyelő » Több pénz, de kevesebb üzemanyag

Több pénz, de kevesebb üzemanyag

2010. március 3., szerda

Egyhangúan elfogadta a Kovászna Megyei Tanács a 2010-es év költségvetését, ezen kívül még 27 napirendi pontot is elfogadtak, többek között az üzemanyag mennyiségének csökkentését is a tanácsnál.

Egyhangúan elfogadta a Kovászna Megyei Tanács a 2010-es év költségvetését, ezen kívül még 27 napirendi pontot is elfogadtak, többek között az üzemanyag mennyiségének csökkentését is a tanácsnál.

Tamás Sándor elnök (fotónkon balra) a tavalyi költségvetést ismertette, mely kezdetben 67 132 000 lej volt, az év végére azonban már ez az összeg meghaladta a 70 millió lejt. A tanácselnök bizakodik, hogy idén is növekedni fog ez az összeg, ami jelenleg  69 931 000 lej, és így is növekedést mutat az elmúlt évhez képest. A legnagyobb költségvetési tételt idén is a szociális terület kapja, ide tartozik a fogyatékkal élők, gyerekek, idősek, hátrányos helyzetűek támogatása. Ezek a szociális juttatások a költségvetés mintegy 41,2%- át teszik ki.

A szociális szolgáltatások mellett fontos szerepe van a megye kulturális életének is, így a kulturális intézmények, programok, tervek támogatása is jelentős összeget kapott, ez a büdzsé 15 %-át teszi ki. A megye elnöke kiemelte, az is rendkívül fontos, hogy a megyei önkormányzat és a hozzá tartozó intézmények munkatársainak bérét biztosítani tudják. Jelenleg 1057 alkalmazottja van az intézménynek, a bérüket pedig év végéig mindenképpen biztosítani tudják majd. A pályázatok továbbra is fontos szerepet kapnak, hangsúlyozta az elnök, hiszen az Európai Unió forrásaiból nagy tételeket lehet lehívni. Néhány sikeres pályázat, a tanács egész éves költségvetésével vetekszik – tette hozzá.


A pénz elosztása mellett más fontos dolgokról is szavaztak a megyei tanácsosok, a tanácshoz tartozó kulturális és szociális intézmények 2010-es személyzeti felépítését, tisztségjegyzékét valamint létszámkeretét is elfogadták. Ezt követően Fazakas Tibor tanácsos egy javaslatot nyújtott be, melyben az eddig előirányzott havi üzemanyag lecsökkentését javasolta. A tervezetet jóváhagyták, Tamás Sándor javaslatával kiegészítve, aki azt kérte, hogy a 100 literes csökkentést a megye vezetőségének szánt mennyiségből vonják le.

Az ülésen a Kovászna Megyei Tanács brüsszeli Képviseleti Irodájának koordinátoráról is szó esett, titkos szavazással, de egyöntetűen fogadták el, hogy Demeter János megyei alelnök töltse be ezt a tisztséget a jövőben. Így ő fogja a brüsszeli iroda tevékenységét figyelemmel követni, felügyelni, ám az irodába delegált alkalmazott személyéről most nem döntöttek. Erre egy következő tanácsülés keretében kerül majd sor.

Both Ildikó

Az eredeti cikk I T T olvasható.
 

Hírek