Itt vagy: » Hírek » Új haszongépjárművek Bodoknak

Új haszongépjárművek Bodoknak

2011. december 29., csütörtök

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, valamint a helyi elöljárók jelenlétében mutatta be csütörtökön Fodor István, Bodok község polgármestere azt a három haszongépjárművet, melyeket az önkormányzat az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR), 322-es tengelye keretén belül elnyert támogatásból vásároltak.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, valamint a helyi elöljárók jelenlétében mutatta be csütörtökön Fodor István, Bodok község polgármestere azt a három haszongépjárművet, melyeket az önkormányzat az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR), 322-es tengelye keretén belül elnyert támogatásból vásároltak.  Az elöljáró elmondta, hogy a fogyatékkal élők szállítására alkalmas kilenc személyes kisbusz, a 20 tonnás billenős teherautó, illetve az útgyalut a napokban hozták el. A 2,5 millió eurós összértékű pályázat magába foglalja továbbá 5,2 kilométer községi út korszerűsítését, és 700 méternyi vízelvezető rendszer kialakítását, illetve a zaláni kultúrotthon korszerűsítését. Fodor István hozzátette, hogy az önkormányzat összesen három alkalommal is nekivágott a pályázásnak, és teljesen saját anyagi és személyi forrásokra támaszkodva sikerült elnyerniük a támogatást. A polgármester ugyanakkor elmondta, hogy a neheze még csak most következik, hiszen a községnek elő kell teremtenie 2012 végéig a pályázati önrészt, ami 2,6 millió lej.

A járművek közül Fodor István elsősorban a kisbuszt emelte ki, amely a hivatal által biztosított szolgáltatás elengedhetetlen kelléke. A több mint 110 ezer lej összértékű járművet ugyanis a község fogyatékkal élők segítésére (többek között betegek szállítására, ellátására), kizárólag helyi forrásokból kialakítandó központ elengedhetetlen eszköze lesz. A központnak otthont adó épületet a jövő év elején szerelik fel a szükséges berendezésekkel, és két személy látja majd el a feladatokat.

„A magánélethez hasonlóan, a közéletben is igaz a mondás, mely szerint, ahol jó a gazda, ott fejlődik a gazdaság. Ez Bodok község esetében szemmel látható, és egyike azon községeknek, amelyek nyertek a 322-es tengelyre benyújtott pályázatukkal is”– hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A megyei önkormányzat vezetője hozzátette, hogy Háromszéken öt önkormányzatnak sikerült támogatást nyernie a 322-es tengely révén, ezek a bodoki mellett a bardóci, a rétyi, a csernátoni, illetve a hídvégi. Illyefalva egyelőre várólistán van, kifejezetten jó helyen. Ezek a pályázatok egyenként 2,5 millió eurónyi behozott összeget jelentenek, ami négy-öt év teljes költségvetésnek felel meg, mindenik község esetében – tette hozzá Tamás Sándor. Az elnök kiemelte, hogy Bodok község volt az, amely elsőként az elnyert pályázat végrehajtásának is nekilátott, illetve elmondta, hogy Kovászna Megye Tanácsa kiemelt odafigyeléssel kezeli a költségvetés elosztáskor azokat a településeket, községeket, amelyek mind kormányprogramok, mint európai uniós programok keretében pályáztak, és nyertek. „Kovászna Megye Tanácsa, bár egy minimális szolidaritási összeggel hozzájárul minden háromszéki önkormányzat támogatásához, viszont kiemelten azokat a községeket támogatja, ahol elképzelések, tervek vannak, illetve a munka is szemmel látható” – tette hozzá.

A felszólalásokat követően a résztvevők megszemlélték, hogy gyakorlatban hogyan is működik a fogyatékkal élők számára kiképzett kisbusz.
 

Hírek