Itt vagy: » Sajtószoba » Sajtófigyelő

Sajtófigyelő

Lovas szánra pattant Udrea
2010. február 22., hétfő

Turisztikai információs központot avatott, alprefektusokat iktatott be Kovászna megyei látogatásán Elena Udrea turisztikai és regionális fejlesztési miniszter a hét végén. A tárcavezető fejlesztési pénzeket ígért lakásépítésekre, útfelújításokra, illetve a Szent Anna-tó körüli természetvédelmi területek megőrzésére.

Hivatalosan is elrajtolt a szórványprogram
2010. február 16., kedd

Szimbolikus helyszínen, Hunyad megye egyetlen önálló magyar tanintézményében, a Dévai Téglás Gábor Iskolaközpontban írták alá tegnap a Háromszék és Hunyad megye közötti együttműködési megállapodást — tájékoztat a megyei önkormányzat közleménye. Mint ismeretes, Kovászna Megye Tanácsa nemrég hagyta jóvá a szórványmagyarság identitásának megőrzését célzó programot.

Aláírták a Háromszék – Hunyad együttműködést
2010. február 16., kedd

Erdélyben minden magyar felelős minden magyarért! – E jelszó égisze alatt írta alá ma Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök, Antal Árpád, sepsiszentgyörgyi polgármester és Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke a Háromszék – Hunyad megye partnerségi szerződést.

Nagyobb pénzügyi autonómiát!
2010. február 9., kedd

Jóváhagyta tegnapi rendkívüli ülésén Kovászna Megye Tanácsa a központi költségvetésből a helyi önkormányzatok büdzséjének kiegyensúlyozására szánt összegeket. Mint ismeretes, a pénz nyolcvan százalékát a megyei pénzügyi igazgatóság osztja szét a településeknek bizonyos algoritmus alapján, húsz százalékról a megyei önkormányzat rendelkezik.

Megszületett az Alutus régió
2010. február 8., hétfő

Az Erdővidék és az Olt mente ötvenkilenc önkormányzati, civil szervezete és vállalkozója által létrehozott Alutus Régió Egyesület múlt héten Nagybaconban tartotta első tájékoztató szemináriumát.

Mosolygó Székelyföldet akarnak
2010. február 8., hétfő

„Székelyföldnek megvannak a maga sajátos problémái, amelyeknek a megoldásához Bukarest is, Budapest is messze van, amelyeket tehát helyben lehet és helyben is kell megoldani” - hangzott el tegnap a két székelyföldi megye együttműködésének mérlegén, amelyet Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatójukon együtt vont meg Borboly Csaba Hargita megyei és Tamás Sándor Kovászna megyei tanács elnök. A politikusok a román média képviselőire való tekintettel két nyelven ismertették a két székely megye által közösen indított programok tavalyi eredményeit és az idei közös terveket.

Második félévre ígérik a kiflit
2010. február 5., péntek

Második félévtől a napi tejadag mellé az iskolások asztalára kerül a kifli is — ígéri Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. Mint arról többször is beszámoltunk, a tej-kifli program lebonyolítása igazi fiaskónak bizonyult az idei tanévben Háromszéken: az első félévben a diákok csak a tejet kapták meg, a péktermékekre meghirdetett versenytárgyalást ugyanis megfellebbezte az egyik részt vevő cég, s miután az óvásokat elbíráló hatóság elutasította a kérést, a bíróságon kereste igazát.

Kevesellik a költségvetést
2010. február 4., csütörtök

A tavalyinál is kevesebb pénzből gazdálkodhat idén a háromszéki települések többsége: a jövedelemadóból és a hozzáadottérték-adóból visszaosztott összegek a legtöbb esetben alacsonyabbak az egy évvel korábbiaknál. Tegnap a megyeháza gyűléstermében Kovászna Megye Tanácsának vezetői ismertették a háromszéki polgármesterekkel az összegek elosztását.

Az adók behajtására ösztönzik a háromszéki polgármestereket
2010. február 4., csütörtök

A helyi adók és illetékek behajtására ösztönzi a polgármestereket a Kovászna megyei önkormányzat. A háromszéki elöljárók tegnapi találkozóján Tamás Sándor megyei tanácselnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a központi költségvetés elosztásakor hátrányosan érinti a települést, ha a helyi adók és illetékek begyűjtésének a szintje 70 százalék alatt van.

Háromszéki szórványprogram
2010. február 1., hétfő

A szórványban élő magyar közösségek támogatása a célja annak a programnak, amelyet egyhangúlag hagyott jóvá csütörtöki ülésén Kovászna Megye Tanácsa. A Hunyad megyével történő együttműködés nem hivatalos formában közel egy éve tart.

Panaszkodtak az erdővidéki polgármesterek
2010. január 29., péntek

"Ebből az intézményből magyar vezetőt kell leváltani! Igenis, vannak olyan intézmények, ahonnan magyarokat kellene leváltani" — panaszkodott felháborodottan a vidékfejlesztési kifizetési ügynökség munkatársaira, Boros Eduárdra és Kis Lászlóra Bardoc polgármestere, Balázsi Dénes szerdán a Nagyajtán tartott polgármester-találkozón.

Megújult Kovászna megye tanácsának honlapja
2010. január 25., hétfő

Kétnyelvű – magyar és román – honlappal rukkolt elő Kovászna Megye Tanácsa január 22-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Az eddigihez képest messze összetettebb weboldal háromezer eurójába került a testületnek.

Újabb lépés a megyei hulladéktároló létrehozásáért
2010. január 22., péntek

Várhatóan még az év első felében a Kovászna megyei önkormányzati testület benyújtja a Központi Fejlesztési Régió elbíráló hatóságához a Kovászna megyei hulladékfeldolgozó létrehozását célzó pályázatot. Jelenleg a végleges tervre és a megyei tanács határozatára van még szükség, miután csütörtökön elkészült a környezetvédelmi hatástanulmány.

2010. január 18., hétfő

Ez a lead.

Székelyföldi turisztikai ügynökséget terveznek
2010. január 14., csütörtök

Közös székelyföldi turisztikai ügynökség létrehozásáról döntöttek a Hargita és Kovászna megyei elöljárók azon a találkozón, amelyet a Madarasi Hargitán tartottak. A megbeszélésen részt vett Borboly Csaba és Tamás Sándor, Hargita, illetve Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Klárik László és Birtalan József megyemenedzser, Ráduly Róbert és Antal Árpád csíkszeredai, illetve sepsiszentgyörgyi polgármester — tájékoztat a két megyei önkormányzat közleménye.

Háromszék: akadozó tej-kifli akció
2010. január 13., szerda

A háromszéki gyerekek legkorábban a második félévtől kaphatnak kiflit tízóraira. A tej-kifli program lebonyolítására kiírt versenytárgyalás eredményhirdetését követően ugyanis az egyik részt vevő cég fellebbezett, s miután az óvás elbírálására szakosodott fővárosi bizottság elutasította a panaszát, a rozsnyói vállalkozó a bírósághoz fordult jogorvoslatért.

Átadták az esztelneki községházát
2010. január 12., kedd

Az utolsó lépés az önállósulás nehéz útján Egyben stílusos és modern az újonnan átadott esztelneki községháza, amelynek szalagvágó ünnepségét január 8-án, a felsõháromszéki polgármesterek, a megyei tanács vezetõsége, valamint a megyei és helyi rendõrség képviselõinek jelenlétében tartották meg. A rekordidõ alatt felépített ingatlan Esztelnek egyik szimbólumává válhat, s az utolsó lépést jelenti az önállósulás útján – mondta Varga Attila polgármester.

Székely öröm: végre elkészül a több tízmillió eurós projekt?
2010. január 9., szombat

Bár egy évet késett a „Borvíz útja" projekt kivitelezése, műszakilag megoldható, hogy határidőre befejezzék – közölte a Krónikával Klárik László megyemenedzser. Kifejtette, a kivitelezési idő meghosszabbítására nincs lehetőség, így annyi valósul majd meg a projektből, amennyit a szeptemberi határidőig elvégeznek.

Az építkezés éve lesz (Interjú Klárik László megyemenedzserrel)
2010. január 7., csütörtök

Az elmúlt esztendőt a tervezés éveként értékelik a megyeházán, az ideit már az építkezés évének minősítik, ugyanis most indul be néhány nagy beruházás. Emellett tavaly is folyt építkezés, s idén is készítenek újabb pályázatokat. A tavalyi sikerekről és kudarcokról, illetve az idei tervekről faggattuk Klárik László megyemenedzsert.

Bejegyezték a hulladékgazdálkodási egyesületet
2010. január 6., szerda

Bejegyezték a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesületet. Erről tegnap döntött a sepsiszentgyörgyi bíróság — tudtuk meg Klárik László megyemenedzsertől.

Átszervezés a megyeházán
2010. január 5., kedd

Február elsejétől megszűnik a Megyei Utakat Felügyelő Igazgatóság, az intézmény feladatait a Kovászna Megye Tanácsa keretében működő osztály veszi át. Erről legutóbbi ülésén egyhangúlag döntött a megyei önkormányzat. Az átszervezés jelentős megtakarítást eredményez majd, hiszen a külön fizetett adminisztrációs személyzet munkáját a megyei tanácsnál látják el. De fontos a döntés a hatáskörök tisztázása és a hatékonyság növelése miatt is — érveltek az önkormányzat vezetői.

Tamás Sándor: az otthonteremtés a feladat
2009. december 28., hétfő

A gazdaság válságból adódó rendkívül nehéz időszak ellenére a Kovászna megyei önkormányzatnak sikerült fejlesztési pénzeket előteremteni és Háromszék számára jelentős eredményeket felmutatni – jelentette ki Tamás Sándor, az intézmény vezetője. A Krónikának adott interjúban a politikus a megyeháza idei eredményeiről, sikertelenségeiről és terveiről számol be.

Idén utoljára találkoztak a kézdiszéki polgármesterek
2009. december 23., szerda

A felső-háromszéki polgármesterek idei utolsó találkozójának házigazdája Tusa Levente szentkatolnai polgármester volt. Tamás Sándor megyeitanács-elnök, Klárik László megyemenedzser, Bokor Tibor szenátor és Olosz Gergely képviselő is jelen volt az idei esztendőt kiértékelő munkaülésen.

Testvérmegyék és a mesék világa
2009. december 17., csütörtök

Gyermekzsivajtól volt hangos, lüktető mesekuckóvá változott a Székely Nemzeti Múzeum kedd este a Nils Holgersson legendás utazását bemutató tárlat megnyitóján, melyen Háromszék két testvérmegyéjének képviselői is jelen voltak.

Hárommillió az utakra
2009. december 15., kedd

Kovászna Megye Tanácsának köszönhetõen új aszfaltréteg került a Kézdiszentléleken áthaladó megyei útra, s a helyi önkormányzat igyekezetének köszönhetõen ugyanilyen látványos a községi utak minõségének javulása is.

Formális testvérkapcsolat előtt közös programokat!
2009. szeptember 4., péntek

A Csongrád Megyei Önkormányzat közgyűlésének vendége volt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei elnöke.

Székely rendszám és matrica
2009. június 17., szerda

Debrecenből üdvözöljük a kezdeményezést: Székelyföld-jelzéssel látták el a hivatali autókat Háromszéken. Ez egy apró, de biztos lépés a székely autonómia felé...

Hírek