Itt vagy: » Hírek » Átadták az új aszfaltállomást Málnáson

Átadták az új aszfaltállomást Málnáson

2021. december 23., csütörtök

A megyei önkormányzat tulajdonában levő Kovászna Megyei Út és Híd Rt. új munkapontot létesített a Málnás községhez tartozó Botosbányában, ahol új, modern aszfaltkeverő állomást telepítettek. A vállalatnak eddig két régi keverőállomása működött, az egyik a sepsiszentgyörgyi telephelyen, a másik Kézdiszentléleken.

Környezetvédelmi, technológiai és kapacitásbővítési szempontok alapján született döntés arról, hogy elindítjuk a megyeszékhelyi telephely felszámolását és Málnás községben hozzuk létre az új keverőtelepet. A sepsiszentgyörgyi aszfaltállomás a hetvenes évek technológiájával működött, tehát már nagyon elavult volt, ráadásul azóta a város is terjeszkedett, így már a telephely sem a település szélén fekszik, így nehezebben megközelíthető. A sepsiszentgyörgyi Cigaretta utcai területet a megyei tanács megvásárolta és oda egy új egészségügyi intézményt építünk” – tájékoztatott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Az új aszfaltkeverő névleges teljesítménye 160 tonna/óra, ez azt jelenti, hogy egyetlen óra alatt hat nyergesvontatót tudnak megtölteni. Tulajdonképpen a térség legnagyobb teljesítményű üzeme lesz, ugyanakkor nagy előnye, hogy a gyártási folyamat során képes újrahasznosítani a felmart aszfaltot, csökkentve az előállítási költségeket. Fontosnak tartjuk, hogy a Kovászna Megye Tanácsának tulajdonában levő vállalat piacképes, korszerű technológiával dolgozzon. Az önerőből kialakított telephelyet október közepén kezdtük építeni, műszaki átadása december 23-án megtörtént, készen állunk a tavaszi munkálatokra” – számolt be Kovács Ödön megyemenedzser.

Az új gép Kredmash típusú, EURO 1 típusú besorolással bír, teljesen automatizált, ugyanakkor elő lehet vele állítani az összes, európai és hazai szabványok által előírt aszfalttípust. Értéke hozzávetőleg másfél millió euró, közbeszerzéssel vásárolták, ez a berendezés teljesítette a legjobb ár/ minőség arányt. A műszaki átadást követően, az időjárástól függően, jövő tavasszal kezdi el a termelést az aszfaltkeverő.

Hírek