Itt vagy: » Hírek » Már kaphatóak a jegyek a hétvégi kolbászfesztiválra

Már kaphatóak a jegyek a hétvégi kolbászfesztiválra

2019. november 12., kedd

Hetven csapat nevezett be Kovászna, Hargita és Maros megyéből, valamint Magyarországról a szombati Székelyföldi Kolbászfesztiválra. A 17. kiadásához érkezett gasztroturisztikai rendezvényre szerdától már elővételben kaphatóak jegyek a sepsiszentgyörgyi turisztikai információs irodában.

Hetven csapat nevezett be Kovászna, Hargita és Maros megyéből, valamint Magyarországról a szombati Székelyföldi Kolbászfesztiválra. A 17. kiadásához érkezett gasztroturisztikai rendezvényre szerdától már elővételben kaphatóak jegyek a sepsiszentgyörgyi turisztikai információs irodában.

Idén a sepsiszentgyörgyi Vadász utcai sportcsarnokban gyúrnak a csapatok a Székelyföld kolbásza címért. Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke kiemelte: „Egyre nő a rendezvény iránti érdeklődés, ebben az évben kétszer annyi csapat regisztrált, mint tavaly. A nagyobb számarány az előző évek sikere mellett annak is betudható, hogy egész Székelyföldre kiterjesztették az eseményt. A verseny menete a bejáratot rendszer alapján zajlik: a négy fős csapatok szombaton 10 és 14 óra között dolgoznak, ez idő alatt az érdeklődők a versenytéren kívül tartózkodnak. 15 órától humor produkcióra is sor kerül a Székely Góbék, a Pittyes2es és Gyufa előadásában, továbbá a rendezvényen a hagyományos disznóvágást és feldolgozást is meg lehet tekinteni. A díjkiosztásra 18 órától kerül sor, ezt követően a Vesuvius koncerttel zárul a fesztivál.”

A kolbászfesztiválon résztvevő csapatok ez alkalommal is a Bertis cég által biztosított hús alapanyagból dolgoznak. A rendezvény állandó partnere, Berszány Tibor, a Bertis cégcsoport tulajdonosa a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta: „Fontosnak tartjuk, hogy a szakterületünkhöz kapcsolódó gasztrorendezvényt felkaroljuk és támogassuk. Nagy hagyománya van a kolbász fogyasztásnak Székelyföldön. Egy év alatt 300 ezer kg kolbászféleséget értékesítünk csak Kovászna megyében: amiből a hagyományos típusú füstölt, nyers kolbászok mellett nagyon jó fogadtatása van a kabanos cérnakolbásznak is.” Már készülnek a hétvégi rendezvényre. A helyszínen 3-4 féle sült kolbászt és húst, frissen töltött kolbászt, illetve füstölt és nyers hústerméket lehet majd vásárolni.

Berszány Tibor szerint a hagyományos székely kolbász titka, hogy kevés paprikát, adott esetben köményt tartalmaz, de annál több sót, borsot és foghagymát. Jelenleg is a Bertis cég termékskáláján szerepel a pár évvel ezelőtti fesztivál nyertes kolbásza, mely nagyon jó eladási számokat biztosít. Az idei győztes kolbászt is beteszik a termelésbe, amennyiben a szakmai zsűri ezt javasolja.

Szakmai zsűri értékeli a csapatok munkáját: Tóth Endre magyaroszági mesterszakács, Mădălina Sánta, kreatív-séf, Oana Irina Coantă, a brassói Bistro de l'Arte társtulajdonosa és menedzsere, Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság igazgatója, dr. Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság igazgatója, főállatorvosa, valamint Falvai János, vezető séf a Bertis cégcsoport éttermeiben.

A zsűri további tagja Uhrin Sándor, a magyarországi Csabai Kolbászklub Egyesület alelnöke Skype-on csatlakozott a sajtótájékoztatóhoz, mely során elmondta, nagyon büszkék arra, hogy Székelyföldön is van partnerrendezvényük. A 23 kiadását megért, ma már több mint 120 ezer embert vonzó Csabai Kolbászfesztivál szervezőinek az volt a szándékunk, hogy Magyarországon és a szomszédos területeken, Kárpátalján, Felvidéken Vajdaságban támogassák az ilyen jellegű kezdeményezést. Örömmel jönnek a székelyföldi rendezvényre minden évben. A szakember azt is elárulta, hogy a csabai kolbász nagy titka, hogy nincs titka. Minden háznál ugyanazzal a négy fűszerrel – pirospaprika, só, bors és köménymag – ízesítenek. Mindenkinek a saját készítésű kolbásza a legjobb.

A sepsiszentgyörgyi Vadász utcai sportcsarnok 3 ezer személy befogadására alkalmas, ezért javasolt elővételben megvásárolni a 10 lej értékű jegyeket. A Székelyföldi Kolbászfesztiválon a délutáni órákban szórakoztató programokat kínálnak a szervezők.

Az eseményt Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV), a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége (SVESZ), valamint a Salvatore Egyesület.

 

Hírek