Itt vagy: » Hírek » Zajlik az útépítés

Zajlik az útépítés

2015. szeptember 7., hétfő

Kovászna megye további 6,5 millió lejt fordíthat a megyei és községi utak javítására a költségvetés módosítását követően.

Kovászna megye további 6,5 millió lejt fordíthat a megyei és községi utak javítására a költségvetés módosítását követően.

A kormánytól érkező összeggel kapcsolatban Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke elmondta: „Az összeg lényegesen nagyobb, mint a korábbi években, ugyanakkor jóval kevesebb, mint amennyi erre a célra kellene. A megyei önkormányzatnál ennek az összegnek tízszeresét fordítottunk a saját költségvetésünkből útépítésre. A most kapott összeg felhasználásáról egyeztettünk a polgármesterekkel: ezt községi és megyei utak javításra fogjuk fordítani.”

Kovászna Megye Tanácsának szeptember 3-i soros ülésén, csütörtökön az elnök beszámolt a megyei utakat érintő munkálatokról is: „Összesen 267 km megyei besorolású utunk van. Ebből év elején kicsivel több, mint 60 km-ről mondhattuk el, hogy jó állapotban van, a többi 200 kisebb, vagy átfogóbb javításra szorult. Év elején azt ígértük, hogy 2015-ben 100 km szakaszra kerül új aszfaltburkolat. Most, amikor kevesebb, mint 6 hónap van hátra az évből, azt kell mondanom, hogy a munkálatok összességében jól haladnak.”

Új aszfaltréteg került a 114-es megyei útra Kézdiszentlélek és Lemhény között (19,2 km – 4 millió lej), a 121F Csernáton és Gelence közti szakaszára (14,4 km – 3 millió lej), a 103E jelzésű útra Hídvégtől Miklósvárig (16,2 km – 3,4 millió lej), készül a nagyajtai hídat a településsel összekötő 131-es út is, (2,2 km – 850 ezer lej), Középajta és Nagyajta közti szakaszra a 121A út is elkészült (4,2 km – 1 millió lej). Az ősz során új aszfaltréteg kerül a Mikóújfalu – Barót szakaszra, a 122-es számú megyei útra is: itt azokon a részeken aszfaltoznak majd, ahol korábban is aszfaltréteg volt, a betonelemekre és a kockaköves részre nem lehet aszfaltot önteni, hiszen nem lenne tartós (14 km – 3 millió lej). Elkészült a 103B 5 km megyei út aszfaltozása, Kilyén és Uzon között, amelynek értéke 5 millió lej. Tamás Sándor elmondta: az aszfaltozást folytatják Bodzavidék felé további 12 km-en, amelyre 10 millió lejt várnak a kormány fejlesztési alapjaiból (PNDL). Az önkormányzat elfogadta a Sepsiszentgyörgyöt Illyefalva községgel összekötő 112-es megyei út felújítási tervét, így megkezdődhetnek a versenytárgyalások a kivitelezésre – a tervek szerint 15 millió lejbe kerül majd a munkálat. Az Angyalost Gidófalván át Sepsiskőröspatakkal összekötő 112A megyei út felújítása nemsokára elkezdődhet, hiszen a kivitelezési szerződést már aláírták: ennek az összege 1,6 millió lej. A Nagyborosnyó – Zágon szakasz (121A + 121D megyei út) 11,2 km hosszú, ennek a felújítása 2,4 millió lejbe kerül majd. A drágább beruházások részét képezi a cófalvi hídtól Maksa irányába haladó 121A megyei úton történő 15 millió lejes beruházás is – itt 6 km-re kerül aszfalt.
A tanácsülésen minden napirendi pontot elfogadtak.

 

Hírek