Itt vagy: » Hírek » 305 ezer euróval több pénz a látogatási központra

305 ezer euróval több pénz a látogatási központra

2010. január 21., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa mai, rendkívüli ülésének csupán egy napirendi pontja volt: a Rétyi Nyír és az Uzon - Szentivánlaborfalvi Tavak Látogatási Központ projekt módosítása. A pályázat értéke 305 000 euróval növekedett, további sorsáról pedig már három héten belül döntés születik.

Már három héten belül eldőlhet a Rétyi Nyír és az Uzon - Szentivánlaborfalvi Tavak Látogatási Központ létesítéséről szóló pályázat sorsa – jelentette be Demeter János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.


A január 21-én, csütörtökön tartott rendkívüli tanácsülésen a megyei önkormányzati testület egyöntetűen támogatta a látogatási központ projektjének módosítását. Az Európai Unió Környezetvédelmi Operacionális Programjából finanszírozott pályázat leadási határideje január 25. Mint ismeretes, Kovászna Megye Tanácsa az elmúlt év során több döntéssel is támogatta a látogatási központ létesítését, ezen határozatok módosítását azonban a pályázási feltételek megváltozása tette szükségessé.

 


A központ létrehozásához szükséges környezeti hatástanulmány értelmében módosult az ingatlan ivóvíz ellátásáról, illetve szennyvízének elvezetéséről gondoskodó rendszer terve. Az eredeti elképzelés szerint a vízellátásról saját kút, a szennyvízről pedig saját ülepítő gondoskodott volna. Az ingatlan azonban természetvédelmi övezetben helyezkedik majd el ezért, a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve, Kovászna Megye Tanács úgy döntött, hogy Réty község víz és csatornahálózatára csatlakoztatják a központot. A beruházás értéke ezzel 305 ezer euróval nő, amelyet Európai Uniós forrásokból állnak.


Újdonság a természeti értékeket bemutató kiállítás kibővítésének terve is, amely interaktív módon, modern technikai felszerelések segítségével nyújtana teljes képet a védett övezet és Kovászna megye élővilágáról is.
 

Hírek