Itt vagy: » Hírek » A kürtőskalács méltó ünnepe - Édes ízek hétvégéje Sepsiszentgyörgyön

A kürtőskalács méltó ünnepe - Édes ízek hétvégéje Sepsiszentgyörgyön

2019. szeptember 16., hétfő

Székelyföld legfinomabb kürtőskalácsait szeptember 13-15. között kétségtelenül Sepsiszentgyörgy főterén, a 3. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján lehetett megkóstolni. A háromnapos rendezvényen 14, Hargita, Maros és Kovászna megyei kürtőskalácssütő cég árulta és versenyeztette termékeit, a kürtős jellegzetes illata csalogatóan töltötte be a teret, folyamatosan sor kígyózott minden stand előtt.  

Székelyföld legfinomabb kürtőskalácsait szeptember 13-15. között kétségtelenül Sepsiszentgyörgy főterén, a 3. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján lehetett megkóstolni. A háromnapos rendezvényen 14, Hargita, Maros és Kovászna megyei kürtőskalácssütő cég árulta és versenyeztette termékeit, a kürtős jellegzetes illata csalogatóan töltötte be a teret, folyamatosan sor kígyózott minden stand előtt.  

Míg szombaton a kürtőskalácssütők az Év székelyföldi kürtőskalácsa címért szálltak versenybe, vasárnap zabolai gróf Mikes Mária az 1784-ből származó receptjét kellett használniuk, amelyben tejföl, tojássárga, élesztő, írósvaj és vaj, tej szerepel, cukor viszont nem, hiszen akkor még nem létezett finomított cukor. A hagyományos kürtőskalács megsütéséhez a szenet a farkaslaki Coal Dust biztosította. A zsűri érdeklődéssel kóstolta a hagyományos recept szerint készült kürtősöket: volt olyan, amelyet mézzel kentek le és úgy lett máza, de volt olyan, amelyet sósra készítettek.  Sok jó kalácstésztát kóstoltak, összegeztek elégedetten az értékelők, akik utólag is nagyon jó ötletnek tartották a hagyományos kürtőskalács kategória bevezetését.

A hagyományos kürtőskalács kategória első díját az Év székelyföldi kürtőskalácsa címet is megszerző, csíkszentmártoni Vitos kürtős – Zolsport Kft. csapata nyerte el, nyereménye egy raklap cukor az ATP Market jóvoltából. Vitos Fodor István tulajdonos a díj átvétele után elmondta, sikerük titka az volt, hogy tudták, hogyan viselkednek a tésztában a hagyományos alapanyagok, mert máskor is használják azokat. Természetesen nem bízták a véletlenre, készültek a versenyre, a maguk részéről a hagyományos kürtőskalács kategóriát testhez állóbbnak érezték, mint a kreatív kürtősét.

Második helyezett lett a csíkszeredai Parázska Kürtőskalács, harmadik díjat kapott a sepsiszentgyörgyi Konfjud Kft. Sepsi Kürtős csapata, mindkét csapat nyereményét a Gyermelyi biztosítja. Az első két díjazott mézzel varázsolt ropogós borítást a kürtőskalácsra, míg a harmadik díjas kalács a maga egyszerűségében, máz nélkül is elnyerte a zsűri tetszését.

A legszervezettebb csapat díját a Csatószegi Kürtőskalács kapta, legszebb standja a Kovács Kalácsnak van, legbarátságosabb csapat a Retro kürtősé, míg a legelegánsabb csapat díját Virág Ildikó Melinda és munkatársai érdemelték ki.  

Sikeres Kismesterek Tanodája

A Kovászna Megyei Művelődési Központ a Bodvaj Egyesülettel és az RMDSZ Kézdiszentkereszti Nőszervezetének önkénteseivel közösen működtette a Kürtőskalácssütő Kismesterek Tanodáját, ahol a gyerekek a kalásztól a kalácsig járták be a kürtős útját. A végén, aki megsütötte a saját kürtőskalácsát természetesen kismesteri oklevelet kapott. A gyerekfoglalkozás sikerét az is jelzi, hogy a két nap alatt 250 kismester sajátította el a székely sütemény készítésének alapjait. Teltházzal működtek a Vöröskereszt és a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola kézművesfoglalkozásai, amelyek a kürtőskalácshoz és a térség népművészeti hagyományaiból építkeztek.

Szombaton sokakat vonzott a Veszprém Megyei Közgyűlés sátra is, ahol a turisztikai kínálat és a kulturális értékek promoválása mellett megtekinthető volt a Veszprém és Kovászna megye közös Határtalan értékeink programja keretében született fotóművészeti alkotásokból nyílt kiállítás is. A Veszprém megyei küldöttség jótékonysági céllal palacsintát is sütött, az ily módon befolyt adományt a szépmezői kutyamenhelynek ajánlották fel.

Gyerekek és szüleik élvezettel hallgatták szombaton a Kifli zenekar dalait, a koncert meglepetéseként a Diószegi pékség felajánlására a résztvevők kiflit kaptak ajándékba. Vasárnap délután a sepsiszentgyörgyi Mozsikácska és a Szentegyházi Gyermekfilharmónia fellépése csalogatta ki a családosokat a főtérre, a Haáz Sándor által vezetett, száznegyven tagú kórus és zenekar tagjait már bevonuláskor tapssal fogadta a közönség.

Nem hiányozhattak a könnyűzenei koncertek sem a fesztivál programjából, pénteken Bye Alex, szombaton Pély Barna és a Direția 5, vasárnap Homonyik Sándor és Vikidál Gyula szórakoztatta a nagyérdeműt.  Finom falatokból sem volt hiány, a 14 kürtőskalácssütő mellett sajátos színfolt volt a kürtőskalács újragondolására építő budapesti Édes Mackó – Kürtőskalács Cukrászda, valamint rendhagyó fesztiválkajákat és hagyományos vásári ételeket is lehetett kóstolni.

Látványos és finom: jól sikerült a 14 méteres kürtőskalács

Tizennégy éves a farkaslaki Kovács Kalács, amely éppen ezért vasárnap a főtéren 14 méter hosszú kürtőskalácsot sütöttek a Diószegi Pékséggel partnerségben. A hosszú kürtőst 14 ember egyszerre tekerte fel, sikerült egyenletesen megsütni, a közönség percek alatt eltüntette a ropogós kalácsot. Ez alkalommal a szervezők turisztikai témákra szakosodott bukaresti bloggercsapatot is fogadtak, a vendégek azt erősítették meg, hogy élményt kell nyújtani a turistáknak, ez a térség pedig ezt nyújtani tudja.

A háromnapos fesztiválon 25 ezer ember fordult meg, hozzávetőleg 20 ezer kürtőst adtak el, tehát mondhatjuk, hogy teltházzal működtünk. Úgy a sepsiszentgyörgyiek és a környékbeliek, mint a Brassóból érkező látogatók visszajelzései pozitívak, úgy érezzük, fesztiválunk idén is méltó ünnepe volt a kürtőskalácsnak, amely a székelyek jellegzetes süteménye, sokunk kedvence” – összegzett a szervezők nevében Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

A 3. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválját Kovászna Megye Tanácsa partnerségben szervezi Sepsiszentgyörgy önkormányzatával, szervezők: Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, az AgroSIC Egyesület, Kovászna Megyei Művelődési Központ, Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola, Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Hírek