Itt vagy: » Hírek » Továbbra is a turizmusra építenek Háromszéken - Sikerrel zárták a Turizmus Évét

Továbbra is a turizmusra építenek Háromszéken - Sikerrel zárták a Turizmus Évét

2018. április 24., kedd

Több mint 200 belföldi és külföldi újságíró és blogger, 1257 Visit Covasna applikációs letöltés, 21.165 online követő a megye turisztika facebook és  instagram oldalain, 107.437 Kovászna megyébe látogatott turista, 528.009 Háromszéken eltöltött vendégéjszaka – összegezve számokban a 2017 Turizmus Éve Háromszéken rendezvénysorozat mérlege, hangzott el április 24-én Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület áltat szervezett turisztikai konferencián

Több mint 200 belföldi és külföldi újságíró és blogger, 1257 Visit Covasna applikációs letöltés, 21.165 online követő a megye turisztika facebook és  instagram oldalain, 107.437 Kovászna megyébe látogatott turista, 528.009 Háromszéken eltöltött vendégéjszaka – összegezve számokban a 2017 Turizmus Éve Háromszéken rendezvénysorozat mérlege, hangzott el április 24-én Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület áltat szervezett turisztikai konferencián.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében elmondta az évekkel ezelőtt elkészített Potsa József megyefejlesztési stratégia szerint is a turizmus az egyik kitörési pontja a megye gazdaságának. „Éppen ezért a 2017-es esztendőt Háromszéken a Turizmus Évének nyilvánítottuk, amely által térségünket, idegenforgalmi desztinációként népszerűsítettük úgy országos, mint nemzetközi szinten. A kezdeményezés precedens nélküli Romániában, célja, hogy összefogás alakuljon ki az idegenforgalommal foglalkozó vállalkozók, szakemberek, önkormányzatok között. Megyei önkormányzatként feladatunknak tartjuk, hogy megteremtsük azokat az infrastrukturális feltételeket, amelyek szükségesek a turizmus fejlesztéséhez is. A turisztikai cégeknek fel kell készülniük a turisták számának növekedésére, ezek megfelelő minőségű fogadására, hisz a Nagylak–Nagyszeben autópálya befejezése, valamint a brassói nemzetközi reptér kiépítése a megyénkre – mind turisztikai, mind gazdasági szempontból – pozitív hatással lesz” – vélekedett az elnök.

Edler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke rámutatott, hogy Háromszék turizmusát a székelyföldi egységes turisztikai elképzelésben kell kiépíteni, hisz rengeteg olyan kapcsolódási pont van, amely túlmutat a megyék közigazgatási határain, így például a Vargyasi-szoros vagy a Szent Anna tó. Az általa vezetett intézmény kidolgozta a térségre vonatkozó egységes turisztikai adatbázist, amely elősegíti a turizmusban dolgozó szereplők együttműködését.

Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke kiemelte, az elmúlt év tanulsága, hogy számunkra megszokott dolgokat szokatlan módon, vagy az új igényeknek megfelelően kell népszerűsíteni. Megítélése szerint az igazi eredménye a Turizmus Évének, hogy az országos és a nemzetközi média felfigyelt a megye turisztikai adottságaira, pozitív kontextusban jelent meg a megye, az itt található szabadidő eltöltésére kínált lehetőségek, a székelyföldi vendégszeretet. Az alelnök rávilágított, hogy a turizmus nemcsak a vállalkozókról szól, példaként említve, hogy már 27 olyan háromszéki szálláslehetőséget, szobát vagy lakást lehet találni az AirBnB-n, amelyet magányszemélyek ajánlanak fel turistáknak, amely mellékjövedelmet eredményez számukra. De ugyanakkor több népi mester alakított ki turisták fogadására alkalmas környezetet és programcsomagot.

Folytatják a partnerséget

Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke és dr. Fosztó Mónika, a BBTE Közgazdaságtudományi Kar Üzletigazgatási Tanszékének sepsiszentgyörgyi vezetője megerősítették a tavaly kötött partnerszerződést. Az együttműködés révén a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület ösztöndíjalapot hozott létre, amelynek részeként az előző évben három, egyenként 1500 lejes ösztöndíjat hirdetett meg azon egyetemistáknak, akik szakdolgozatukat Háromszék turizmusával, annak fejlesztésével kapcsolatban írják. A program idén is folytatódik.

A konferencia keretén belül szó esett megyei és megyén kívüli szakemberek előadásában brandépítésről fesztiválok által, mobilalkalmazásokról az idegenforgalomban, a TDM szervezetek szerepéről a regionális turizmus fejlődésében, térképekről, valamint a belföldi turizmus fejlesztéséről. Ugyanakkor Nagyszeben és környékéről, mint 2019 Európai Gasztronómiai Régiója, illetve a Kolozsvári Magyar Napok kulturális-turisztikai stratégiája is bemutatásra került.

Hírek