Itt vagy: » Hírek » Új intézmény a megyei önkormányzat keretében

Új intézmény a megyei önkormányzat keretében

2012. március 29., csütörtök

Költségvetés kiegészítés, illetve egy új, a megyei önkormányzat keretében működő intézmény létrehozásának, valamint Benedek Barna – József tanácstagi mandátumának jóváhagyása szerepeltek többek között Kovászna Megye Tanácsának, március 29-i, csütörtöki soros ülésének napirendjén.

Költségvetés kiegészítés, illetve egy új, a megyei önkormányzat keretében működő intézmény létrehozásának, valamint Benedek Barna – József tanácstagi mandátumának jóváhagyása szerepeltek többek között Kovászna Megye Tanácsának, március 29-i, csütörtöki soros ülésének napirendjén.

A megyei testület tagjai az Magyar Polgári Párt teljes frakciójának tartózkodása mellett bólintottak rá a költségvetés kiegészítésére, amely határozattervezet az ülés során módosítást is szenvedett. A változtatásra annak nyomán került sor, hogy András-Nagy Róbert, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzser-igazgatója értesítette a testületet, hogy az intézmény kardiológiai osztályának képalkotó (ecográf) berendezése tönkrement, így egy új megvásárlására lesz szükség. Egy ilyen berendezés megközelítőleg 100 ezer lejbe kerül. Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke a felvetés kapcsán elmondta, hogy lehetőség van bizonyos összegek átirányítására, így a módosítást belefoglalhatják a határozatba. A szerdán jóváhagyott költségvetés kiegészítés legjelentősebb tételei egyébként a megyei egészségügyi intézményt érintik. Ezek az összegek egyrészt a Kovászna Megyei Egészségbiztosító Pénztárral kötött szerződés nyomán, másrészt minisztériumi forrásokból folynak be, illetve 88 ezer lej szponzorok jóvoltából. Mint arról beszámoltunk a közelmúltban az egészségügyi tárca közel 5,4 millió lejt hagyott jóvá a kórház főépülete B szárnya korszerűsítési munkálataira, amihez Kovászna Megye Tanácsa 5 százalékos önrésszel, azaz 284 ezer lejjel járul hozzá.

A költségvetés további kiegészített tételei a Kovászna Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóságot, Aquasic Közösségek Közti Társulást - amelynek Kovászna Megye Tanácsa alapító tagja -, illetve néhány kisebb beruházást érint. Utóbbiak közé tartozik a megyei rohammentő szolgálat gépjárműveinek Sepsiszentgyörgyön építendő garázs is, amelyre az önkormányzat 50 ezer lejt irányzott elő.

Szintén szerdán döntött a megyei közgyűlés a Természetvédelmi, Vidékfejlesztési és Hegyimentő Központ létrehozásáról. Az újonnan létrehozott intézmény, amely Kovászna Megye Tanácsának keretében fejti ki tevékenységét, elsődleges feladata a Natura 2000 besorolású, a megyei önkormányzat gondnokságában lévő természetvédelmi területek rendezése. Emellett szintén a központ hatáskörébe tartozik a vidéki élet minőségének javítása, illetve a hegyi mentés megszervezése, koordinálása. Az intézményen belül összesen hat részleg felel majd a tevékenységi körök lefedéséért. A központ jogi személyiséggel bír, és a megyei testület természetvédelmi és turizmusszervezési részlegének újjászervezése nyomán jön létre.

Egyhangúlag hagyta jóvá szerdán Benedek Barna-József tanácstag mandátumát a megyei önkormányzat. Az új tanácsos az eljárásnak megfelelően a beiktatási esküt is letette a közgyűlés előtt, mind magyar, mind román nyelven. Benedek az MPP-frakció tagjaként tevékenykedik a mandátuma végéig a testületben, Nagy Andrást váltva fel, aki a közelmúltban távozott a polgári alakulat közgyűlési csoportjából. Több észrevétel kísérte még András-Nagy Róbert kórházmenedzsernek, szintén az ülésen elhangzott tevékenységi beszámolóját is, de ezek elsősorban építő jellegű javaslatok voltak.

Hosszas politikai vitát váltott ki az ülés elején Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnökének a 2008-2012-es időszakra vonatkozó tevékenységi beszámolója, számadása. A támadás a Magyar Polgári Párt tanácstagjai részéről érkezett. A testület tagjai ugyanakkor az említetteken kívül, egy kivétellel egyhangúlag hagyták jóvá a napirenden szereplő határozattervezeteket.


 

Hírek