Știri
Conducerea Consiliului Județean Covasna, împreună cu toți consilierii județeni va face donații în bani de câte 1000 de lei fiecare pentru familiile din Comandău, ale căror case au fost mistuite de flăcările unui incendiu nemilos, duminică 23 ianuarie. Suma totală se ridică la 32.000 lei.
În ciuda situației incerte generate de pandemie, turismul covăsnean a înregistrat o creștere semnificativă, potrivit raportului anual al Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, întocmit pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.
Consiliul Județean Covasna, reunit joi, 27 ianuarie, în ședința ordinară, desfășurată în comuna Sita Buzăului, a adoptat bugetul județului pentru anul 2022. Acesta se ridică la 89 milioane de euro, adică 445 milioane de lei, și este cel mai mare buget consolidat din ultimii 30 de ani.
Traseul autostrăzii Brașov-Sf. Gheorghe-Tg. Secuiesc-Bacău a fost finalizat. Astfel, din cei 162 km de autostrăzi, 76 km va traversa județul nostru. Pentru tronsonul din județul Covasna, Consiliul Județean Covasna a eliberat certificatul de urbanism, în scopul elaborării studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic de execuție.
Consiliul Județean Covasna, în cadrul primei ședințe din anul 2022, organizată online joi, 13 ianuarie, a repartizat unităților administrativ-teritoriale din județ 32,9 milioane de lei. Este vorba despre fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean, reprezentând suma corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în cursul anului 2022.
O dronă cu un sistem de detecție infraroșu și sisteme vizuale va ajuta activitatea pompierilor covăsneni. Cadoul de Crăciun, finanțat de Consiliul Județean Covasna, drona DJI Mavic 2 Enterprise a ajuns deja la ISU Covasna, tehnica de ultimă generație fiind extrem de utilă în situații critice cum sunt incendiile de pădure sau căutarea persoanelor rătăcite sau accidentate.
SC Drumuri și Poduri Covasna SA, care se află în proprietatea Consiliului Județean Covasna, a înființat un nou punct de lucru în Cariera Botoș din comuna Malnaș, unde a fost instalată o nouă stație modernă de producere a asfaltului. Compania a avut până acum două stații de asfalt mai vechi, una în municipiul Sfântu Gheorghe, cealaltă în comuna Sânzieni.
Județul Covasna a primit în total 15,9 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Sumele sunt destinate pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2021, pentru plata unor cheltuieli curente și de capital.
Depunerea jurământului, adoptarea Planului Potsa, rectificare de buget, acestea au fost cele mai importante teme ale ședinței Consiliul Județean Covasna, întrunit joi, 16 decembrie, în ședință organizată cu prezență fizică a consilierilor la Biblioteca Județeană „Bod Péter” din municipiul Sfântu Gheorghe.
Duminică seara la Poiana Brașov a avut loc gala de decernare a premiilor Termalia 2021, evenimentul de referință al industriei spa și de turism medical din România. Locul de întâlnire dintre experți, furnizori de spa și facilitatori de turism medical, evenimentul se bucură și de recunoaștere mondială, aflându-se sub înaltul patronaj al World Spa Organization. În urma nominalizării făcute de către public și a procedurii de jurizare a echipelor de jurați și experți spa, luându-se în considerare criterii precum reputația, comunitatea, dar și feedback-ul publicului, județul Covasna a câștigat premiul pentru Cea mai bună destinație spa din România 2021 / Best spa destination 2021.
Cele trei case de tip familial nou construite în orașele Târgu Secuiesc și Întorsura Buzăului s-au umplut de viaţă. Prin transferul copiilor, procesul de reorganizare și închidere a Centrului de plasament din Olteni a fost finalizat.
O parte din echipa Consiliului Județean Covasna, formată din oameni entuziaști și inimoși, s-a implicat activ în programul „Vinerea Verde”, inițiat de Ministerul Mediului. Timp de 36 de săptămâni, peste 50 de colegi au parcurs 1220 km, pe jos și cu bicicleta. Experiența s-a încheiat luni, în prezența ministrului Tánczos Barna și a președintelui Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
În aşteptarea Crăciunului, a fost aprinsă prima lumină de Advent, amenajată la ferestrele Consiliului Județean Covasna – este lumina ce simbolizează Speranţa.
Rectificare de buget şi probleme legate de patrimoniu și de organizare, acestea au fost cele mai importante teme ale ședinței Consiliul Județean Covasna, întrunit joi, 25 noiembrie, în ședință organizată online din cauza situației epidemiologice.
Întreținerea drumurilor județene va fi asigurată și în această iarnă de SC Drumuri și Poduri SA Covasna. În lunile de iarnă, Societatea aflată în subordinea Consiliului Județean Covasna va asigura funcționarea bazelor de deszăpezire în localitățile: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt și Întorsura Buzăului, de aici vor porni utilajele, atunci când condițiile meteorologice impun acest lucru.
Consiliul Județean Covasna, întrunit în şedinţă extraordinară de îndată, a adoptat joi, 4 noiembrie, o serie de hotărâri privind cele nouă proiecte de dezvoltare care urmează să fie depuse pentru finanțare prin Programul „Anghel Saligny”. Consiliul Județean Covasna a întocmit proiecte în valoare de 362 milioane de lei.
Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, Spitalul Municipal Târgu Secuiesc și Spitalul Orășenesc Baraolt se numără printre beneficiarii donației făcute recent de Guvernul Ungariei pentru România. În total, 20 de spitale din ţară vor primi aparate de ventilație, măști pentru ventilație noninvazivă și medicamente Favipiravir.
Rectificare de buget, proiecte de dezvoltare finanțate prin Programul „Anghel Saligny”, cumpărare imobil – acestea au fost cele mai importante teme ale ședinței Consiliul Județean Covasna, întrunit joi, 21 octombrie, în ședință organizată online din cauza situației epidemiologice. .
Luni, 4 octombrie, Consiliul Județean Covasna a fost convocat într-o ședință extraordinară de îndată, pentru a ajusta prețurile din cadrul unor contracte de investiții publice. Ajustarea prețurilor la materiale de construcții, din cadrul unor contracte deja semnate, este posibilă conform unei Ordonanțe de Guvern, iar termenul stabilit de Ministerul Dezvoltării este 5 octombrie 2021 – a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
Steagul oficial al județului Covasna a fost arborat joi, 30 septembrie, pe fațada Consiliului Județean, alături de drapelul României și steagul Uniunii Europene. În data de 29 septembrie a apărut în Monitorul Oficial Hotărârea privind aprobarea modelului de steag al județului Covasna, care a fost aprobată de Guvernul României pe 15 septembrie 2021.
Pe ordinea de zi a ședinței ordinare de vineri, 24 septembrie, Consiliul Județean a avut de adoptat hotărârea privind Rectificarea bugetului propriu și pe cele ale instituțiilor publice de interes județean, pe anul 2021. Județul Covasna a primit 978 mii lei din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județului, și 2,3 milioane lei din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, destinate finanțării cheltuielilor privind drumurile județene și comunale. Pentru județul Covasna au fost repartizate cote defalcate din impozitul pe venit, în valoare de 907 mii lei, și sume alocate din cota din impozitul pe venit, în valoare de 127 mii lei, pentru echilibrarea bugetelor locale.
După o pauză de un an, aromele inconfundabile ale cozonacului secuiesc vor umple din nou Piața Centrală din Sfântu Gheorghe, iar asta înseamnă că va prinde viaţă Ediţia4 a unei mult-aşteptate Sărbători: Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, programat a se desfăşura între 2-3 octombrie 2021.
Șase paturi ATI, 10 ventilatoare și alte aparate necesare pentru terapia intensivă au fost achiziționate printr-un proiect european, câștigat de Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Fogolyán Kristóf”. Proiectul, finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare, Axa prioritară 9 – Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, are o valoare de 13,8 milioane de lei.
Consiliul Județean Covasna s-a întrunit miercuri, 15 septembrie, în comuna Micfalău. La ședința ordinară, consilierii au adoptat hotărâri privind patrimoniul județului, sistemul de sănătate, investiții în infrastructură și probleme organizatorice.
După mai bine de 600 de zile de pandemie, oamenii simt nevoia să se pună la adăpost, să se încarce cu bine, cu imunitate, să își pună sănătatea pe primul loc, să prevină bolile. Motiv pentru care oamenii s-au întors mai mult spre natură și spre resursele naturale vindecătoare. Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna, profitând de oportunitățile oferite de județ, își continuă activitățile de promovare ale județului, subliniind resursele medicale.
În anul școlar 2021-2022, pentru județul Covasna s-au alocat 6 milioane lei, în cadrul ”Programului pentru școli – lapte, corn și fructe”. În același timp, trei comune participă la un Program pilot de acordare a unui suport alimentar, pentru preșcolari și elevi.
În anul școlar 2021-2022, Consiliul Județean Covasna va avea grijă de ghiozdanele pentru 2.178 elevi din clasele pregătitoare, asigurându-le toate rechizitele necesare. Fiecare pachet conține câte un ghiozdan, model diferit pentru fete și băieți, prevăzut cu etichetă pentru nume, creioane grafit și creioane colorate, un penar, o cutie pentru sandwich și recipient pentru apă.
„Nu întâmplător am ales comuna Ghelința pentru a fi gazda ședinței ordinare a Consiliului Județean. Am venit aici pentru că această comună, condusă de domnul primar Ilyés Botond, a pornit pe calea dezvoltării. Ghelința dovedește din nou că aduce progres dacă există colaborare bună la nivel local și județean” – a punctat președintele Consiliului Județean Covasna miercuri, la Ghelința unde s-au întrunit consilierii județeni pentru ședința ordinară, vizitând și investițiile făcute din finanțări primite de la Consiliul Județean.
Consiliul Județean Covasna s-a întrunit joi, 22 iulie, în mod inedit, ședința ordinară având loc în Casa de Cultură „Vigadó” din municipiul Târgu Secuiesc. Locația nu a fost aleasă întâmplător, deoarece administrația județeană va încheia un parteneriat cu Fundația Culturală „Vigadó” în vederea alocării unui sprijin financiar de 150.000 lei pentru planificarea și implementarea stagiunii 2021-2022. Din suma alocată de Consiliul Județean se vor asigura costurile spectacolului de deschidere a sezonului, respectiv a spectacolului de Revelion.
- concursul internațional de atelaje, organizat în perioada 2-4 iulie pe terenul de atelaje de la Olteni, s-au înscris în total 17 echipaje din România și Ungaria. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Local al comunei Bodoc, Consiliul Județean Covasna, Federația Ecvestră Română și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna.