Itt vagy: » Sajtószoba » Sajtófigyelő

Sajtófigyelő

A kisvasút megmentéséért
2010. április 19., hétfő

Vasárnap délelőtt a Székely Nemzeti Múzeumban gyerekek, felnőttek egyaránt betekinthettek a mozdonyvezetés világába. A Műemlékvédelem Világnapján lezajlott rendezvényen megkezdték a pénzgyűjtést a 760 mm-es, keskenynyomtávú Krauss-gőzmozdony felújításához.

2010. április 19., hétfő

Kelemen Hunor kulturális miniszter jelenlétében nyitották meg idén a 21. Kőrösi Csoma-napokat Csomakőrösön tegnap. A mára nagy tekintélyt kivívott rendezvényen részt vett India, Libanon és Szíria nagykövete is a magyarországi mellett. A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület társszervezője idén a megyei tanács és az Árkosi Kulturális Központ.

Kovászna megyében még mindig osztják az erdőt
2010. április 7., szerda

A hatóságok az idén tervezik befejezni az erdők visszaszolgáltatását egykori tulajdonosaiknak Kovászna megyében. Szerdai számában a Krónika arról ír, hogy a régióban még egyetlen olyan település sincs, ahol minden visszaigényelt erdőt kimértek volna a volt tulajdonosok számára. Kovászna megyében a 172 ezer hektár visszaigényelt erdőből eddig 140 ezer hektárra vonatkozóan állítottak ki birtoklevelet.

Befejeznék idén az erdők visszaszolgáltatását Kovászna megyében
2010. április 7., szerda

Kovászna megyében nincs egyetlen olyan település sem, ahol az összes igényelt erdőt visszaadták a tulajdonosaiknak. Tamás Sándor megyei tanácselnök felszólította a helyi földosztó bizottságokat, hogy dolgozzanak ki egy tervet a folyamat felgyorsítására.

Kanadában koncertezett Dancs Annamari
2010. április 3., szombat

A napokban ért véget Dancs Annamari kéthetes kanadai koncertturnéja, erről maga az énekesnő számolt be csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján. Őszre is visszahívták, a mostaninál több, hét-nyolc helyszínre várják.

Székely Krisztus a Lackó Dezső Múzeumban
2010. március 30., kedd

A Székely Krisztus, Múzeumi hozzájárulás Veszprém megye erdélyi testvérkapcsolatához címmel kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban. A húsvéti ünnepkörben aktuális témát bemutató kiállításon S. dr. Perémi Ágota, megyei múzeumigazgató helyettes köszöntője után Talabér Márta megyei alelnök arról beszélt, hogy a megye testvérkapcsolatai közül Kovászna megyével sikerült létrehozni a legintenzívebb együttműködést.

Kék foltokkal mentek munkába a politikusok
2010. március 29., hétfő

Szombaton, a sepsiszentgyörgyi IMASA-csarnokban kialakított paintballpályán ugrottak egymásnak Hargita és Kovászna megye tanácselnökei, polgármesterei és önkormányzati képviselői. A versenybe a média csapata is beszállt, a politikusok nagy örömére, akik már a játék első menete alatt fejbe lőtték a sajtó egyetlen női képviselőjét.

Székelyföld újra Bukarestben
2010. március 25., csütörtök

A demokrata-liberális politikusaszony, Elena Udrea jól érezte magát a székelyöldi megyék standjainál - írja a Kovászna Megyei Tanács beszámolójában, ami a Romexpón megnyitott turisztikai vásárról tájékoztat.

Brüsszelben a háromszéki borvizek
2010. március 24., szerda


Sógor Csaba erdélyi magyar EP képviselő meghívására ismét bemutatják a székelyföldi borvizeket az Európai Parlamentben kedden, március 23-án. Ezúttal Kovászna megye palackozott borvizei "utaznak" Brüsszelbe, ahol a Víz Világnapja alkalmából megszervezett kiállításon a kovásznai, bibarcfalvi, bodoki és előpataki vizeket mutatja be Sógor Csaba, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület közreműködésével.

Megyezászló a templomnak
2010. március 22., hétfő

Az elmúlt másfél évben több mint húsz egyházközségbe juttatták el Kovászna megye zászlóját, tegnap délelőtt Tamás Sándor, a Megyei Tanács elnöke Sepsiszentgyörgyön, a Szent Benedeknek szentelt templomban adta át a lobogót.

Vendégváró Háromszék-ház
2010. március 19., péntek

(Strasbourgban mutatkozott be megyénk)

Sikeresnek értékeli a Háromszéket népszerűsítő installáció strasbourgi bemutatóját Demeter János ötletgazda, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. A Damokos Csaba képzőművész irányításával megvalósított „megyebemutató ház" az Európa Tanács épületében, a Hemicycle-terem fölötti kiállítócsarnokban kapott helyet.

Mentek, látták s győztek
2010. március 19., péntek

Közel százötven ember jelenlétében nyílt meg március 17-én Strasbourgban, a Helyi és Regionális Választottak Kongresszusának (CLRA) tavaszi ülésszakán a Háromszéket bemutató és népszerűsítő kiállítás.

Kevés háromszéki egyházkerület pályázik
2010. március 17., szerda

Tavaly hozzávetőlegesen 40 millió lejt osztott ki pályázati úton a vallásügyi államtitkárság, ebből több mint 3 milliót kaptak a magyar történelmi egyházak. Ugyanakkor az országos átlag alatt érkezik pályázat a háromszéki egyházak részéről a vallásügyi államtitkársághoz.

Hazahozták tíz napra Gábor Áron rézágyúját
2010. március 15., hétfő

A kézdivásárhelyi ünnepségen Kelemen Hunor, Tamás Sándor és Rácz Károly együtt leplezték le az egyetlen fennmaradt ágyút; Tőkés szerint lészen autonómia is, de csak ha együtt lépünk fel.

Látogatóközpont Háromszéken
2010. március 15., hétfő

A Kovászna Megyei Tanács rendkívüli ülésen döntött a Rétyi Nyír és az Uzon, szentivánlaborfalvi Tavak látogatóközponti tervének módosításáról. A finanszírozásra hétfőn adják le az iratcsomót.

Konferencia a válságértékelésről
2010. március 11., csütörtök

Közel száz háromszéki és környékbeli vállalkozó vett részt a Fejlessze vállalkozását vissza nem térítendő támogatásokkal! elnevezésű tegnapi konferencián, amelyet a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Egyesülete (Asimcov) és Kovászna Megye Tanácsa rendezett a sepsiszentgyörgyi vállalkozói inkubátorházban.

Gábor Áron rézágyúja Kovásznában
2010. március 7., vasárnap

Baranya testvérmegyéje, Kovászna Megye Tanácsának elnöke Tamás Sándor a következőkről értesítette Végh Józsefet, a megyei önkormányzat nyugalmazott főmunkatársát, aki továbbította a levelet szerkesztőségünknek:

Ma hazaérkezik Gábor Áron ágyúja
2010. március 5., péntek

Ma, a délutáni órákban érkezik (ideiglenes?) sepsiszentgyörgyi otthonába, a Székely Nemzeti Múzeum elé Gábor Áron (egyetlen?) megmaradt, 1849 júniusában Kézdivásárhelyen Turóczi Mózes öntőmester ágyúgyárrá alakított műhelyében öntött, már a szabadságharc hevében székely szimbólummá nemesedett ereklye...

A Kovászna megyei Szentkatolna község hat tonna krumplit adományozott a dévaiaknak
2010. március 5., péntek

Kézdiszentkatolna polgármesterének felajánlására közel hat tonna krumplit szállítottak a Hunyad megyébe, Dévára. – áll a Kovászna Megyei Tanács közleményében. Mint ismeretes, Háromszék és Hunyad megye képviselői nemrég megyeközi együttműködési szerződést írtak alá, melynek célja Székelyföld és a szórvány közti kapcsolatok erősítése volt.

Lészen ágyú! – hazahozzák
2010. március 3., szerda

Keddi sajtótájékoztatóján Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke bejelentette: Kelemen Hunor művelődési és örökségvédelmi miniszter közbenjárásának köszönhetően a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum kölcsön kapja a Román Nemzeti Történeti Múzeumtól az egyetlen olyan ágyút, ami előkerült azok közül, amelyeket 1848-ban Gábor Áron öntött.

Hazahozzák Gábor Áron ágyúját
2010. március 3., szerda

Lesz ágyú! – jelentette ki Gábor Áron a sepsiszentgyörgyi székely gyűlésen, és lett is. Erre emlékeztek kedden délelőtt a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében, hiszen végre hazakerül az ágyú, melyet 1971-ben vittek el Háromszékről.

Több pénz, de kevesebb üzemanyag
2010. március 3., szerda

Egyhangúan elfogadta a Kovászna Megyei Tanács a 2010-es év költségvetését, ezen kívül még 27 napirendi pontot is elfogadtak, többek között az üzemanyag mennyiségének csökkentését is a tanácsnál.

Háromszéken „lészen ágyú”
2010. március 3., szerda

Ha csak átmenetileg is, de hazakerül Gábor Áron egyetlen fennmaradt ágyúja. A 370 kilogrammos ágyút pénteken szállítják Bukarestből Sepsiszentgyörgyre, ahol a Székely Nemzeti Múzeumban szerveznek ünnepi kiállítást.Tamás Sándor, Kovászna megye tanácselnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere tegnapi sajtótájékoztatójukon arról számoltak be, hogy január elején keresték fel Kelemen Hunor kultuszminisztert.

Jön az ágyú!
2010. március 3., szerda

Tegnap a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében jelentették be: Gábor Áron rézágyúja, amelyet a hetvenes évek elejétől a bukaresti Történeti Múzeumban tartottak, hazakerül Háromszékre. A negyven évvel ezelőtt „kölcsönkért” darabot három hétre kaptuk meg, a tervekben nem csak ennek meghosszabbítása szerepel, hanem az ágyú végleges itt tartása is.

Az eredeti Gábor Áron-ágyú és két hasonmása
2010. március 3., szerda

1906. augusztus 18-án délután 3 óra körül a Rudolf Kórház udvarán — az egykori kapitányi szállás és kerekesműhely közelében — az épület utcai részének belső végétől tizenhárom méter távolságra a Jakobovits József kolozsvári illetőségű vízvezeték-szerelő irányítása alatt dolgozó földmunkások bukkantak az ágyúcsőre, melynek legmélyebben fekvő része a föld színe alatt ötvenöt centiméter mélyen volt. Tekintve, hogy az udvart időközben még feltöltötték, megállapítható, hogy az elrejtés idején az ágyút alig tíz centiméterre földréteg fedte.

Három hétre Sepsiszentgyörgyre viszik Gábor Áron ágyúját
2010. március 3., szerda

Negyven év „száműzetés” után három hétre hazaviszik Sepsiszentgyörgyre a bukaresti Történelmi Múzeumból Gábor Áron egyetlen fennmaradt ágyúját.

Kevés pénz jut útjavításra (Elfogadták a megye költségvetését)
2010. március 1., hétfő


Ellenszavazat nélkül fogadta el pénteki ülésén Kovászna Megye Tanácsa a megyei önkormányzat és az alárendelt intézmények költségvetését. Az idei büdzsé összesen 69.931.000 lej, ez minimális növekedést jelent az elmúlt évhez képest, az önkormányzat vezetői azonban abban bíznak, hogy, akárcsak tavaly, idén is év közben nő majd a költségvetés.

„Háromszék, egyszerűen eredeti”
2010. március 1., hétfő

Ezzel a szlogennel rendeznek megyebemutató kiállítást az Európa Tanács strasbourgi székházában, a Hemicycle előtti téren. Kovászna Megye Önkormányzata a Helyi és Regionális Küldöttek Kongresszusának tavaszi plenáris ülése alatt mutatja be megyenépszerűsítő kiállítását.

A képzőművészetek éve Háromszéken
2010. február 25., csütörtök

Közel száz érdeklődő jelenlétében zajlott a Barabás Miklós festő 200. születési évfordulójának tiszteletére szervezett ünnepség hétfőn Márkosfalván. Tusa Levente, Szentkatolna polgármestere köszöntőbeszédében felidézte a négy évtizeddel ezelőtti Barabás Miklós-szoboravatást, és emlékeztetett: azóta a helybeli iskola is felvette a település jeles szülöttének nevét.

Márkosfalváról indul a Háromszéki Képzőművészet Éve
2010. február 23., kedd

A Barabás Miklós 200. születésnapjára szervezett tegnap délutáni ünnepség gyakorlatilag az első rendezvénye az idei tematikus évnek, a Háromszéki Képzőművészet Évének.

Hírek