Itt vagy: » Hírek » Újra Székelyföldi Vadásztalálkozó

Újra Székelyföldi Vadásztalálkozó

2017. június 13., kedd

Június 16-17-én Sepsiszentgyörgyön és Árkoson szervezi meg a VII. Székelyföldi Vadásztalálkozót Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, a Vadászati Kulturális Egyesület és a Vadon Egyesület

Június 16-17-én Sepsiszentgyörgyön és Árkoson szervezi meg a VII. Székelyföldi Vadásztalálkozót Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, a Vadászati Kulturális Egyesület és a Vadon Egyesület.

Az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója kihangsúlyozta, színvonalas szakmai rendezvény várja a hétvégén az érdeklődőket. „Olyan rendezvényeket szervezünk, amelyek nemcsak a vadászat szépségéről és élményeiről szólnak, hanem olyan fajta vadászatot népszerűsítő események szervezésére törekszünk, amelyek által a vadászat társadalmi elfogadottsága pozitív irányba alakul. Az utóbbi években azt tapasztaltuk, hogy intenzív az a munka, amit a vadászat alábecsülésére, befeketítésére folytatnak mások. Ennek ellensúlyozása fontos feladat számunkra.” — fogalmazott az igazgató. Azt is kiemelte, hogy a tavaly elkezdett vadászakadémia az idén is folytatódik, amely által a székelyföldi vadásztársadalom szakmai vonalát szeretnék erősíteni.

A nemzetközi kitekintésű VII. Székelyföldi Vadásztalálkozó nemcsak a vadászoknak, hanem a természet kedvelőknek is szól. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta, a székelyföldi vonatkozású rendezvényt évek óta vándortalálkozóként közösen szervezik Hargita és Maros megyével. „Évszázadok óta komoly vadászati kultúrával rendelkezik a erdélyi vadásztársadalom és ezen belül a székelyföldi egyaránt, annyira, hogy ennek híre a szélrózsa minden irányában rendkívül fontos volt korábban is. Jó példa a Sárkány Árpád életútja, hiszen ő az, aki a vadászati kultúra egyik leglelkesebb terjesztője, az egyik legnagyobb vadászati cég vezetője Európa szerte. Azon dolgozik, hogy ezt, a gazdasági és turisztikai szempontból fontos tevékenységet fenntartsa és népszerűsítse.” Az elnök szerint fontos eloszlatni a vadászatról szóló negatív véleményeket, és ki kell hangsúlyozni annak sportszerű vonatkozását is, amelyre kiváló tájékoztatást nyújt például a Miért vadászunk? című előadás is.

Az esemény fővédnöke Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, védnökei pedig Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank vezérigazgatója és gróf Károlyi József, a 2021-re tervezett Vadászati Világkiállítás miniszteri biztosa. 

A hétvégi eseményen a vadászat kényes kérdésit érintő előadások is lesznek. Sárkány Árpád, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke pénteken a romániai vadászkultúra nemzetközi megítéléseiről tart értekezést. „Romániában a vadászoknak nincs okuk az ünneplésre. Európa szerte talán itt a legrosszabb a vadászok megítélése, itt érték el egyedül azt, hogy négy év alatt hat vadfajnak a vadászatát sikerült betiltani. Nem vadászható a siketfajd, a hiúz, a barnamedve, a vadmacska, a farkas és a szarvas.”  Az alelnök szerint vissza kell térni a normalitáshoz, óriási konfliktusok vannak, azoknak az embereknek, akik naponta, akaratuk ellenére kapcsolatba kerülnek a nagyvadakkal, fogy a tűrőképessége. A vadászoknak nincs jogosultságok közbelépni az ilyen esetekben. Elmondása szerint létrehoznak a Belügyminisztériumhoz tartozó ún. konfliktuskezelő egységet, amelynek feladata, hogy megoldja a nagyvadak okozta problémákat.

 

A VII. Székelyföldi Vadásztalálkozó első napján, szombaton Sepsiszentgyörgyön szakmai előadásokra várják az érdeklődőket, akik választ kapnak arra a kérdésre, hogy Miért vadászunk? és Miért „szégyen” vadásznak lenni Romániában? Szombaton 10.30-kor nyitják meg hivatalosan az eseményt Árkoson. A nap folyamán lesz többek között vadászkellék- és kézműves vásár, trófeakiállítás, solymászbemutató, magyar agarak bemutatója, vándorzászló átadás és sok-sok kulturális műsor.

Hírek