Itt vagy: » Hírek » Újabb támogatást adnak az árvízkárosult községeknek

Újabb támogatást adnak az árvízkárosult községeknek

2010. augusztus 11., szerda

Újabb összeggel segíti a megyei önkormányzat az árvíz sújtotta településeket. Tamás Sándor a megyei tanács elnöke elmondta, 300 ezer új lej segélyt utalnak az áradások által okozott károk helyreállítására.

Újabb összeggel segíti a megyei önkormányzat az árvíz sújtotta településeket. Tamás Sándor a megyei tanács elnöke elmondta, 300 ezer új lej segélyt utalnak az áradások által okozott károk helyreállítására.

A segélyből Nagyajtára 20 ezer, Barátosra, Dobollóra, Esztelnekre, Gidófalvára, Bodzafordulóra, Kézdialmásra, Angyalosra, Kézdiszentkeresztre, Szitabodzára és Kézdivásárhelyre 10 – 10 ezer lej jutott. A legnagyobb összeget Zágon községnek utalta a testület – ez 40 ezer új lejt tesz ki. Kovászna Megye Tanácsának saját költségvetéséből folyósított összegből az árvíz miatt megrongálódott megyei utak javítására 140 ezer lejes támogatást szavazott meg a testület.

A bodzafordulói Tanulók Klubjában augusztus 11-én, szerdán tartott kihelyezett tanácsülés keretében, rövid vita után megszavazták a megyei tanácshoz tartozó intézmények átszervezését is. Mint ismeretes kormányrendelet irányozza elő, hogy a költségvetési intézmények alkalmazottainak számát csökkentsék. A polgári frakció vezetője Kulcsár – Terza József közölte: a szóban forgó kormányrendeletet megtámadták a Nép Ügyvédjénél. Tamás Sándor tanácselnök hangsúlyozta: a leépítéseket nem szívesen hajtják végre, azonban  a törvényes előírásnak eleget kell tegyen a megyei önkormányzat – amennyiben a rendeletet mégis visszavonnák, úgy Kovászna Megye Tanácsa is azonnal visszavonja ezeket a döntéseket.

Az elbocsájtások egyedül a Háromszék Néptáncegyüttest kerülték el: a társulat néhány alkalmazottját - az M Stúdiót művészeit - ezután ugyanis Sepsiszentgyörgy város önkormányzata fizeti.

Európai pályázattól eshet el a megye, miután a Román Koalíció nem támogatta, a magyar Polgári Párt frakció pedig tartózkodott a régió 7 fontos turisztikai célpontját népszerűsítő program megszavazásától. A határozattervezetben a gelencei katolikus templom, a Csernátoni Népművészeti Múzeum, az illyefalvi református templom, a kézdivásárhelyi Céhek Múzeuma, a bibarcfalvi református templom, - valamint természetes turisztikai értékek: a Csomád-Bálványos természetvédelmi terület, a Rétyi Nyír is szerepeltek.

A testület megszavazta a Maksára tervezett borvizes, népi fürdő megvalósíthatósági tanulmányát is: az idén még több hasonló beruházás kezdeményezésére kerül sor.

A július 22-én tartott tanácsülésen elnapolták a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház vezetőségi tanácsának póttagjairól szóló szavazást. A bodzafordulói voksolást követően az önkormányzat által megválasztott póttagok Tarczali Mária és Joós Ștefan lettek.

A tanácsülést megelőzően Tamás Sándor elnök rámutatott: Bodzaforduló és vidéke kitűnő példája a helyi autonómiának: hiszen „ebben a mikrórégióban jól működik a turizmus, ami hosszú távon nyilván a helyi gazdaságon is meglátszik majd”.

A rendes ülés kezdete előtt a megyei tanács tagjai meglátogatták a bodzafordulói kórház épületét is. Az ülés keretén belül Henning László önkormányzati alelnök rámutatott: az egyelőre használaton kívüli épület további sorsát nehéz eldönteni. A lehetőségek közt felmerült az is, hogy az ingatlant csak részlegesen hasznosítsák, az üres részben pedig idősek otthonát, vagy valamilyen bevételt termelő tevékenységet folytassanak. Az orvosi ellátásról is több variáns létezhet: a sürgősségtől egészen az orvosi központig.

Az intézmény 25 ezer embert szolgálna ki, jelen pillanatban ugyanis Băcilă Leca bodzafordulói polgármester szerint, a helyiek Brassóban és Sepsiszentgyörgyön kezelik betegségeiket. A polgármester véleménye, hogy az 52 ágyas egészségügyi intézmény működésbe helyezése rendkívül fontos, azonban nem csak felszerelésre, hanem személyzetre is szükség van. A városatya azt szeretné, ha az intézmény 2 éven belül megnyithatná kapuit.

Tamás Sándor elmondta: erre rövidesen megoldást kell találni, ám a minisztériumtól nem várhatnak segítséget, 14 milliárd lejes éves veszteség finanszírozást pedig nem állhatja a megye. A kórház sorsának további egyengetésére helyi, illetve megyei szakemberekből alakult bizottság.
 
 

Hírek