Itt vagy: » Hírek » Újra lehet pályázni a délutáni oktatásra Háromszéken

Újra lehet pályázni a délutáni oktatásra Háromszéken

2022. szeptember 5., hétfő

Kovászna Megye Tanácsa családtámogató programjaihoz folyamatosan fogadja az igényléseket. A 2022-2023-as tanévre is pályázhatnak meleg ebéd és délutáni oktatás támogatására a települési önkormányzatok a megyei tanácsnál. A vidéki iskolások érdekeit szolgáló After-school programhoz szeptember 5-től folyamatosan fogadják az igényléseket.

 

Az elmúlt tanév második félévére, közel 80 ezer lej összértékben Árkos, Uzon, Illyefalva, Maksa, Nagyajta, Dálnok, Barót, Kökös és Csernáton kért és kapott támogatást a megyei önkormányzattól. Községenként általában - maximum 15 fős – 2-3 gyerekcsoport számára működött a délutáni oktatás. Baróton öt csoport részesült támogatásban.

„Évente több száz háromszéki kisiskolás, heti négy alkalommal veszi igénybe a meleg ebédet és a délutáni oktatást, amelyhez résztámogatást nyújtunk. A megyei önkormányzat Modern Városok, Modern Falvak Programja keretében nagy hangsúlyt fektet a helyi életminőséget javító intézkedésekre, melynek része az after-school program is. Célunk, hogy az infrastrukturális beruházásaink mellett, családtámogató programjaink révén gyakorlati segítséget nyújtsunk a háromszéki gyerekeknek és szülőknek” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A megyevezető arra biztatja a községi önkormányzatokat, hogy éljenek a lehetőséggel, karolják fel együtt a nehéz sorsban élő gyerekeket a program révén, amely a helyi és megyei önkormányzat ötven-ötven százalékos hozzájárulásával, illetve a Diakónia Keresztyén Alapítvány támogatásával valósul meg. A kormány Meleg ebéd kísérleti programjában egyébként már tavaly részt vett Málnás, Mikóújfalu és Bereck, ősztől pedig Maksa, Barátos és Szitabodza is csatlakozik.

Kökös önkormányzata az elmúlt évben is igénybe vette a támogatást, és az új tanévben is bekapcsolódik a programba. Tăraș Silviu polgármester szerint minden lehetőséget megragadnak, hogy könnyebbé és jobbá tegyék a gyerekek helyi iskolában való tanulását. „Óriási versenyhelyzetben vagyunk a sepsiszentgyörgyi iskolákkal. Úgy látjuk, hogy ezeknek a programoknak a segítségével helyben tudjuk tartani a gyerekeket és így az alapvető szocializációjuk a helyi közösségben történik, amitől azt reméljük, hogy utána itt fognak jövőt teremteni maguknak. Ez egy hosszú távú projekt, aminek az egyik eleme a délutáni oktatás. Köszönjük a megyei tanács partnerségét” – tette hozzá.

A Kovászna megyei délutáni oktatásra az érintettek továbbra is pályázhatnak. Az igényléshez szükséges iratok megtalálhatóak a  www.kvmt.ro honlapon, a pályázatok menüpontnál.

Hírek