Itt vagy: » Sajtószoba » Sajtófigyelő » Vendégváró Háromszék-ház

Vendégváró Háromszék-ház

2010. március 19., péntek

(Strasbourgban mutatkozott be megyénk)

Sikeresnek értékeli a Háromszéket népszerűsítő installáció strasbourgi bemutatóját Demeter János ötletgazda, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. A Damokos Csaba képzőművész irányításával megvalósított „megyebemutató ház" az Európa Tanács épületében, a Hemicycle-terem fölötti kiállítócsarnokban kapott helyet.

Sikeresnek értékeli a Háromszéket népszerűsítő installáció strasbourgi bemutatóját Demeter János ötletgazda, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. A Damokos Csaba képzőművész irányításával megvalósított „megyebemutató ház" az Európa Tanács épületében, a Hemicycle-terem fölötti kiállítócsarnokban kapott helyet. A megnyitóra közel kétszázan voltak kíváncsiak, a sikert az is jelzi, hogy a megyéket, régiókat népszerűsítő akción az újszerű koncepciónak számító installációban a svédek máris követendő példát látnak, még a ház méretét is rögzítették.

Sokak részéről elhangzott: nem gondolták volna, hogy a román információforrásokból etnikai konfliktusok földjeként beállított Háromszék természeti, kulturális értékekben gazdag, de még az is meglepetésnek számít, hogy a nemzetállami státusból kilógó „kisebbségi szókimondásra" is igen fogékonyak voltak a résztvevők — fejtette ki a Háromszék érdeklődésére Demeter János. Az alelnök megnyitóbeszédében éppen a megye történelmi és etnikai vonatkozásaira tért ki, hangsúlyozva, ma egy ország közepében található az a térség, amely nem is olyan rég egy másik királyság határvidéke volt. Mint mondta, bíznak abban, hogy a megye népszerűsítésének pozitív hozadékai lesznek, a megnyitót követően is sokan tekintették meg a ház alakú installációt.


Az Európa Tanács épületében zajló megnyitón részt vett többek között Stelian Stoian, Románia Állandó Képviseletének nagykövete, Ian Micallef, a Kongresszuson belüli Helyi Önkormányzatok Kamrájának elnöke, Klaus Klipp, az Európai Régiók Közgyűlésének (AER) főtitkára is. A megyebemutató installációs ház megtekintésén túl a résztvevők háromszéki tepertős pogácsát, áfonya- és szilvapálinkát is megkóstoltak, szomjukat bibarcfalvi borvízzel oltották. A pogácsa mellé útravalónak mindenki egy tarisznyát kapott, a kézdivásárhelyi Szentkereszty Stephanie Alapítvány által támogatott fogyatékkal élők alkotását. A tarisznya kulturális, turisztikai és kortárs képzőművészetet népszerűsítő szórólapokat, cédéket, DVD-ket tartalmazott. A kiállítás áprilisig Strasbourgban marad, majd októberben, az Euró­pai Nyílt Napok alatt Brüsszelben tekinthető meg.

Farcádi Botond

Az eredeti cikk I T T  olvasható.

Hírek