Itt vagy: » Hírek » Útépítésről és az Iskolatáska Programról döntöttek

Útépítésről és az Iskolatáska Programról döntöttek

2015. június 4., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsának májusi 28-i soros ülésén, csütörtökön számos pénzügyi vonatkozású infrastrukturális beruházási kérdésről esett szó.

 

Kovászna Megye Tanácsának májusi 28-i soros ülésén, csütörtökön számos pénzügyi vonatkozású infrastrukturális beruházási kérdésről esett szó.

Komoly beruházást jelent a megye számára a Kilyén–Uzon–Bikfalva–Dobolló szakasz felújítása, amelyet a fejlesztési minisztérium nem támogat, így a megyei önkormányzat saját forrásból újítja fel. Tamás Sándor elnök elmondta: a munkálatra 3,2 millió lejt irányozott elő a tanács, a felújítás az elkövetkező napokban elkezdődik. További 161 ezer lejt fordít az önkormányzat a Sepsiszentgyörgyöt Illyefalva községen át Brassó megyével összekötő megyei út terveinek átdolgozására, amelyet az út felújítása követ. Az intézkedést az út fokozottan romos állapota tette szükségessé. A Lemhényt Kézdiszentlélekkel összekötő 114-es megyei út mellé sáncok is készülnek – erre összesen 389 ezer lejt fordít a megyei tanács.

Tamás Sándor bejelentette: „Az idén immár harmadik alkalommal kapnak az előkészítő osztályosok iskolatáskát, felszereléssel. Idén 2200 diák kap majd hátizsákot, ezek értéke egyenként 65 lejt tesz ki. A felszerelések közt grafit és színes ceruzák, toll- és szendvicstartó is van, a tavalyi évhez képest 10 lejjel nőtt az egyes csomagok értéke.”

Az ülésen felmerült a megyezászlókat érintő törvény is. Tamás Sándor leszögezte: „Az egész országban volt lehetőség megyezászlók elkészítésére. Ez Kovászna és Hargita megyén kívül nem jelentett problémát, ebben a két megyében megtámadták a prefektusok, és el is lehetetlenítették azok használatát. Az új törvény lehetőséget teremt arra, hogy zászlónk legyen: természetesen lesz is.”

 

Az ülésen részt vett Márton Árpád parlamenti képviselő is, aki hangsúlyozta: a székely zászló használatára nincsen semmilyen vonatkozó jogszabály, így annak használatát sem tiltja semmi.

Szóba került a Kovászna – Kommandó útszakasz is – Tamás Sándor ezzel kapcsolatban elmondta: az út ügykezelője jelenleg nem a megyei tanács, így javításokat is csak akkor tudnak eszközölni rajta, ha visszakerül a megyéhez az adminisztrálás. Kovács Ödön megyemenedzser rámutatott: a szerződésben rögzítve van az is, hogy a szóban forgó útszakaszt csak az eredeti állapotra visszaállítva veheti át a megyei tanács, ha ez megtörténik, akkor további javításokat is lehet végezni.

 

Hírek