Știri
Centrul de Arte Plastice din Transilvania şi-a deschis, vineri, în sala de expoziţie a Asociaţiei Culturale „Minerva” din Cluj, a doua expoziţie retrospectivă.
Inaugurarea Anului european al cetățenilor și a noii rețele a Centrelor Europe Direct România a avut loc între 11-13 februarie la București.
Proiectul vizând modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf,”declarat câştigător la licitaţia de proiecte organizată de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, având o valoare de peste 20 milioane de euro, a ajuns la o nouă fază.
Autorităţile din judeţul Békés, solidarizându-se cu judeţele înfrăţite, Covasna şi Harghita, au arborat steagul secuiesc pe clădirea instituţiei. În scrisoarea adresată preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, preşedintele Adunării Generale a Autoguvernării Judeţului Békés, Farkas Zoltán, scrie: „Cei care vor intra în clădirea administraţiei locale, vor vedea de acum şi steagul secuiesc care pe un fundal albastru, cu o bandă longitudinală aurie înfăţişează luna şi o stea. Acesta este arborat într-un loc demn, pe lângă drapelul judeţului, drapelul maghiar şi cel al Uniunii Europene.”
Conducerile celor două judeţe secuieşti s-au întrunit marţi, înainte de masă, în prima şedinţă de lucru comună din acest an, organizată la Hanul Hotarul Ciucului, situat la graniţa dintre cele două judeţe. Pe ordinea de zi a şedinţei au figurat problemele comune cu privire la promovarea turismului şi a Ţinutului Secuiesc, redactarea publicaţiilor comune, precum şi punerea în acord a datelor privind evenimentele organizate în comun.
La mijlocul anilor 1800, în presa contemporană au apărut articole lungi în care Szöllősy-Szabó Lajos, autorul dansului de salon intitulat „körmagyar”, a fost mult apreciat pentru compoziţiile sale de dans. Artistul născut la Sânzieni a fost cunoscut ca dansator, coregraf şi maistru al dansului.
Săptămâna trecută, treizeci şi cinci de producători din Ţinutul Secuiesc au avut posibilitatea de a-şi expune produsele la prezentarea de produse organizată în holul sălii de marmură al Consiliului Judeţean Harghita, pentru reprezentanţii Auchan Magyarország Kft.
Plenul Consiliului Judeţean Covasna întrunit în şedinţă ordinară de lucru astăzi, a constatat încetarea de drept a mandatului consilierului judeţean Fejér László şi a hotărât susţinerea serviciilor sociale.
În zilele următoare, cei care vor participa la cursul de pregătire profesională organizat de Consiliul Judeţean Covasna şi Camera Agricolă Judeţeană Covasna vor putea însuşi tehnici de preparare a peste 20 de feluri de caşcaval.
La Adunarea Generală anuală a Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine s-a afirmat că aceasta este cea mai mare asociaţie a judeţului la care se remarcă colaborarea şi cooperarea instituțională.
Consilierii judeţeni s-au întrunit astăzi pentru ultima şedinţa ordinară din acest an. Plenul a aprobat, printre altele, rectificarea bugetului instituţiilor judeţene de interes public.
Consilierii judeţeni s-au întrunit astăzi pentru ultima şedinţa ordinară din acest an. Plenul a aprobat, printre altele, rectificarea bugetului instituţiilor judeţene de interes public.
Ambulanţele care deservesc municipiul Sfîntu Gheorghe şi împrejurimile sunt garate în clădirea situată în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Dr. Fogolyán Kristóf. Vechea clădire a fost modernizată, căpătând o nouă înfăţişare.
Au trecut doar câteva săptămâni de la înfiinţarea Centrului de Arte Plastice din Transilvania (CAPT) şi instituţia care funcţionează ca predecesoare a Muzeului de Artă al Transilvaniei înregistrează în foarte scurt timp un rezultat spectaculos: a deschis o expoziţie din moştenirea artistică a celebrilor artişti ai regiunii.
În cadrul şedinţei ordinare de plen a Consiliului Judeţean Covasna din data de 22 noiembrie, Tamás Sándor, liderul administraţiei judeţene a anunţat: pot solicita sprijin de la Consiliul Judeţean acele şcoli care desfăşoară, după orele de curs şi în cadru organizat, activităţi educative, de pregătire a elevilor.
Responsabil cu programul de cooperare Ţinutul Secuiesc–Braşov a fost desemnat Markó Attila, candidat UDMR pentru Camera deputaţilor în colegiul Sfântu Gheorghe – a anunţat Tamás Sándor astăzi, la Braşov.
Un program global de dezvoltare, defalcat la nivel de judeţ reprezintă o oportunitate pentru progresul judeţului Covasna – a declarat Klárik László, fostul administrator public al judeţului, în cadrul conferinţei de presă ce a avut loc miercuri, 31 octombrie, la sediul Consiliului Judeţean. Programul de dezvoltare şi pentru construirea comunităţii în judeţul Covasna, numit Programul „Potsa”, cuprinde Planul de dezvoltare detaliat al judeţului.
Biserica evanghelică luterană din Tîrgu Secuiesc este una specială, deoarece clădirea este folosită nu doar de confesiunea evanghelică luterană, dar şi de credincioşii aparţinând confesiunilor religioase reformate şi unitariene.
Consilierii judeţeni s-au reunit joi, 25 octombrie în şedinţă ordinară de plen, şedinţă ce a avut loc în incinta Muzeului Naţional Secuiesc, având în vedere că CAPT îşi va începe activitatea tocmai în cadrul acestei instituţii.
Timp de două luni se va putea viziona la Muzeul Naţional Secuiesc expoziţia de steaguri vechi şi însemne heraldice, printre care şi sigiliul de argint al secuilor, din 1661, precum şi cărţi antice, lăzi de breaslă şi diferite documente. Vernisajul expoziţiei intitulată „Mesaj din trecut”, a avut loc la 18 octombrie.
La Valea Crişului, Tabăra Iris aşteaptă copiii şi tinerii cu dizabilităţi cu trei case frumos colorate, cu imagini şi scene biblice, departe de zgomotul oraşului. Centrul construit de Fundaţia Creştină Diakónia a fost inaugurat sâmbătă, 19 octombrie.
În cadrul primei ediţii a conferinţei cu tema „Construcţii sustenabile din Ţinutul Secuiesc” s-a propus ca Valea Zălanului să devină primul sat din judeţ capabil să se autoaprovizioneze. Celor peste cincizeci de participanţi li s-au prezentat expuneri teoretice şi exerciţii practice şi, pe lângă participarea la un schimb de experienţă, specialiştii din ţară şi străinătate le-au furnizat şi informaţii utile de specialitate.
Plenul Consiliului Judeţean Covasna, întrunit în şedinţă extraordinară, a aprobat alocarea sprijinului financiar în valoare de 35.000 pentru localitatea Herculian, aparţinând comunei Băţani. În ultimele luni, s-a agravat starea tehnică a două poduri situate pe drumul comunal din această zonă, astfel satul a devenit aproape inaccesibil.
În perioada 8–13 octombrie regiunea Eger, cunoscută pentru vinurile sale şi prin unele evenimente istorice şi Ţinutul Secuiesc vor deveni mai apropiate. În această săptămână, în judeţele Covasna, Mureş şi Harghita, se desfăşoară evenimentul Zilele regiunii Eger, organizat în Ţinutul Secuiesc, la care vizitatorii vor fi atraşi de numeroasele experienţe culturale şi culinare.
Extensia Universitară Sfântu Gheorghe al Universităţii Babeş–Bolyai din Cluj sărbătoreşte în acest an al 15-lea an de existenţă. Astăzi, în cadrul festivităţilor de deschidere a anului universitar 2012–2013, s-au rememorat evenimentele majore care au marcat această perioadă, precum şi paşii pentru dezvoltarea acestui atelier spiritual.
Este de notorietate că prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu, a atacat în contencios administrativ hotărârea de consiliu prin care se aprobă noua denumire a Muzeului de Istorie a Breslelor „Incze László”. Tamás Sándor, preşedintele consiliului judeţean, a transmis Tribunalului un document ca răspuns la acuzaţiile formulate.
A trecut o jumătate de mileniu de la prima atestare documentară a satului Măgheruş: istoria acestei mici aşezări este neîntreruptă, farmecul ei fiind sporită de casa tradiţională nou realizată.
Azi a fost prezentată echipa feminină de baschet Sepsi-SIC. „Obiectivul nostru este să câştigăm fiecare meci!” – a declarat Déri Csaba, antrenorul echipei feminine de baschet Sepsi-SIC, echipă care a fost prezentată presei locale în cadrul conferinţei de presă organizată luni, 3 septembrie.
Lucrările de reabilitare a DJ 121, drum care face legătura între Covasna şi Tg. Secuiesc, au fost finalizate după aproape un an şi jumătate. Pentru reconstruirea drumului aflat într-o stare deplorabilă, Consiliul Judeţean Covasna a folosit 15,5 milioane ero, din fonduri europene.
Comuna Cernat a devenit mai atractivă: reabilitarea celor două băi, „Malom” şi „Csókás” au fost realizate în zece zile, prin clacă. Peisagiştii Fundaţiei Ars Topia din Ungaria lucrează de 12 ani în Transilvania, de fiecare dată construind noi băi, în locaţii diferite. În judeţul Covasna, au organizat clacă pentru a doua oară în vederea reabilitării băilor tradiţionale, iar acum, în afara celor 33 de oameni sosiţi din Ungaria, la lucrări au participat peste 200 de voluntari.