Itt vagy: » Hírek » Elbírálták a civil és egyházi pályázatokat

Elbírálták a civil és egyházi pályázatokat

2022. április 1., péntek

Kovászna Megye Tanácsának felhívására 486 pályázati kérés érkezett be civil szervezetektől, egyházaktól, ifjúsági és diákszervezetektől, sportegyesületektől, az értékelést követően összesen 459 projekt kap támogatást. Erről döntött pénteki tanácsülésén a testület.

Elbíráltuk és megszavaztuk a civil szervezetek és egyházak által benyújtott pályázatokat, az erre szánt teljes keret 3,35 millió lej. A költségvetésünkből egymillió lejt tettünk félre a civilszervezetek által szervezett szabadidős és kulturális tevékenységre. Ebben az évben kétmillió lejre emeltük az egyházaknak szóló pályázati keretünket, hiszen történelmi egyházaink a székely társadalom legnagyobb értékközösség-alkotói és mint ilyen, meghatározó szerepet töltenek be közösségünk életében. A 150 ezer lejes ifjúsági alapot kizárólag az ifjúsági szervezeteknek szántuk. A vidéki sportélet támogatására további 200 ezer lejt különítettünk el” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Kovászna Megye Tanácsa 119 kulturális projektet támogat, összesen 500 ezer lej értékben. Többek között 16 olyan nyertes pályázat van, amelyből helyi néptánccsoportoknak vásárolnak népviseletet, ugyanakkor idén ismét több nagymúltú rendezvény kapott támogatást, mindezek mellett számos zenei és közművelődési esemény, kézműves foglalkozás zajlik a megyei önkormányzat támogatásával.

Ebben az évben 131 szabadidős programra pályáztak sikeresen a civil- és az egyházi szervezetek. „Idén hangsúlyos szerepet kapott a táboroztatás, civilszervezetek és egyházközségek is igényelhettek résztámogatást gyerekeknek, fiataloknak szóló nyári táborokra. Meggyőződésünk, hogy az ifjúságnak szüksége van a nemzeti identitást erősítő iránymutatásra, ugyanakkor a szabadidő hasznos eltöltésére, és nem utolsósorban egy ilyen program segítségnyújtás is a családok számára is. Kiemelt partnereink a történelmi egyházak, idén 20 általuk szervezett nyári tábor és kirándulás kap támogatást a megyei önkormányzattól, ugyanakkor további 30 nyári tábor megszervezését is támogatjuk” – részletezte Tamás Sándor.

Az egyházközségek a fenntartási, működési költségek mellett beruházásokhoz vagy nagyobb munkálatok, beavatkozások folytatására igényelhettek támogatást, összesen 130 pályázat támogatását fogadták el. Idén az ifjúsági alapból 28 nyertes projekt részesül támogatásban, ezek közül 12 projekt falvakban valósul meg. A vidéki sportélet támogatására beérkezett 37 sportpályázatból 36-ot fogadtak el, többek között kosárlabda, karate, alpesi sí, tánc, műkorcsolya, teke, asztali tenisz, sakk, judo és ju-jitsu, kerékpár, labdarúgás sportágakban.

A pénteki tanácsülésen döntöttek még a tej-kifli-alma program továbbviteléről is, a háromszéki tanulók a következő tanévben is kiflit, illetve kekszet, tejet, valamint almát fognak kapni, a megszokott rendszer szerint. Háromszéken a Kovászna Megyei Út és Híd Rt. bízták meg a megyei utak nyári karbantartási munkálatok elvégzésére, hagyta jóvá a testület. A tanácsosok elfogadták a 2021-es évre vonatkozó elnöki jelentést és a Közrendészeti Hatóság éves beszámolóját.    

Hírek