Itt vagy: » Hírek » Új szemléletre van szükség az árvízvédelem terén

Új szemléletre van szükség az árvízvédelem terén

2010. július 19., hétfő

A Debren, a Kászon és a Barót patakok medrének rendbetétele illetve szabályozása az idei prioritás Kovászna megyében árvízvédelmi szempontból.

A Debren, a Kászon és a Barót patakok medrének rendbetétele illetve szabályozása az idei prioritás Kovászna megyében árvízvédelmi szempontból. Ezeknek a munkálatoknak finanszírozására kaptunk ma ígéretet – jelentette be Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke azt követően, hogy pénteken reggel egyeztettek Dávid Csabával, az Országos Vízgazdálkodási Hivatal vezérigazgatójával és Para Lóránttal, a Környezetvédelmi és Erdőgazdálkodási Minisztérium főtitkárhelyettesével.

A helyszíni terepszemlét követően Dávid Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi évek időjárása miatt az árvízvédelmi stratégiákat a szakembereknek is újra kell gondolni, minden esetben meg kell vizsgálni, hogy a gyűjtőtavak vagy a párhuzamos gátak nyújtanak nagyobb biztonságot.  A Sepsiszentgyörgy melletti, ötös kilométerkőnél levő tavat is rendezni kell, azonban előbb a tulajdonjogot kell tisztázni, ugyanis állami beruházást csak önkormányzati területen lehet eszközölni. „Itt Háromszéken, amikor gond volt az árvízzel, nem vártuk az államelnököt, sem a miniszterelnököt, hanem a helyi emberek a helyi intézményekkel közösen igyekeztek helytállni, azonban el kell ismernünk, hogy vannak olyan beruházások, amelyek meghaladják a város vagy a megye lehetőségeit, ezekről a beruházásokról egyeztettünk ma reggel” – mutatott rá Antal Árpád András polgármester.

A Kovászna Megyei Vízgazdálkodási Hivatal beruházásra felterjesztett listáján 9 sürgős beavatkozás szerepel, amelyet a minisztérium jóvá is hagyott, azonban egyelőre nem sikerült anyagi forrást is mellérendelni.  A pénteki találkozón a megye és a város vezetői ígéretet kaptak, hogy a Debren, a Kászon és a Barót patakok medrének rendbetételére illetve szabályozására idén sürgősségi kormányrendelettel utalnak ki pénzt, amelyből el lehet végezni a munkálatot. 
 

Hírek