Itt vagy: » Hírek » Turisztikai minősítést kapott három Kovászna megyei település

Turisztikai minősítést kapott három Kovászna megyei település

2022. december 31., szombat

Kézdivásárhely, Uzon és Zágonbárkány is megkapta a helyi érdekeltségű turisztikai település minősítést. A tanúsítvány elnyerésével a települések előnyre tesznek szert a turizmusfejlesztés és az uniós projektek lehívásában egyaránt.

„Örülünk, hogy az országos érdekeltségű turisztikai települések, Bálványosfürdő és Kovászna városa után újabb három Kovászna megyei település részesült a román kormány által biztosított elismerésben. A minősítést az együttgondolkodás és közös munka előzi meg, hiszen a turisztikai adottságokkal rendelkező közigazgatási egységek olyan fejlesztési stratégiát dolgoznak ki a vállalkozókkal, vendéglátó egységekkel és civil szervezetekkel, amelyben kiemelt hangsúlyt kap a turizmusfejlesztés, a szolgáltatások bővítése” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki rámutatott arra is, hogy a megyei tanács és a helyi önkormányzatok felelnek az infrastrukturális fejlesztésekért, előre mozdítva a térséget, azonban a civil és a magánszféra tudja szolgáltatásokkal megtölteni és vonzóvá tenni.  

Uzon község és a hozzá tartozó hat település egyedi turisztikai létesítményekben bővelkedik. Bordás Enikő polgármester szerint a Bikfalván található közel 40 kúria, az uzoni, szentivánlaborfalvi, és lisznyói udvarházak, a páratlan tájba illő Sepsimagyarós turisztikai célponttá válhat. „Azért volt fontos, hogy elnyerjük a helyi érdekeltségű turisztikai település minősítést, mert a különböző pályázatoknál előnyt jelent”– tette hozzá.

A minősítés eddig kiaknázatlan turisztikai potenciált jelent Kézdivásárhelynek és Felsőháromszéknek, hiszen lehetővé teszi az idelátogató turistaforgalom növekedését, a helyi szolgáltatások bővítését, azok minőségének javulását és mennyiségének növekedését. Ugyanakkor fontos előrelépés városunknak a turisztikai érdekeltségű pályázatok tekintetében – fejtette ki Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere.

Kovászna megyéből 10 község, Árkos, Zabola, Kommandó, Sepsibükszád, Csernáton, Gelence, Maksa, Málnásfürdő, Szitabodza és Réty teljesíti a feltételeket a helyi turisztikai érdekeltségű település tanúsítvány megszerzéséhez, és pályázhatnak annak elnyerésére.

 

Hírek