Itt vagy: » Hírek » Visszahoznák a köztudatba a vadhúsfogyasztást

Visszahoznák a köztudatba a vadhúsfogyasztást

2017. október 10., kedd

Elkészítik az ország legvékonyabb cérna-, és a legvastagabb kolbászát, az ún. Dino kolbászt a XV. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztiválon. Az eseményen első alkalommal vadhúsból is készítenek ínyencségeket

Elkészítik az ország legvékonyabb cérna-, és a legvastagabb kolbászát, az ún. Dino kolbászt a XV. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztiválon. Az eseményen első alkalommal vadhúsból is készítenek ínyencségeket.

Az idén a Turizmus Éve van Háromszéken, a megyei önkormányzat célja, hogy a megyére irányítsa a figyelmet, megmutassák azt, ami máshol nincs, közös elképzelés és akarat révén a térség népszerűsítésére érdekében. „Egyre több területen nyer létjogosultságot a magán és a közszféra együttműködése – ezt gyakoroljuk a Művészeti és Népiskola képzései kapcsán – nemcsak a turizmusban érdekelt vállalkozók igényei mentén, hanem közösen szervezzük képzéseinket: pincér, szakács, borszakértő, barista, recepciós – kimegyünk a cégekhez és helyszínen tartjuk a tanfolyamokat. Jó az intézménynek, a vállalkozóknak, és a képzésen résztvevő munkavállalóknak egyaránt. Meggyőződésünk, hogy az ilyen együttműködések révén a gasztroturizmus, az eseményturizmus az idegenforgalom mellett nemcsak az idelátogatóknak, a helyi nagyközönségnek vonzóak, hanem a helyi gazdaságot is szolgálják, hosszú távon pedig a megye lakossága nyertese ennek a folyamatnak” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A kürtőskalács fesztivál után a kolbászparádénak is aktív részesei és támogatói Sepsiszentgyörgy fontos élelmiszeripari vállalkozói: a Bertis és az Abies Hunting Kft., a turizmusnak egy sajátos ágát képviselve.

A Bertis cég, több éven keresztül partnere volt az eseménynek, ez alkalommal pedig kiemelkedő teljesítményt szeretnének nyújtani. Berszány Tibor, a cég tulajdonosa elmondta, az októberi fesztiválon az ország legvékonyabb, 13-15 mm átmérőjű cérnakolbászát töltik meg, 100 kiló vadhúsból, a Dino parkkal és az Abies Hunting céggel közösen pedig a legvastagabb, 60-80 mm átmérőjű kolbászt is elkészítik. A látogatóknak gasztronómiai élményt nyújtanak: sült kolbászt és töltöttkáposztát kínlnak a fesztivál ideje alatt. A versenyre benevező csapatok számára a Bertis biztosítja az alapanyagot, emellett felajánlották, hogy a nyertes csapat receptje alapján készített terméket a Bertis üzletekben árusítják.

Az esemény történetében először töltenek vadhúsból kolbászt a versenyre benevező vadászati egyesületek és társaságok. Sárkány Árpád, az Abies Hunting Kft. igazgatója, vadgazdálkodási szakember régi vágya, hogy visszahozzák a vadhúsfogyasztást a köztudatba és a közétkeztetésbe, hiszen az erdőben élő állatok húsa bio, kevés zsiradékot, sok fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz, ezért rendkívül egészséges a fejlődésben levő gyerekek és idősek vagy betegek számára egyaránt. „Az elmúlt 50-60 évben a történelem viharaiban eltűnt a köztudatból a vadhús fogyasztása, mi pedig megtesszük az első lépést ennek a visszahozására. A fesztivál ideje alatt felmérjük a térség lakóinak igényét, vadpörköltet lehet majd kóstolni a Bertis standjánál. Azt várjuk el, hogy mindenki meggyőződjön róla, hogy mennyire egészséges és szépen szervírozható a vadhús, egy látványosság, ünnepi étel.”A szakember szerint, ha igény mutatkozik a vadhúsfogyasztásra egy kis vendéglőt és üzletet létesítenek Sepsiszentgyörgy központjába, ahol a hús mellett erdélyi termékeket, erdei gyümölcsöt és zöldséget is árusítanak a közeljövőben.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendszeres partnere a megyei önkormányzat rendezvényeinek. Édler András-György, az intézmény elnöke fontosnak tartja, hogy odaálljanak a kolbászparádé mellé, amelynek csakúgy, mint az ehhez hasonló nagy volumenű eseményeknek pozitív hozadéka van a térség fejlesztése szempontjából. Az elnök szerint a különböző szakmai csoportoknak és magánszemélyeknek teret biztosítanak a szabadidő hasznos eltöltésére. Amióta a megyei tanács a turizmus fejlesztésébe implikálódott azóta jelentősen megnövekedett a turistaforgalom: amíg a megye gazdasági összforgalmának a turizmus 2015-ben 1,6 százalékát jelentette, addig 2016-ban 2 százalékra  növekedett ez az érték.

Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke a XV. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál programja kapcsán a fellépőket ismertette: október 27-én, pénteken a Bagossy Brothers Company, szombaton az Akcent és Székelyland, vasárnap pedig Nagy Feró és a Beatrice lép színpadra Sepsiszentgyörgy főterén. A koncertekre 19 órakor kerül sor. Az alelnök azt is kiemelte, hogy eddig több mint 30 csapat nevezett be a versenyekre, amelyekre október 20-ig várják a további jelentkezőket. Az esemény részletei a www.kolbaszparade.ro honlapon találhatók.

Hírek