Itt vagy: » Hírek » Újabb uniós pályázatok

Újabb uniós pályázatok

2022. május 16., hétfő

Megnyílt a lehetőség, hogy a megye is jelezze pályázati szándékát az Országos Helyreállítási Terv egyes kiírásaira. Kovászna Megye Tanácsa már első körben két pályázatot regisztrál, többek között erről döntöttek a megyei tanácsosok hétfői ülésükön.

„Ha egészség van, minden van. Megtanultuk mindannyian ezt a leckét és nekünk, megyei önkormányzatként nemcsak törvényadta kötelességünk, de erkölcsi felelősségünk is fejleszteni egészségügyi rendszerünket, hiszen ez közösségünk jól létének is kulcsa. Minden finanszírozási lehetőséget megragadunk, hogy a megyei kórházat modernizáljuk, bővítsük. Sok mindent sikerült megoldani, ugyanakkor folyamatos a munka, sok még a tennivaló. A helyreállítási tervből pályázunk 4 millió eurót a megyei kórház három épületének hőszigetelésére. A 23 millió lejből a a főépület C szárnya, a fertőző osztály, valamint a konyha épületének energetikai hatékonyságát növeljük. A mai tanácsülésen átadtuk az Országos Beruházási Társaságnak a leendő Stroke és mágneses rezonancia vizsgálati központ terepét is. A poliklinika meghosszabbításaként tervezett épületben a Stroke és RMN-központ mellett neurológiai rendelőket is kialakítanak, valamint a munkálat során bővítik az E szárny műtőblokkjait is, három új műtőt alakítva ki, köztük egy hibrid műtőt is. A kormányzati forrásokból megvalósuló beruházás értéke hozzávetőleg 33 millió lej” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: „ugyancsak az Országos Helyreállítási Terv keretében megnyitott kiírásra válaszolva, ma regisztráljuk jelentkezésünket a megyei területrendezési terv aktualizálására- A pályázat értéke egymillió lej”.

Húsz éve működik együtt Kovászna megye a SERA Románia Alapítvánnyal, amelynek támogatásával számos szociális létesítmény épült Háromszéken. Idén Bodzafordulón építenek fel a fogyatékkal élő gyermekek számára egy új fejlesztőközpontot.

Kovászna Megye Tanácsánál prioritás a szociális háló fejlesztése, ugyanis azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb a szükség és egyre nagyobb az igény a szociális szolgáltatásokra. A bodzafordulói fejlesztőközponthoz a helyi önkormányzat biztosított területet. A beruházás értéke az árdrágítások miatt 660 ezer euróra nőtt az eredeti tervekhez képest, ebből 85 ezret biztosít a megyei önkormányzat, a tanácsülésen az árkiigazításról döntöttünk” – részletezte az elnök.

A Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola új képzések elindításához állított össze LEADER-pályázatot, melyet az Országos Vidékfejlesztési Programból finanszíroznának, az Angustia Helyi Akciócsoporton keresztül. Gyümölcstermesztés, valamint gyógy- és fűszernövény-termesztés képzést indítanak, a pályázat értéke meghaladja a 20 ezer eurót.

Negyedik alkalommal szervezik meg a Flow Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivált Sepsiszentgyörgyön. Ez alkalomból Kovászna Megye Tanácsa és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház együttműködési szerződést kötött, az M Stúdió által szervezett eseményt a megyei önkormányzat 100 ezer lejjel támogatja. Idén egy franciaországi, egy magyarországi, két belgiumi és két hazai társulat vesz részt a fesztiválon.

A tanácsülésen döntöttek arról, hogy ki képviseli Kovászna megyét a Központi régió szakoktatással foglalkozó regionális konzorciumában. A javaslatok értelmében Gáj Nándor megyei tanácsos lett a konzorcium háromszéki tagja, póttag Farkas Ferenc. Ugyanakkor új személy, Johann Tajerling képviseli a megyei önkormányzatot a Területi Közrendészeti Hatóság testületében, erről is szavaztak a tanácsosok.

Hírek