Itt vagy: » Hírek » Véget ért a Gábor Áron Emlékév

Véget ért a Gábor Áron Emlékév

2014. december 22., hétfő

Tartalmas és sikeres esztendőként értékelték a Gábor Áron Emlékévet az emlékbizottság tagjai a december 5-én, pénteken tartott záró ülésen.

 

Tartalmas és sikeres esztendőként értékelték a Gábor Áron Emlékévet az emlékbizottság tagjai a december 5-én, pénteken tartott záró ülésen.

A Kovászna Megye Tanácsa és a hozzá tartozó kulturális intézmények által szervezett emlékévek közül talán ez volt a leglátványosabb, értékelte Tamás Sándor, megyei tanácselnök. „Azt érzem, hogy nemcsak az emlékbizottság és az általunk szervezett rendezvények, hanem nagyon sok településen iskolák és önkormányzatok is bekapcsolódtak az eseménysorozatba, számos, a székely nemzet hősével és a szabadságharccal kapcsolatos rendezvényt találtak ki és szerveztek meg.” Az elnök felszólalásában röviden az elmúlt egy év fontosságát részletezte, amely tavaly, november 27-én az eresztevényi Benke kúria udvarán, Gábor Áron születésének 199. évfordulója alkalmából állított emlékmű avató ünnepségekor vette kezdetét.

Dr. Egyed Ákos történész - akadémikus, az emlékbizottság tiszteletbeli elnöke nem tudott személyesen részt venni a megbeszélésen, de levélben tolmácsolta gondolatait: „Munkánk sikeres volt: ma sokkal többen és sokkal többet tudunk Hősünkről, mint korábban bármikor. Különös fontosságúnak tartom a számos rendezvény mellett az Ágyúba öntött harangok című tanulmánykötet kiadását, amely hosszú ideig megkerülhetetlen lesz mindazok számára, akik tudományos szándékkal, vagy méltó publicisztikai hozzáállással foglalkoznak Gábor Áron életével és tetteivel. (…) Gábor Áron nemcsak Háromszék és Székelyföld, de az egész magyar történelemnek olyan szolgálatot tett, amellyel kiérdemelte a magyar nemzet hőse címet. Gábor Áron jelképezi az igazi székely alkotóerőt és helytállást. Példájából erőt meríthetünk, amikor napjainkban Háromszéken újra bizonyítania kell az ő jelszava szerint: a szülőföld védelme mindenekfelett való nemzeti közügy.”

Váry O. Péter, a Gábor Áron Emlékbizottság tagja vetített képes előadással összegezte az elmúlt év történéseit, rendezvényeit, illetve a megjelent kiadványokat. Elmondása szerint még vannak olyan kezdeményezések, amelyeket az idén nem sikerült megvalósítani, ilyen például a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban található, Diénes Attila által készített Gábor Áron fejszobra, amelyet jövő év március 15-én helyeznek méltó helyére, az uzoni emlékpark kialakítása és az eresztevényi Gábor Áron befejezetlen síremlékének felújítása.

Deák Gyula, a Háromszék Táncegyüttes vezetője az ülésen kifejtette, sikerrel tudták venni az akadályt a Gábor Áron táncdráma előadás kapcsán. Elmondása szerint az emlékévhez méltó előadást több mint húsz alkalommal adták elő Erdélyben és Magyarországon egyaránt.

 

Hírek