Sunteți aici: » Știri

Știri

Steagul oficial al județului Covasna, arborat pe fațada Consiliului Județean
Vineri, 1 octombrie 2021

Steagul oficial al județului Covasna a fost arborat joi, 30 septembrie, pe fațada Consiliului Județean, alături de drapelul României și steagul Uniunii Europene. În data de 29 septembrie a apărut în Monitorul Oficial Hotărârea privind aprobarea modelului de steag al județului Covasna, care a fost aprobată de Guvernul României pe 15 septembrie 2021.

Rectificarea bugetară pe agenda CJ Covasna
Luni, 27 septembrie 2021

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare de vineri, 24 septembrie, Consiliul Județean a avut de adoptat hotărârea privind Rectificarea bugetului propriu și pe cele ale instituțiilor publice de interes județean, pe anul 2021. Județul Covasna a primit 978 mii lei din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județului, și 2,3 milioane lei din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, destinate finanțării cheltuielilor privind drumurile județene și comunale. Pentru județul Covasna au fost repartizate cote defalcate din impozitul pe venit, în valoare de 907 mii lei, și sume alocate din cota din impozitul pe venit, în valoare de 127 mii lei, pentru echilibrarea bugetelor locale.

Sărbătoarea kürtőskalács-ului se întoarce!
Joi, 23 septembrie 2021

După o pauză de un an, aromele inconfundabile ale cozonacului secuiesc vor umple din nou Piața Centrală din Sfântu Gheorghe, iar asta înseamnă că va prinde viaţă Ediţia4 a unei mult-aşteptate Sărbători: Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, programat a se desfăşura între 2-3 octombrie 2021.

Fonduri europene pentru consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în cadrul Spitalului Județean de Urgență
Miercuri, 15 septembrie 2021

Șase paturi ATI, 10 ventilatoare și alte aparate necesare pentru terapia intensivă au fost achiziționate printr-un proiect european, câștigat de Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Fogolyán Kristóf”. Proiectul, finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare, Axa prioritară 9 – Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, are o valoare de 13,8 milioane de lei.

Accent pus pe dezvoltare – Consiliul Județean întrunit la Micfalău
Miercuri, 15 septembrie 2021

Consiliul Județean Covasna s-a întrunit miercuri, 15 septembrie, în comuna Micfalău. La ședința ordinară, consilierii au adoptat hotărâri privind patrimoniul județului, sistemul de sănătate, investiții în infrastructură și probleme organizatorice.

 

Activități de promovare a resurselor medicale din județul Covasna
Luni, 13 septembrie 2021

După mai bine de 600 de zile de pandemie, oamenii simt nevoia să se pună la adăpost, să se încarce cu bine, cu imunitate, să își pună sănătatea pe primul loc, să prevină bolile. Motiv pentru care oamenii s-au întors mai mult spre natură și spre resursele naturale vindecătoare. Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna, profitând de oportunitățile oferite de județ, își continuă activitățile de promovare ale județului, subliniind resursele medicale.

Masă caldă pentru 500 de elevi covăsneni printr-un program pilot
Miercuri, 1 septembrie 2021

În anul școlar 2021-2022, pentru județul Covasna s-au alocat 6 milioane lei, în cadrul ”Programului pentru școli – lapte, corn și fructe”. În același timp, trei comune participă la un Program pilot de acordare a unui suport alimentar, pentru preșcolari și elevi.

Primul ghiozdan, plin și anul acesta!
Marți, 31 august 2021

În anul școlar 2021-2022, Consiliul Județean Covasna va avea grijă de ghiozdanele pentru 2.178 elevi din clasele pregătitoare, asigurându-le toate rechizitele necesare. Fiecare pachet conține câte un ghiozdan, model diferit pentru fete și băieți, prevăzut cu etichetă pentru nume, creioane grafit și creioane colorate, un penar, o cutie pentru sandwich și recipient pentru apă.

 

Cooperarea la nivel local și județean înseamnă dezvoltare
Miercuri, 18 august 2021

Nu întâmplător am ales comuna Ghelința pentru a fi gazda ședinței ordinare a Consiliului Județean. Am venit aici pentru că această comună, condusă de domnul primar Ilyés Botond, a pornit pe calea dezvoltării. Ghelința dovedește din nou că aduce progres dacă există colaborare bună la nivel local și județean” – a punctat președintele Consiliului Județean Covasna miercuri, la Ghelința unde s-au întrunit consilierii județeni pentru ședința ordinară, vizitând și investițiile făcute din finanțări primite de la Consiliul Județean.

Susținem sportul covăsnean
Vineri, 23 iulie 2021

Consiliul Județean Covasna s-a întrunit joi, 22 iulie, în mod inedit, ședința ordinară având loc în Casa de Cultură „Vigadó” din municipiul Târgu Secuiesc. Locația nu a fost aleasă întâmplător, deoarece administrația județeană va încheia un parteneriat cu Fundația Culturală „Vigadó” în vederea alocării unui sprijin financiar de 150.000 lei pentru planificarea și implementarea stagiunii 2021-2022. Din suma alocată de Consiliul Județean se vor asigura costurile spectacolului de deschidere a sezonului, respectiv a spectacolului de Revelion.

A treia ediție a concursului internațional de atelaje la Olteni
Sâmbătă, 26 iunie 2021
  1. concursul internațional de atelaje, organizat în perioada 2-4 iulie pe terenul de atelaje de la Olteni, s-au înscris în total 17 echipaje din România și Ungaria. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Local al comunei Bodoc, Consiliul Județean Covasna, Federația Ecvestră Română și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna.
Au început lucrările de reabilitare pe DJ131
Vineri, 18 iunie 2021

Reabilitarea drumului județean DJ131, între Baraolt – Tălișoara – Vârghiș – limita județului Harghita, este finanțată din fonduri UE. Lucrările au început de la granița cu județul Harghita, spre comuna Vărghiș, în prezent se desfășoară lărgirea carosabilului.

Armăsar prețios la Olteni
Joi, 17 iunie 2021

La sfârșitul lunii mai, cu ajutorul Ministerului Agriculturii din Ungaria și a Hergheliei de Stat Szilvásvárad, herghelia castelului Mikó din Olteni s-a îmbogățit cu armăsarul de rasă kisbéri-metis, numit Szemafor Széltoló. Animalul de reproducție, adus în judeţul Covasna de la Herghelia de Stat din Szilvásvárad, este unul dintre ultimii armăsari de montă pe linia genealogică Kisbér, rasă ce îşi are originea din Olteni.

Se reabilitează și se extinde clădirea veche a Spitalului Județean
Joi, 17 iunie 2021

Clădirea veche a Spitalului Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf a intrat într-o necesară şi mult-aşteaptată operaţiune de reabilitare, clădirea urmând să fie modernizată și extinsă cu 861 m². După terminarea lucrărilor și reorganizarea activității, pe lângă secțiile deja existente, îşi vor găsi aici loc şi secția de Recuperare - reabilitare medicală, în cadrul secției Neurologie se va amenaja şi o unitate Subterapie Intensivă, iar blocul operator din cadrul Oftalmologiei va fi reabilitat. Laboratoarele de radiologie și de imagistică prin rezonanță magnetică vor fi transferate în alte locații. În prezent, în clădirea veche al spitalului își desfășoară activitatea secția de medicină internă (gastroenteorologie, diabet, endocrinologie), compartimentul nefrologie și dializă, secția oftalmologie și secția neurologie. Numărul de paturi pentru spitalizare va crește de la 126 la 161.

Noi proiecte de dezvoltare în județul Covasna
Joi, 17 iunie 2021

Dezvoltarea sistemului de sănătate, investiții publice, sprijin financiar pentru unitățile de cult – acestea au fost temele principele supuse dezbaterii în ședința Consiliului Județean Covasna, desfășurată joi, 17 iunie, cu participarea fizică a consilierilor județeni.

O mână de ajutor pentru ONG-uri care desfășoară activități de asistență socială
Joi, 3 iunie 2021

Consiliul Județean Covasna alocă 1 milion de lei, finanțare nerambursabilă, pentru ONG-uri care desfășoară activități de asistență socială în județul nostru. În anul 2021, au fost depuse 14 proiecte de către 8 ONG-uri, care răspund mai ales nevoilor de îngrijire socio-medicală la domiciliu, dar și proiecte prin care se asigură funcţionarea centrelor de zi pentru copii sau pentru persoane cu dizabilități. Miercuri, 2 iunie, au fost semnate contractele de finanțare între organizațiile câștigătoare și Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna.

Împreună pentru Covasna Verde - Am curățat albia Râului Negru în zona Tg. Secuiesc  
Duminică, 30 mai 2021

Sâmbătă, 29 mai, aproximativ o mie de voluntari au adunat deşeurile în zona Tg. Secuiesc, curățând astfel albia Râului Negru dar și afluenții. Majoritatea voluntarilor au fost tineri, dar au participat și familii întregi, adulți cărora le pasă de mediul înconjurător, răspunzând la invitația tinerilor din Lemnia, acțiunea fiind parte integrantă a mișcării Covasna Verde, lansată de Consiliul Județean Covasna. În cadrul acțiunii de sâmbătă au fost umpluţi cu deșeuri 6.000 de saci, deșeurile colectate fiind transportate la centrul din Leț. Pe lângă PET-uri, doze de aluminiu, sticle şi deșeuri rămase din construcții, voluntarii au găsit și un frigider sau o canapea aruncate pe malul râului.

Proiecte de dezvoltare adoptate de Consiliul Județean Covasna
Joi, 27 mai 2021

Proiecte județene de dezvoltare şi îmbunătățire a sistemului de sănătate au fost principalele teme vizate de Consiliul Județean Covasna, întrunit joi într-o ședință online. În cadrul ședinței s-a prezentat și a fost adoptat și Raportul anual cu privire la modul de îndeplinire a atribuțiilor proprii și a hotărârilor Consiliului Județean Covasna, în anul 2020.

Județul Covasna – un județ curat!
Luni, 17 mai 2021

La inițiativa Asociației de Tineret din Lemnia, pe 29 mai se organizează o amplă acțiune de curățenie în zona municipiului Tg. Secuiesc, în care 700 de voluntari vor colecta deșeurile din 10 comune și 1 oraș, pe malurile  Râului Negru pe o distanță de 33 km, respectiv pe malurile celor 12 afluenți pe o distanță de 153 de km. Proiectul face parte din programul Un ţinut curat, Un ţinut bogat!, lansat de Consiliul Județean Covasna. Prima etapă a curățeniei a fost prezentată luni, în cadrul unei conferințe de presă la Ruseni, pe malul pârâului Cașin, aproape de locul unde se varsă în Râul Negru.    

Matinalii Digi FM se mută în județul Covasna
Miercuri, 12 mai 2021

La invitația Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, una dintre cele mai populare emisiuni radio de dimineață din țară, Matinalul Digi FM, ajunge în județul Covasna. Între 17-21 mai, pentru difuzarea programului de dimineață, Centrul de Informare Turistică din Sfântu Gheorghe se va transforma în studioul Digi FM.

Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean va fi modernizată
Marți, 11 mai 2021

Încep lucrările de extindere și modernizare a Unității de Primiri Urgențe și a amenajării cale de acces ambulanțe din cadrul Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din municipiul Sfântu Gheorghe. Luni, 10 mai a fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor de construcții și instalații cu firma Viaduct SRL, din județul Harghita.

La Micfalău reîncepe Programul ”Școală după școală”!
Joi, 6 mai 2021

Începând din 5 mai, 22 de elevi din comuna Micfalău vor beneficia din nou de Programul ”Școală după școală”, datorită unui parteneriat între Consiliul Județean Covasna, Primăria și Școala Generală ”Fejér Ákos” din localitate.

 

Miercuri, 21 aprilie 2021

Consultarea online, organizată de Consiliul Județean Covasna, a avut succes în rândul tinerilor, în primele 5 zile de la lansare fiind completată de peste 500 de persoane. Rezultatele chestionarului, adresat tinerilor români și maghiari, vor sta la baza planului de acțiune pentru tineretul covăsnean.

2021 este anul relansării socio-economice a judeţului Covasna
Vineri, 16 aprilie 2021

Consiliul Județean Covasna, întrunit online joi, 15 aprilie, a adoptat bugetul județului pentru anul 2021. Consilierii județeni au votat un buget orientat spre dezvoltare, 55% din venituri vor fi alocate pentru investiții publice, 45% vor merge pentru funcționare.

Judeţul Covasna va avea o echipă de hochei seniori
Vineri, 9 aprilie 2021

Consiliul Judeţean Covasna şi Primăriile Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc vor înfiinţa un club de hochei, urmând ca lângă Arena Sepsi să fie construit şi un patinoar modern

Apel de participare - Strategii de marketing și comunicare în domeniul meşteşugurilor tradiţionale
Joi, 25 martie 2021

Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Judeţului Covasna organizează un Curs destinat sprijinirii meşterilor tradiţionali. Cursul face parte din Programul Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare, un program finanţat de statele Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

Investiții și dezvoltare locală
Miercuri, 24 martie 2021

Consiliul Județean Covasna, întrunit miercuri, 24 martie, în ședință online, a adoptat o serie de hotărâri referitoare la domeniul sănătăţii, respectiv legate de investiții și dezvoltare locală.

CJ Covasna îşi reafirmă sprijinul pentru Minority SafePack
Miercuri, 24 martie 2021

Miercuri, 24 martie, Consiliul Județean Covasna s-a întrunit online şi, la inițiativa președintelui Tamás Sándor, a adoptat o Declarație privind sprijinul pentru protecția minorităților naționale din Europa. Consiliul Județean Covasna este prima autoritate publică din România care a adoptat o Declarație, prin care îşi reafirmă sprijinul pentru Iniţiativa Cetăţenească Minority SafePack.

 UBB inițiază un parteneriat strategic cu autorităţile locale ale județului Covasna
Joi, 4 martie 2021

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), Consiliul Județean Covasna și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe urmează să încheie un acord de parteneriat strategic. Pentru a stabili contextul acordului, la 3 martie a avut loc o întâlnire cu participarea prorectorilor UBB, dr. Soós Anna, prorector responsabil pentru educație-curriculum și dr. Markó Bálint, prorector responsabil pentru calitate, competitivitate, învățământ netradițional, respectiv preşedintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, și primarul municipiului Sfântu Gheorghe Antal Árpád. La ședință a mai participat și dr. Cziprián-Kovács Loránd, director al extensiei UBB din Sfântu-Gheorghe, și dr. Csák László, coordonatorul specializării Administrație publică.

 Importanța informării cu date la zi a antreprenorilor din turismul covăsnean
Joi, 25 februarie 2021

Astăzi, mai mult ca oricând, antreprenorii din turism au nevoie nu doar de promovarea destinațiilor turistice, ci și de informare despre problemele și schimbările la zi din domeniu. În această direcție, a promovării și a informării este îndreptată și întreaga activitate a Asociației pentru Dezvoltarea Turismului din județul Covasna.

Noutăți