Itt vagy: » Hírek » Sikertörténetek koronavírus idején

Sikertörténetek koronavírus idején

2020. június 15., hétfő

Térdre kényszerítette a StartUp vállalkozások nagy részét a koronavírus okozata gazdasági helyzet. Sok új cég nehézségekkel küzd, azonban vannak, akik leleményesen helyt állnak, a szükségállapotnak megfelelően átprofilálódtak.  

Térdre kényszerítette a StartUp vállalkozások nagy részét a koronavírus okozata gazdasági helyzet. Sok új cég nehézségekkel küzd, azonban vannak, akik leleményesen helyt állnak, a szükségállapotnak megfelelően átprofilálódtak.  

A Központi Régió vállalkozásfejlesztési programjában Kovászna Megye Tanácsa is részt vesz partnerségben a Loop Operations Kft.-vel és a Tudásalapú Gazdaságért Egyesülettel. Jelenleg tizenegy StartUp vállalkozás érte el tízezer eurós forgalmat. A pályázat előírásainak megfelelően ezek a cégek megkapják a támogatási összeg második részletét, vagyis a 40 ezer euró harminc százalékát. 

Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke szerint a startuperek krízishelyzetben vannak, hiszen a kisvállalkozásokat sújtja leginkább a járvány miatt fellépő vásárlási szokások és a különböző szolgáltatások igénybe vételének hirtelen megváltozása. „Ebben az időszakban drasztikus forgalom-visszaesés tapasztalható, éppen ezért az elmúlt hetekben munkatársainkkal segítséget nyújtottunk a vállalkozóknak, kielemezve a vállalatok lehetőségeit. A leghatékonyabb megoldást a vállalkozások számára mindenképpen az alkalmazható stratégiákat, hasznos tippeket és megvalósítható ötleteket magába foglaló, saját túlélőcsomag jelenti. Azok a vállalkozások pedig, amelyek átvészelik ezeket a nehéz hónapokat biztos lábakon állnak az év többi részében is. Megteszünk mindent azért, hogy a megyében létrejött és most nehéz helyzetben levő több mint 120 innovatív, versenyképes vállalkozást növekvő pályára állítsuk”—fogalmazott az alelnök.

A megyei önkormányzat mellett a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Egyesülete (ASIMCOV) és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is hasonló projekteket bonyolít le. Ez utóbbi elnöke, Edler András Györgyelmondta, örül, hogy sikertörténetekről is beszámolhatnak ebben a nehéz, kilátástalan helyzetben. Dicséretes, hogy a vállalkozók közt vannak olyanok, akik nem külső segítséget várnak, hanem kreatívan állva a mostani járványhelyzethez működtetik cégüket. 

A WIEB toys csapata a Salvatore Egyesülettel közösen például 3D nyomtatással előállított műanyag védőmaszkokkal segítette a Kovászna Megyei Mentőszolgálatot és a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályát. Eddig 2000 védőmaszkot készítettek és juttattak el az említett egységekhez, valamint bolti eladóknak és gyógyszertárak alkalmazottainak. „Egy StartUp vállalkozás dolga, hogy mindig új megoldásokkal segítse a közösséget. Most egészségünk megőrzése és a vírus megfékezésének a leküzdése a legfontosabb feladatunk” – vallják a sepsiszentgyörgyi StartUp vállalkozók, Kristó Kinga és Mihálcz Szende.

A kijárási tilalom miatt megcsappant a vendéglátói vállalkozások forgalma is.  A megyeszékhelyen megnyitott Krumplizó mondhatni az egyik legsikeresebb startup vállalkozások egyike a megyében, most azonban nekik is fejtörést okoztak a kormány megszorító intézkedései. A vállalkozást vezető  Máthé Zoltán elmondta a vírus miatt házhozszállításra tértek át, a megrendelések száma nem túl biztató. „A gyors adaptáció az, hogy biciklivel futárkodunk Sepsiszentgyörgyön. Folyamatosan gondolkozunk, hogy miként lehet a legjobban kijönni a jelenlegi helyzetből. Egy túlélő stratégián dolgozunk, esetleg más vendéglátós egységeket is felkeresünk. Vannak még terveink, ötleteink.” 

Lenullázódott a turistaforgalom az elmúlt hetekben. Azok a cégek pedig, amelyek főként a turizmusra alapoztak stagnálnak. Kovács Horváth Izolda, a Kovászna megye első hőlégballonozással foglalkozó cég vezetője elmondta, márciusban nagyon jó hónapot zártak, azonban a koronavírus-járvány miatt teljesen leállt a tevékenységük. Egyedüli bevételüket azoknak az utalványoknak az eladása jelenti, amelyet most a megszokott ár 25 százalékáért árulnak különböző cégek segítségével, illetve vállalkozásuk facebook és Instagram oldalán, az X Balloon Transylvania-n. „Azon vagyunk, hogy meglegyen a forgalmunk. Nem tudunk repülni a megszorítások miatt, így egy évig érvényes vouchereket adunk el, hogy megmentsük a cégünket. Remélem, túl tudjuk vészelni ezt az időszakot” – fogalmazott a cégvezető. Hozzátette, főként húsvétkor lett volna kereslet a hőlégballonozásra, de egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a szülinapok, házassági évfordulók, vagy különböző rendezvények, például városnapok alkalmával is. 

A Kovászna Megye Tanácsa vállalkozásfejlesztési programja, a StartUp Now keretében 400 személy vállalkozási készségeit fejlesztették, míg 38-an, akik az üzleti tervek versenyén a legjobb pontszámot érték el, egyenként 40 000 eurós (178 ezer lej) támogatást kapnak. 

Hírek