Itt vagy: » Hírek » Zöldház-építés szalmabálából - Elméleti és gyakorlati képzés indul

Zöldház-építés szalmabálából - Elméleti és gyakorlati képzés indul

2018. április 27., péntek

Szalmabálaház-építő tanfolyamot indít az AgroSIC Közösségek Közti Társulás június elsejével kezdődően. Az elméleti és gyakorlati képzésre 2018. május 28-ig lehet jelentkezni.

Szalmabálaház-építő tanfolyamot indít az AgroSIC Közösségek Közti Társulás június elsejével kezdődően. Az elméleti és gyakorlati képzésre 2018. május 28-ig lehet jelentkezni.

Erdély-szerte egyre nagyobb érdeklődés övezi a természetes építőanyag – kő, agyag, homok, fa, szalma – felhasználásával készített szalmabála- vagy vályogházakat, amelyek a környezetbarát és energiatakarékosság elvén működnek.

A Kovászna Megye Tanácsánál 2012-ben megtartott I. Székelyföldi Fenntartható Építészeti Konferencián már szó esett a dombházak megvalósíthatóságáról, vályog- és szalmabálaházak tervezéséről, továbbá a környezetbarát anyagokkal való építkezés népszerűsítéséről, fontosságának hangsúlyozásáról, és az energiahatékonyság elvének a lehető legtágabb körben való érvényesítéséről is. A megyei önkormányzat fenntartásában működő AgroSIC Közösségek Közti Társulás által elindított képzésen június 1-3. között lehetőségük nyílik az érdeklődőknek belekóstolni az ökoház építés fortélyaiba Németh János, szalmabálaház-építő és T. Kovács Áron, műépítész vezetésével.

Orbán Miklós, az AgroSIC egyesület vezetője elmondta: „Habár nem teljesen az agráriumhoz kötődik, mégis fontosnak tartottuk elindítani ezt a képzést. Háromszéken minden feltétel adott ehhez. Mindannyiunknak hasznos ez az innovatív, költségkímélő építkezési mód, és ha ehhez az agrárium hozzá tud járulni az olcsó alapanyag előállításával, akkor ez egy nyert ügy mindenki számára.”

A képzésre a helyek száma korlátozott. Jelentkezni: az agrosic2017@gmail.com email címen, vagy a 0374-965-488-as telefonszámon lehet, naponta 8-16 óra között. Ára: 200 Ron (képzés+ebéd) vagy 500 Ron (képzés+ebéd+szállás). A tanfolyamra a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Sepsiszentgyörgy, Olt utca, 17. szám) székhelyén kerül sor.

Hírek