Itt vagy: » Hírek » Könnyebb közlekedés Erdővidéken

Könnyebb közlekedés Erdővidéken

2011. szeptember 23., péntek

Jó hangulatú ünnepség keretében avatták Bölönben a frissen elkészült hidat. Szeptember 23-án, pénteken több mint száz érdeklődő követte, amint a frissen elkészült hídra felmasírozik fúvószenekar.

Jó hangulatú ünnepség keretében avatták Bölönben a frissen elkészült hidat. Szeptember 23-án, pénteken több mint száz érdeklődő követte, amint a frissen elkészült hídra felmasírozik fúvószenekar.

Sikó Imre, a település polgármestere az átadóünnepségen elmondta: „Nagy ünnep ez, mert a munkálatok lezárásával egész Erdővidék számára könnyebb lesz a közlekedés”. A polgármester arról is beszámolt, hogy a tavalyi év július 18-án használhatatlanná vált híd helyett feltétlenül újat kellett építeni: a munkálatoknak 2010 novemberében láttak neki, és örvendetesnek tartja azt is, hogy kevesebb mint egy év után újra zökkenőmentesen lehet közlekedni a településen átvezető megyei úton.

„Az elmúlt évben nem hitte el mindenki, hogy ezt a munkálatot ilyen hamar lezárjuk. A híd Kovászna Megye Tanácsának finanszírozásával készült el, értéke 13 milliárd régi lej, azaz 1,3 millió új lejbe került – ez az összeg fele Bölön község egy egész évi költségvetésének” – fogalmazott Tamás Sándor megyei önkormányzati vezető. A tanácselnök arról is beszámolt, hogy a Borbély László által vezetett minisztérium segítségével arra is találtak megoldást, hogy a súlyos kárt okozó patak medrét a kritikus helyeken kitisztítsák, valamint támfallal erősítsék meg a part mindkét oldalát, mintegy 200 méter hosszúságban. Tamás Sándor Erdővidék másik fontos hídjáról, a forgalom elöl lezárt apácai hídról elmondta: ennek finanszírozását országos alapokból valósítják meg, minden jel szerint már ebben az évben aláírhatják a kivitelezési szerződést. Jövő héten Bölönben átadják a Borvíz Útja projektben elkészült fürdőt is.

A helyiek még arra is emlékeznek, hogy a Ceaușescu korszak előtt egy régi fahídon közlekedtek, majd megépült a betonhíd. Oláh Áron nyugdíjas, aki 40 éven át vezette a bölöni fúvószenekart, elmondta: a településen áthaladó forgalomnak már nem felelt meg a régi híd. A helybéliek annak is örvendenek, hogy a martot is rendezték, hiszen így nagyobb biztonságban vannak ők maguk és vagyonuk is.

Hírek